Marion Kramer
Marion Kramer Foto: Wil Feijen

Haagse met Brabantse roots volgt haar hart

Human Interest

Son en Breugel - Een idyllische binnenplaats, die de sfeer oproept van het goede boeren Franse buitenleven. In het midden een lange tafel met een kleurrijk geblokt tafelkleed, met daarop verse cupcakes en glazen potten met penselen, in alle maten en diktes. Een schildersezel en een oude fiets, argeloos gestald tegen een schutting behangen met hangplantjes. Marion Kramer heet ons hartelijk welkom. Ze heeft haar schilderschort nog om en praat honderd uit.

Door Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

"Mijn beide ouders komen uit Brabant, dus als Haagse heb ik Brabantse roots. Ik heb destijds in Den Haag de Academie voor beeldende kunsten afgerond. Daarna ben ik daarna gestart als stewardess bij de KLM. Ik zat op de intercontinentale vluchten, ik werkte in de business class. Leuke collega's. Ik heb nog ergens een brevet van 15.000 vlieguren in de kast liggen. Na 25 jaar vond ik het welletjes. Het is best een zwaar beroep en je leeftijd gaat ook meetellen. Ik ben gestopt en we zijn naar Brabant verhuisd. Zo ben ik in Son en Breugel beland. Aanvankelijk woonden we in het centrum, sinds kort op deze prachtige boerderij te Bokt."

"Zo ben ik ook bij het Carnaval en het tonpraten betrokken geraakt." Bij Wil Feijen, onze fotograaf, gaat een lichtje branden. "Maar dan deed jij de 'Buut` over Jet Lag, de stewardess op incontinente vluchten! Ik kon je al niet plaatsen, maar dan heb ik je al heel wat voor de camera gehad." Er ontspint zich een gesprek over het tonpraten.

Marion: "Ik zag alleen maar mannen in de Ton staan en dacht: het wordt tijd dat er ook eens een vrouw deelneemt. Ik heb toen gedeBuuteerd met het typetje Jet Lag. Dat was een aardig succes en zeer leerzaam. Vorig jaar was natuurlijk geweldig met Quality Street. Maar dit jaar heb ik weer zin om mensen zelf aan het lachen te maken. Ik heb al weer een hilarisch thema en typetje in gedachten. Ik zit ook wel eens met andere tonpraters in de Sonnerie. Mannen mogen natuurlijk veel meer zeggen dan vrouwen. Men vindt mij als vrouw al heel gauw ordinair. Ik heb ooit een workshop gevolgd en toen zeiden ze vooraf, je gaat toch niet een Brabants accent imiteren. Nee hoor, wees niet bang ik hou mijn kinderen voor kinderen RRR en mijn Haagse harde G. Ter voorbereiding ben ik natuurlijk weer alle kranten van het afgelopen jaar aan het doorspitten. Gelukkig is er genoeg gebeurd in ons dorp dus aan stof geen gebrek. Je bent als Tonprater de nar van het dorp en mag even mensen op de hak nemen."

Tussen neus en lippen vraagt ze: "Weten jullie eigenlijk hoe het tonpraten ontstaan is? Dat waren de narren aan het hof die de koning één keer per jaar op zijn fouten mochten wijzen, op een komische manier. Dat doe ik ook met mijn kunst. Soms teken ik een beetje protest aan, maar ik proberen iets neer te zetten dat een glimlach en een goed gevoel opwekt."

Overzichtsexpositie Grijze generaal
Marion Kramer is een veelzijdig figuur. Ze vervolgt: "Tijdens mijn luchtvaartcarrière ben ik steeds blijven schilderen en met kunst bezig geweest. Momenteel heb ik een overzichtsexpositie van mijn werk, in de kantoortuin van de Grijze Generaal in Eindhoven. Dagelijks kan men daar terecht van 8.30- 20.30 uur. Er is best veel belangstelling en er komen zelfs opdrachten achter weg. Zo heb ik een opdracht van een Zwitserse rederij voor decoratie met mijn schilderijen van hun cruiseschepen."

Op een bankje op de binnenplaats heeft ze een aantal schilderijen uitgestald. "Ik heb veel steden gezien en elke stad heeft zijn aparte kleur. Zo is Hong Kong mijn lievelingsstad en heeft een roodbruine sfeer. Ook maak ik vaak gebruik van natuurlijke materialen bij het vervaardigen van een kunstwerk, zoals bijvoorbeeld, zand, houtskool, textiel, hout en boomschors, brons of koper. Daardoor ontstaat een spel met kleuren, vormen en beweging. Een creatief proces. Ik krijg rust door het creëren, zonder het heilig moeten. Soms is het een gevecht tegen het doek en soms vloeit het vanzelf je penseel uit, altijd geeft het energie, kracht en voldoening." Nieuwsgierig geworden? De tentoonstelling loopt nog tot 6 november. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Part of the art. Creatieve workshops
De voldoening die zij beleeft aan de kunst, wil ze ook graag overbrengen op anderen. Marion: "Ieder mens is creatief. Creatief bezig zijn werkt helend, het is als sporten het maakt je geest leeg en ontspannen. Je ontdekt ongekende kanten van jezelf. Daarom ben ik gestart met Part of the art en verzorg workshops op maat en cursussen.

Dat kan zijn een eendaagse schilderworkshop, objecten maken, intuïtief schilderen, er is een ouderkind atelier, schilderen met een verhaal. Daarnaast richt ik me op bedrijven, verenigingen en verzorg ik teambuilding activiteiten. In een rustige en relaxte sfeer op onze fijne werkplek op Bokt help ik mensen de creatieve kant van zichzelf te ontdekken."

Hoe ziet zo'n cursusdag eruit? Marion: "Natuurlijk is het maatwerk en verschilt per groep, maar globaal kan je denken aan het volgende. We starten om 9.30 uur met een korte introductie en koffie of thee. Daarna gaan de deelnemers op zoek naar hun eigen missie, door middel van het met houtskool schetsen op papier en doen we materiaaloefening. Daarna gaan we schilderen op doek.

Tussen de middag krijgen we een warme maaltijd, bereid met producten hier uit de streek. De middag bestaat uit het uitwerken en verfijnen van de compositie het afstand nemen en het bijwerken. Na het opruimen is er tijd voor de toast op het eindresultaat en ga je met je eigen doek naar huis." Marion kan nog wel uren bevlogen vertellen over haar creatieve workshops. Het is natuurlijk leuker een workshop zelf te beleven. Enthousiast geworden? Neem contact op met Marion Kramer, atelier Bokt 11. 06-17019793 http://www.part-of-the-art.nl

Marion Kramer
Marion Kramer