Imke van IJzendoorn en Anna van de Velden.
Imke van IJzendoorn en Anna van de Velden. Foto: Annie Maessen

Imke en Sophie winnaar van de Jeugd in het Groen prijs

Algemeen

Son en Breugel - Het was druk, misschien nog wel drukker dan normaal op basisschool de Sonnewijzer deze maandagmorgen 29 oktober. De leerlingen van de bovenbouw van de Sonnewijzer waren allemaal naar de ontmoetingsruimte gekomen.

Door: Adrie Neervoort

Want vandaag werd de winnaar bekend gemaakt van de Jeugd in het Groen prijs, de duurzaamheidprijs van de gemeente Son en Breugel.

Aanmoedigingsprijs
Het gaat hierbij om een aanmoedigingsprijs voor een duurzaam idee op het gebied van energiebesparing en groene energie, natuur (planten en dieren), duurzaam vervoer en vervoersmiddelen, afval en hergebruik materialen, wonen, werken en elkaar helpen in een gezond leef- en werkklimaat. Behalve de bokaal is er ook nog een geldbedrag van € 250,- te winnen. Deze mag besteed worden aan een duurzame uitgave.

Alle genomineerden waren leerling van de Sonnewijzer, een duurzame school dus en niet alleen als het om het gebouw gaat, maar ook als het gaat om de leerlingen klaarblijkelijk.

'Duurzame' leerlingen
Zo waren er Imke en Sophie, zij hadden een idee voor een duurzaam schoolgebouw. Jelle de Jong en Fabian Jansen bedachten een lantaarnpaal met een eigen energievoorziening. Claudia Simonis en Lotte Potting vonden dat een rugzak ook een bron van energie kon zijn met hun Move charger bag en als laatste bedachten Joep van Vliet, Luc van Son en Milo Dahmen een watermolen voor in het riool, die stroom kan opwekken.

Alle vier prachtig duurzame ideeën, die zij ook nog eens presenteerden aan het aanwezige publiek. De burgemeester Hans Gaillard was samen Lieke van Houtum van de jeugdgemeenteraad aanwezig om de duurzaamheids prijs aan de winnaar uit te reiken.

Vakkundige jury
Alle ideeën waren beoordeeld door een vakkundige jury. De jury bestond uit burgemeester Gaillard, Henny Vredeveld (IVN), Jan van Lieshout (Ondernemersvereniging Ekkersrijt (OVE)), Lieke van Houtum en India Geuze namens de Jeugdgemeenteraad en Rick Arends namens de Jongerenraad.

De burgemeester benadrukte dat alle ideeën goed waren, zeker omdat hieruit blijkt dat ook de jeugd nadenkt over duurzaamheid. Maar er kan er uiteindelijk maar één winnen en in dit geval was het: De Duurzame school van Imke en Anna.

Het gaat hier om een schoolgebouw, zoals de Sonnewijzer, dat niet alleen duurzame producten gebruikt, maar ook objecten en materialen mee laat doen in duurzaamheid. Zoals de speeltoestellen op het schoolplein die tijdens het spelen stroom opwekken. En een speciaal schoolrooster, het dragen van duurzame kleding op school en natuurlijk een moestuin, waarvan je heerlijk duurzaam kunt snoepen.


 

Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 12 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 12 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 15 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella