Afbeelding

Handel in oude kunstgrasmatten zorgt voor een kunstgrasberg

Politiek

Son en Breugel - Nederlandse gemeenten betalen tussen de 10.000,- en 20.000 Euro per kunstgrasmat om die te laten recyclen, maar gebeurt dat ook?

Door: Arjen Strik en Adrie Neervoort
Bron: Zembla

Dat vroegen de programmamakers van het tv-programma Zembla zich af in de documentaire "De kunstgrasberg". Zij gingen op onderzoek uit en ontdekte praktijken bij het recyclen van kunstgras die niets met recyclen te maken hebben.

Kunstgras is afval, niet zomaar afval, het zand en rubber in de mat is verontreinigd met zware metalen en bevat natuurlijk ook enorme hoeveelheden plastic. In Nederland worden jaarlijks voor meer dan 200 kunstgrasmatten verwijderd dat is ruim een miljoen m2 afval.
De matten gaan naar TUF-recycling in Dongen. Daar worden ze echter niet gerecycled, maar opgeslagen, zelfs illegaal verkocht aan het buitenland. wordt ten koste van het milieu geld verdient, aldus Zembla.

Een kunstgrasveld verwijderen vergt al 13 ritten met een open vrachtwagen.
Gustaaf Biezeveld, voormalig milieu-officier en momenteel hoogleraar Milieurecht, vindt de praktijken van TUF, die zich op hun website duurzaam noemt, schandalig. Het doet hem denken aan de praktijken destijds bij Lekkerkerk waar de gemeentes willens en wetens vervuilde grond bleven storten. Uit onderzoek van Zembla blijkt dat het bedrijf niet over de juiste vergunningen beschikt maar dat dit gedoogd wordt door de gemeente Dongen en de provincie. Zo blijkt er in Europa maar één bedrijf te zijn die beschikt over de techniek om de matten te verwerken en dat bedrijf is gevestigd in Denemarken. Volgens directeur Dennis Andersen vindt er in Nederland helemaal geen recycling plaats van kunstgrasvelden, ze worden alleen opgeslagen.

Eerder al in 2003 gebeurde hetzelfde in Flevoland daar ging het bedrijf dat de grasmatten inzamelde failliet. Daardoor draaide uiteindelijk de Provincie op voor de kosten voor het saneren van het terrein. De uiteindelijke kosten bedroegen meer dan 3 miljoen.

De ontdekking van Zembla geeft een ander licht op het vervangen van kunstgrasvelden. Zeer binnenkort worden de kunstgrasvelden van SBC ook vervangen, de goedkeuring hiervoor is afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering al gegeven.
Maar wie is er straks verantwoordelijk voor de verwerking van de oude kunstgrasvelden, zeker na het zien van de uitzending van Zembla moet deze vraag ook bij onze gemeente actueel zijn.
In een eerste reactie laten zowel wethouder van den Nieuwenhuijzen als wethouder Frenken weten, dat ook zij zich zorgen maken als zij zien wat er bij het getoonde bedrijf in Dongen is gebeurd.
Echter stellen zij dat de gemeente de opdracht van het vervangen van de kunstgrasvelden bij SBC uitbesteed, dit gebeurt door middel van een aanbesteding die nog gestart moet worden.

Daarmee is degene die de opdracht krijgt en uitvoert verantwoordelijk voor het netjes afvoeren en recyclen van de oude kunstgrasvelden. In de aanbesteding staat altijd de voorwaarde waaronder de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd, zo ook de manier waarop het kunstgras moet worden afgevoerd en verwerkt. Beiden wethouders laten weten dat door de informatie die zij nu hebben, dit meer dan ooit een punt van controle gaat worden, desnoods zal er ter plaatse worden gekeken hoe de oude kunstgrasvelden worden verwerkt.
Echter de verantwoordelijkheid ligt bij de aannemer, de gemeente kan dus alleen toezien en melden.

Onlangs heeft wethouder Frenken een memo naar de raad gestuurd waar o.a. het volgende instaat:
Het inkooptraject was al gestart voordat de uitzending van Zembla plaatsvond. De Vereniging Sport en Gemeenten heeft nadere informatie verstrekt en geeft nadrukkelijk aan dat het afvalproduct bij een erkende verwerker dient te worden aangeboden. De erkende verwerker neemt bij inname de juridische verplichting van het afvalproduct over. Het is belangrijk dat de erkende verwerker op de VIHB-lijst (Vervoerders, Inzamelaars, Handelaars en Bemiddelaars) staat als inzamelaar. Wat de erkende verwerker er mee doet is niet aan de gemeente.

Volgens een onderzoek uit maart 2018 die aangehaald wordt in de uitzending van Zembla is er echter op dit moment helemaal geen oplossing voor het hergebruik kunstgrasvelden in Nederland.

Ook zijn er maar twee bedrijven waar kunstgrasvelden naar toe gaan om te worden gerecycled, namelijk TUF in Dongen en Vink in Barneveld.

Is dan niet meteen de vraag wie gaat de kunstgrasmatten recyclen en waar?. Het college van de gemeente Son en Breugel laat in een reactie weten dat zij voldoen aan de wet, als het gaat om de uitbesteden van de opdracht. Maar dat ook zij de situatie zoals Zembla deze laat zien, onwenselijk vinden. De gemeente Son en Breugel gaat dan ook uitzoeken hoe de vergunning in elkaar zit en wat zij, als gemeente kunnen doen om te zorgen dat de verwerking ook daadwerkelijk plaats vindt.

De gehele documentaire kunt u terugkijken op https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/de-kunstgrasberg