Johan Smeulders en Linda van der Stelt
Johan Smeulders en Linda van der Stelt Foto: Pro Honore et Virtute

Harmonieorkest Pro Honore et Virtute gaat op Theatertour

Algemeen

Na het succesvolle Music in Blue en een grandioos Koningsdagconcert in het afgelopen jaar komt het orkest met wederom een nieuw en verrassend optreden. Een muzikaal avontuur onder de naam: Reis om de wereld in 80 dagen

Door: Henriette van Berkel

Er was eens….
"Een nieuwe dirigent van een groot orkest die grote plannen had voor dat orkest. Niet zomaar een concert, nee het moesten speciale uitvoeringen worden en alle leden van het orkest zouden hun steentje bijdragen."
Zo is het idee ontstaan: Johan Smeulders, sinds ruim een jaar dirigent van Pro Honore et Virtute stelde zich bij zijn aanstelling een aantal doelen. Het Theaterconcert dat nu op stapel staat is er een van. Hij vroeg een aantal leden binnen het orkest aan om dit idee vorm te gaan geven. Een van de leden is Marjorie de Pee, zij vertelt hierover: " We zijn met 7 muzikanten aan het brainstormen geslagen en kwamen na een tijdje op het idee om het verhaal van Jules Verne in muziek en beeld te gaan uitvoeren. We nemen: " de Reis om de Wereld in 80 dagen" als leidraad, zoeken muziek van de betreffende landen erbij en gaan daarmee aan de slag. We leggen de gekozen muziek voor aan Johan, omdat hij moet bepalen of dat voor ons als orkest haalbaar is. Het plan vorderde: we gaan gebruik maken van een stuk theater en beelden die het verhaal nog meer tot de verbeelding laten spreken. Daarnaast hebben we een lady speaker gevonden die op haar eigen wijze de avond zal presenteren, Linda van der Stelt."

Maak kennis met onze reisleidster: Linda van der Stelt
Mijn naam is Linda van der Stelt, ik ben vijftig jaar oud en kom uit Helmond. Al vanaf mijn vijftiende speel ik klarinet, en in de loop der jaren heb ik bij diverse harmonieorkesten gespeeld, waaronder de Philips Harmonie in Eindhoven. Daar ben ik ruim vijftien jaar geleden naast het muzikant-zijn ook in de functie van ladyspeaker gerold. In die tijd heb ik onder andere vertelster mogen zijn bij een aantal hele leuke kinderconcerten. Het ladyspeaker gebeuren is daarna een beetje een eigen leven gaan leiden, waardoor ik ook bij diverse andere verenigingen diverse hele leuke concerten heb mogen presenteren.

Als ik iets vertel bij een concert wil ik graag meer doen dan alleen de nummers een beetje aan elkaar praten om de tijd te vullen. Vertellen in welk jaar een muziekstuk geschreven is, of wanneer de componist overleed, daar zit in mijn optiek namelijk niemand in het publiek op te wachten. Wat ik probeer is dingen te vertellen die iets toevoegen, zoals eigenaardige bijzonderheden, grappige anekdotes, of ik probeer er een verhaal omheen te breien waarbij de muziek en de tekst elkaar aanvullen.
Welnu, dat laatste is precies wat er in december bij de Reis om de wereld in 80 dagen in Son staat te gebeuren. Alle muzikanten in het orkest, de solisten en ik gaan samen het bijzondere verhaal vertellen van Phileas Phogg en zijn Reis om de Wereld. Het belooft zo een echt spektakel te worden voor zowel het publiek als de deelnemende muzikanten.

Niet alleen de theatertour.
Naast alle voorbereidingen door het orkest om deze avond tot een bijzonder evenement te maken, zijn er allerlei nevenactiviteiten aan gekoppeld. Zo komt er een kleurplatenwedstrijd, en deze zullen deel uitmaken van de aankleding van de voorstelling. Ook worden basisscholen erbij betrokken om ze meer kennis van muziek te bezorgen.
Kortom: er staat weer veel te gebeuren. De komende weken houden we u op de hoogte van de diverse ontwikkelingen van dit bijzondere project. De kaartverkoop is inmiddels gestart voor de 3 voorstellingen op 8 en 9 december in het Vestzaktheater.