Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Toon Gerbrands "De maakbaarheid van succes?!'

Verenigingen

Son en Breugel - Opnieuw organiseerde de Ondernemers Vereniging Son & Breugel een succesvol XL-event afgelopen maandag 19 november in de theaterzaal van de Zwaan in Son. Na het succesvolle XL-event van vorig jaar met Hans Kazan als gastspreker werd dit jaar het podium geboden aan niemand minder dan de bekende en succesvolle gastspreker Toon Gerbrands. Wie kent hem niet?

Door: Rianne van der Heijden

Het nationale Nederlands volleybalteam is voor het eerst onder zijn leiding in de Nederlandse geschiedenis kampioen geworden in de Europacup in 1997, daarna werd hij schaatscoach en vervolgens maakte hij de overstap naar de voetbalwereld. Toon Gerbrands werd directeur Algemene zaken van AZ in 2002 waar hij de crisissituatie van AZ omhoogtilde naar een succesvol AZ-voetbalteam. Na 12 jaren bij AZ zijn succesvolle sporen achter te laten, maakte hij in 2014 zijn overstap naar PSV waar hij direct de opvolgende jaren PSV landskampioen maakte van 2014 tot 2018. Als coach vertelde Toon Gerbrands zijn heldere visie op presteren. De aanwezige ondernemers uit Son en Breugel hingen aan zijn lippen na het lezen van de titel 'de maakbaarheid van succes?!

Vanuit zijn unieke inzichten over het leiden van topsport waar onder druk gepresteerd moet worden nam hij de ruim honderd aanwezige ondernemers mee in zijn visie, passie en acties. Aan de hand van zijn ervaringen met zijn kenmerkende manier van leidinggeven gaf hij zijn principes om succes te bereiken bloot. Om te beginnen zette hij twee verschillende groepspersonages neer. De eerst groep zijn mensen met een lifestyle gedrag verkerend in hun veilige comfortzone, het liefste zonder veranderingen en zij hebben alles graag onder controle. De tweede groep mensen paste in het straatje van Toon, mensen met een passie die resultaat willen en daarom een eigen cultuur creëren waarin zij kunnen ontwikkelen en leren, en waarin zij steeds hun grenzen kunnen opzoeken. Welke rol speelt de succesvolle coach en de manager? Juist! De geboren Fries verteld zoals hij aanstuurt, no-nonsense en tot he point, maar wel met een snelheid van meer dan 200 woorden per minuut.

De karakteristieken van het succes beargumenteerde hij in zijn relaas in zeven hoofdelementen. Wie is de verantwoordelijke? Observeer de organisatie en ga samenwerken. Dan een jaar na de observatie volgt het feedback op topniveau, de goede en minder goede dingen en het verbeteren van die momenten.
Alle excuses eruit, schuld geven is zinloos en werkt vertragend, aldus Toon, maar kijk naar het voorbeeldgedrag van de leiders (!) én er moet een prijs voor worden betaald om tot een bepaald doel te komen. Om te kunnen presteren moeten keuzes worden gemaakt. Vereist is mensen met volledig commitment, geen gelukszoekers maar mensen die samenwerken in goede en slechte tijden. De kernwaarden van elke organisatie, het principe om te kunnen presteren is volgens Toon dus onderhandelbaar. Toon heeft meerdere boeken geschreven vanuit zijn kleedkamervisie.

Zijn eerste boek aangeboden aan premier Rutte waarin hij met het komische hoofdstuk 'Waarom een hond geen burnout heeft?" de aanwezigen wederom op humoristische wijze wist te interesseren voor zijn handboeken. Managementboeken van Toon Gerbrands die gesigneerd beschikbaar zijn gesteld door onze aanwezige ondernemer 'Boekhandel de Traverse". Boeken die door veel ondernemers als bijbel mee naar huis werd genomen. Het was een zeer geslaagde OVSB-XL event, een succesvolle avond voor onze ondernemers met een visie!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding