Een voorbeeld van een schutting, die grenst aan de openbare weg
Een voorbeeld van een schutting, die grenst aan de openbare weg

Groen over de schutting

Politiek

Son en Breugel - De gemeente Son en Breugel wil geleidelijk af van de twee meter hoge houten schuttingen en muurtjes die grenzen aan de openbare weg, zo blijkt ons uit een onlangs gehouden persgesprek. De gemeente is voornemens daartoe het ruimtelijk kwaliteitsbeleid aan te scherpen. We zoemen even in op een van de aangescherpte zaken van dit plan, namelijk de perceelafscheiding. Voornaamste punt is dat erfscheidingen, die grenzen aan de openbare ruimte, voortaan groen moeten zijn.

Door: Arjen Strik

Mooi groen is niet lelijk
Dit is een voorstel van de gemeente dat binnenkort besproken wordt in de commissie Grondzaken. Het voorstel luidt dat indien men een afscheiding wil plaatsen aan de openbare weg, de eigenaar van het perceel moet zorgen voor een blijvend groene en levende afscheiding volledig begroeid met klimplanten, zoals Hedera of soortgelijke klimplanten in een neutrale kleur. Geen hout dus, maar gaas. Tussen de tuinen met de buren blijft een houten scheidingswand wel toegestaan. Voor alle andere situaties is een vergunning noodzakelijk. Voor schuttingen die aan het openbaar groen grenzen, is net als nu geen vergunning nodig.

Burgemeester Hans Gaillard licht de plannen toe. "We hebben als gemeente de afgelopen jaren heel wat stukjes groen verkocht aan particulieren. Dat leidt veelal tot hoge schuttingen, die direct aan de openbare weg staan. Vaak zijn dit van binnen weelderige goed onderhouden prieeltjes, maar aan de buitenkant levert dat een verwaarloosd beeld op. Die situaties willen we hiermee voorkomen."

Regels vergunning dakkapel wordt versoepeld
In de plannen zijn ook andere voornemens opgenomen. Zo wil de gemeente de regels voor het plaatsen van dakkapellen en kozijnen versoepelen. Gaillard: "We hebben de laatste tijd regelmatig voorstellen afgewezen, die er goed uitzagen, maar niet conform de dakkapellen in de straat waren. Daar willen we vanaf, maak dat vrijer voor de burger. Eigenlijk zouden we als gemeente van deskundigen richtlijnen willen hebben waaraan bouwkundig goede dakkapellen moeten voldoen. Tot die tijd zoeken we het zelf wel uit, maar worden hierin soepeler."

De voorstellen worden besproken in de komende vergadering van commissie Grondzaken. Heeft u nog suggesties of slimme ideeën laat het ons weten, want DeMooiSonenBreugelKrant is ook betrokken bij uw schutting of dakkapel.