Afbeelding
Foto: Wil Feijen

'Trommelen op rommel' bij Basisschool De Stokland

Human Interest

Son en Breugel - Nieuwsgierig ging ik op weg naar Basisschool de Stokland, waar het 40-jarig onderwijsjubileum van Marianne van Lent muzikaal luister bijgezet werd op woensdag 19 september. Rond 11.30 uur kwam ik aan bij de school, het getrommel was al van ver te horen. 'Dat klinkt goed!' dacht ik bij mezelf. Het bleek het staartje te zijn van een workshop van De Vuilnismannen, een muziekgroep die zich heeft gespecialiseerd in 'trommelen op rommel', zoals ze het zelf omschrijven.

Door: Luc van de Wiel
Foto's: Wil Feijen

Ik zag nog net een volle zaal in de aula van de school, kinderen die aandachtig keken naar een drietal mannen, gekleed als vuilnismannen, die trommelden op een drumstel van kliko's en lege emmers, metalen potten en andersoortige rommel. Ze mochten zelf ook meedoen, oefenen voor het optreden later. Het plezier straalde ervan af, gedisciplineerd gaan de leerlingen weer naar de klas als de workshop is afgelopen.

Het optreden vond later plaats, om 12.30 uur op het plein voor de school. Het was niet alleen voor Marianne bedoeld, maar ook voor de ouders. Eerst moest het podium van De Vuilnismannen afgebroken en buiten weer opgebouwd worden. En er moesten 300 zwarte en witte emmers klaargezet worden voor de kinderen, die in de workshop een ritme ingestudeerd hadden. De onderbouw en de bovenbouw kregen ieder een eigen workshop, én een eigen ritme.

Er was rekening gehouden met kinderen voor wie het geluidsniveau teveel was, vertelde Raul Bongers, adjunct-directeur van BS De Stokland. In een speciale ruimte konden ze zich terugtrekken en gezellig een spelletje spelen, zodat zij óók een leuke ochtend beleefden.

Muziek is erg belangrijk voor Marianne, maar ook voor BS De Stokland. Het is dan ook logisch dat muziek een centrale rol speelde in het eerbewijs dat Marianne ten deel viel. Al werd educatie ook niet vergeten bij het optreden van de Vuilnismannen, het blijft tenslotte een school!

Versierd met vuilniszakken kwamen de kinderen naar beneden, toen het tijd was voor het optreden. De een had een soort hesje gemaakt van een vuilniszak, opgesierd met tekeningen, de ander had een capuchon gemaakt of had een superheldenmasker op. Sjakie en Henk, twee van de Vuilnismannen leidden alles in goede banen terwijl de derde, Harrie, plaats nam achter het geïmproviseerde drumstel.

Eerst mochten groep 7 en 8 gaan zitten bij de trommels, waar ze natuurlijk meteen op begonnen te spelen. De ene na de andere groep vond zijn plaats, telkens nam het getrommel evenredig toe in volume. Als iedereen een plekje én trommel heeft gevonden, riepen Sjaak en Henk: "Jongens en meisjes, stokken in de lucht!' 600 stokken gingen de lucht in, wat een korte stilte inluidde. Even maar, want op verzoek van De Vuilnismannen roepen de kinderen juf Marianne al trommelend op om naar buiten te komen. Een dergelijke muzikale roep kon Marianne niet weerstaan!

Onder toeziend oog en toeluisterend oor van de in groten getale toegestroomde ouders begon het concert, een krachtig, strak en bijna hypnotiserend ritme klonk op het schoolplein van De Stokland. In wisselende ritmes, soms alleen een gedeelte van de kinderen, dan weer iedereen samen, het klonk als een geoliede machine. De Vuilnismannen maakten er echt een feest van, voor de kinderen, voor hun ouders en natuurlijk niet in de laatste plaats voor juffrouw Marianne. Het was een feest voor iedereen, waar iedereen zichtbaar van genoot!

Het was moeilijk om stil te blijven staan in het opzwepende ritme, gelukkig mochten de ouders ook meeklappen. Met een spetterend: 'Hé' komt een einde aan het optreden, de kinderen namen het daverende applaus dankbaar in ontvangst.

Het was, zoals Marianne het verwoordde, 'in één woord geweldig!' Het was voor haar een bijzonder en mooi eerbewijs, zeker omdat ze iets heeft met muziek. Het was dan ook bijzonder geslaagd!

Dan gaan de kinderen per groep weer naar hun klas, op gedisciplineerde wijze. De versieringen werden weer opgeruimd, de ouders gingen weer naar huis. Het (school)leven ging weer zijn gewone gang.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding