Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 8c38d8
Foto: Wil Feijen

Verkeersweek op basisschool De Harlekijn

Son en Breugel - De week van 1 tot 5 oktober stond op Basisschool De Harlekijn in het teken van verkeersveiligheid. Het schoolplein en de klassen waren deze week omgetoverd tot echte verkeerssituaties met zebrapaden, verkeersborden en stoplichten.

De Harlekijn heeft het Brabants VerkeersveiligheidsLabel (BVL). Het BVL is een keurmerk, dat aantoont dat de school zich inzet voor verkeerseducatie en -veiligheid rond de school. Deze week werd in dit teken georganiseerd door leerkrachten in samenwerking met ouders. Op maandag 1 oktober werd de verkeersweek officieel geopend door de wijkagent. De hele week stond Seef de Zebra, de levensgrote mascotte van BVL, prominent in de school.

Veel te leren
Er stonden vele leerzame activiteiten op de agenda voor de leerlingen. Tijdens de lichtbrigade is door een agent de verlichting van alle fietsen van leerlingen gecontroleerd. Waar nodig zijn lampjes en batterijen vervangen. Ook de remmen van de fietsen zijn nagekeken. Leerlingen leerden hun eigen band plakken en hebben een kinder-EHBO cursus gehad. 

Woensdag stond in het teken van ANWB Streetwise. Kinderen leerden onder begeleiding van vier professionele medewerkers van de ANWB in de praktijk hoe ze beter kunnen omgaan met druk verkeer. Er was een programma voor alle groepen, toegespitst op de leeftijd en de belevingswereld van de kinderen. De leerlingen hebben die dag kunnen ervaren hoe lang een remweg van een auto en een fiets is en hoe belangrijk het is om gordels op de juiste manier te dragen. Een vrachtwagen kwam op school zodat de leerlingen leerden wat een dode hoek is en hoe ze daarmee rekening moeten houden. 

Bewoners van Zonhove helpen door de verkeersborden vast te houden
Hoogtepunt van de week was het fietscircuit op donderdagmiddag. Voor de kleuters van groep 1-2 is dit uitgezet op de speelplaats met enkele eenvoudige verkeerssituaties, die ze lopend of met de karren en fietsjes passeerden. Leerkrachten en ouders maakten de kinderen wegwijs en gaven waar nodig een duwtje in de rug.

De leerlingen van de groepen 3-4 fietsten op Zonhove een uitgezet parcours. 
Bewoners van Zonhove hielpen mee door verkeersborden vast te houden. Onder een stralende herfstzon fietsten de kinderen hun rondjes langs de Buitenbrink en d'n Tref. Onderweg kwamen ze langs bekende verkeerssituaties, zoals een rotonde, een stoplicht en zebrapaden. Ouders en bewoners leidden het verkeer in goede banen, zowel de fietsers als de voetgangers. Voor zowel de kinderen als de bewoners is dit een activiteit waarnaar al lang van tevoren wordt uitgekeken. Voor zowel Zonhove als De Harlekijn geeft dit invulling aan de wens om waar mogelijk als goede buren gezamenlijk activiteiten te ontplooien. 

Tijdens een open podium is de verkeersweek op vrijdag gemeenschappelijk afgesloten. Door liedjes, gedichten en dansjes hebben de groepen aan elkaar gepresenteerd wat ze geleerd hebben. We kijken terug op een leuke en bovenal leerzame week.
 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>