Gineke de Laat met haar diploma
Gineke de Laat met haar diploma Foto: Wil Feijen
Advertorial

Een persoonlijke aanpak met persoonlijke aandacht

Algemeen

Son en Breugel - Wellicht leest u de rubriek 'Ten voeten uit' van Gineke de Laat, een bevlogen voetreflextherapeute uit Son en Breugel. Ze is niet alleen bevlogen, maar ook uiterst deskundig. Een deskundigheid die extra vergroot is door een aanvullende opleiding, die ze onlangs met goed gevolg heeft afgerond. Ik sprak met Gineke, om meer hierover te weten te komen.

Door: Luc van de Wiel
Foto: Wil Feijen

Van origine is Gineke doktersassistente, al tijdens haar opleiding kwam ze tijdens een kennismakingsweek van alternatieve geneeswijzen in aanraking met voetreflextherapie. 'Ik vond het een bijzondere ervaring om te voelen hoe het voelde als mijn voeten gemasseerd werden', vertelt ze enthousiast. Het bleef in eerste instantie bij deze (korte) kennismaking, tot ze in 2000 zag dat in de Boerderij een cursus voetreflex gegeven werd. Tijdens deze cursus laaide Gineke's enthousiasme voor de voetreflex opnieuw op. Nadat ze in 2003 de opleiding Voetreflex in Eindhoven afgerond had, startte Gineke haar eigen praktijk, die goed loopt.

Wat is voetreplextherapie
Wat is voetflextherapie eigenlijk? Uitgangspunt bij voetreflextherapie is dat op de handen, voeten en oren zich zones bevinden die corresponderen met alle organen en weefsels in het lichaam, de zogenoemde reflexzones. Door deze zones op speciale manier te masseren, wordt de doorbloeding verbeterd en kunnen afvalstoffen worden opgeruimd. Zo komt het lichaam beter in balans. Hierbij wordt gewerkt vanuit de holistische gedachte dat lichaam en geest één zijn. Er wordt dus niet alleen naar de klacht gekeken, maar ook naar de totale mens.

Ieder jaar moeten reflexzonetherapeuten van de beroepsvereniging bijscholingen volgen, om te zorgen dat hun kennis up-to-date is. 'Ik vind het sowieso waardevol om bijscholingen te volgen, maar ik had behoefte aan nieuwe (geestelijke) voeding', geeft Gineke aan. Bij Total Health, een opleidingsinstituut dat ook in Eindhoven opleidingen verzorgt, had ze al een aantal bijscholingen gevolgd, dat was goed bevallen. 'Ik keek op de website van Total Health, en zag dat het tweede jaar van de opleiding VoetReflexPlus (VRP) ook als bijscholing gevolgd kon worden. Wat deze opleiding zo aantrekkelijk maakt, is dat het reflexzonetherapie combineert met Chinese geneeskunde. De Chinese geneeskunde is volledig geïntegreerd in de opleiding.

Een bijzondere en waardevolle aanvulling
De Chinese geneeskunde is bijzonder, omdat ongeacht de oorzaak van de klacht de vraag 'waar zit de klacht en hoe uit deze zich' van belang geacht wordt. Dat maakt dat twee mensen met een zelfde diagnose een heel andere behandeling kunnen krijgen.

Het mooiste was dat ze de kennis die ze opdeed tijdens haar opleiding meteen toe kon passen in haar praktijk. 'Mensen merkten echt een verschil, zowel qua uitwerking als qua beleving', zegt Gineke. De opleiding was zowel voor Gineke als voor haar cliënten meteen van toegevoegde waarde.

'Ik had van te voren niet kunnen vermoeden dat het zo'n waardevolle aanvulling zou zijn', vult Gineke aan. Zo werd een bijscholing een volwaardige opleiding, die ze met goed gevolg afgerond heeft. Haar scriptie zal (deels) gepubliceerd worden in Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg, het vakblad van reflexzonetherapeuten, meldt Gineke trots.

Persoonlijke benadering
Iedereen die bij Gineke komt krijgt een persoonlijk afgestemd behandelplan. Eerst worden cliënten verzocht een vragenformulier in te vullen, wat tijdens de eerste afspraak doorgenomen wordt. Uiteraard wordt er ook gemasseerd. De eerste massage is een totale massage van de voet, om het lichaam te laten wennen aan de massage. Maar het levert ook aanvullende informatie op, die mede de basis vormt voor het behandelplan. Zo kan Gineke het behandelplan precies afstemmen op de hulpvraag (klacht of behoefte) van haar cliënt.

'Voor iedere vervolgbehandeling evalueer ik samen met de cliënt hoe het sinds de vorige behandeling gegaan is', zegt Gineke. Het persoonlijke behandelplan wordt zo nodig aangepast, afhankelijk van hoe de cliënt wel of niet reageert op de behandeling. De behandelingen worden, afhankelijk van welke zorgverzekeraar u hebt (gedeeltelijk) vergoed via de aanvullende polis.

Rode draad
'Voeten zijn wel de rode draad in mijn leven', stelt Gineke. 'Als ik een massage krijg, vind ik het fijn. Maar als ze bij mijn voeten komen, denk ik: "Nu kom ik thuis!"'

Voeten zijn het verst weg van het hoofd, om mensen uit het hoofd te krijgen en ze een stevige basis te geven, moet je beginnen bij de voeten. Dat is de filosofie van Gineke, een enthousiaste, deskundige voetreflextherapeute met een passie voor haar vak.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met: Gineke de Laat, Betuwepad 12, 5691 LN Son, tel: 0499-471290, e-mail: g-de-laat@hotmail.com, website: www.regila.nl.

Gineke de Laat met haar diploma