Afbeelding
Foto: Hanka Jucewicz

Hanka Jucewicz exposeert op 6 en 7 oktober.

Algemeen

Son en  Breugel - Son en Breugel is rijk aan bijzondere kunstenaars, een voorbeeld hiervan is de kunstenares Hanka Jucewicz. Hanka werkt nu reeds vele jaren vanuit haar eigen atelier in Son en Breugel.

Op 6 en 7 oktober opent zij in het kader van de Eindhovense Atelierroute van 11 tot 17 uur haar atelier aan de Beemdstraat 2 in Breugel (schuin tegenover de Genovevakerk).
Het is zeer de moeite waard om haar atelier te bezoeken en met deze bijzondere kunstenares nader kennis te maken. Ter introductie het hierna volgende overzicht van de carrière en het werk van Hanka Jucewicz.

Carrière Hanka Jucewicz
Hanka werd geboren in 1952 in Londen. Zij had een Poolse vader (die als koerier een heldenrol vervulde in de tweede wereldoorlog) en een Nederlandse moeder. Toen Hanka 4 jaar was, verhuisde het gezin naar Eindhoven, waar zij verder is opgegroeid. Haar carrière begon in 1975 met een stagejaar bij de internationaal vermaarde textielkunstenares Magdalena Abakanowicz in de Poolse stad Poznan. Zij heeft zich daar bekwaamd in de monumentale textielvormen. Vervolgens heeft zij haar opleiding voortgezet aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te 's-Hertogenbosch waar zij les had van o.a. Ger Lataster, Jef Diederen, Wolfgang Ebert en Lei Molin en in 1982 afstudeerde.

De laatste jaren heeft Hanka zich verder ontwikkeld in het vormgeven en materiaalgebruik. Haar werk is zowel abstract (op doek) als figuratief (op textiel als doek) en toegepast, (de shawls van wol, zijde, katoen), ze heeft geen voorkeur voor bepaalde onderwerpen.

Hanka gaat uit van een goede fotografische compositie voor haar werk op textiel (geweven of geprinte dessins). De foto's ontstaan bij toeval als zij een interessante compositie herkent in de werkelijkheid. Hierbij gaat zij uit van de beeldende middelen die zij ook in het abstracte werk hanteert.

Zij heeft vooral op kunstmarkten, woonbeurzen, kunstbeurzen en bij particulieren (huisexposities) geëxposeerd en in een paar galeries.

Het werk van Hanka Jucewicz
Het abstract expressionisme heeft Hanka sterk beïnvloed. Zij ontwikkelde daarin een experimentele en intuïtieve werkwijze. Dit gaf haar de ruimte om het onderbewuste te onderzoeken en zichtbaar te maken. De vormen uit deze periode doen denken aan oude Indiaanse motieven en magische symbolen. In de daaropvolgende jaren heeft zij zich in het abstracte werk steeds verder ontwikkeld.

Het uitgangspunt in haar figuratieve werk is de fotografische compositie, gebaseerd op foto's gemaakt tijdens reizen door o.a. Frankrijk, Italië, Marokko en IJsland. Haar inspiratie haalt Hanka uit de wereld om haar heen; een interieur, een stadsgezicht, een landschap, de natuur of een portret. Deze componenten vormen de basis voor haar foto's. Deze foto's zet zij om naar textielschilderijen.

Het textielpatroon wordt dan de onderliggende structuur van het schilderij. Tijdens het beschilderen ervan ontstaat een interactie, een samenspel tussen de ritmische herhaling van het patroon en herkenbare delen uit de werkelijkheid. Uiteindelijk vloeien deze ogenschijnlijk tegengestelde elementen samen.

Beschilderde en beschreven zijden shawls op bestelling
Naast deze richting heeft Hanka zich bekwaamd in toegepast werk: het beschilderen van zijde voor shawls, stropdassen en andere zijdeschilderingen. Het is mogelijk om – op uw verzoek - hierop specifieke teksten (bijv. dichtregels) of namen aan te brengen. Op 6 en 7 oktober vertelt Hanka Jucewicz u in haar atelier graag over haar werk en de mogelijkheden om bedrukte shawls naar wens te bestellen.

Op zijn Pools: do tego czasu! (tot dan!)

Afbeelding