Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Verwerking oude grasmatten onderdeel aanbesteding

Politiek

Son en Breugel - Juiste verwerking oude grasmatten sportpark Schuttersheide wordt een onderdeel van de aanbesteding , aldus wethouder Frenken. De gemeente Son en Breugel start een gewijzigde aanbesteding voor de vervanging van de kunstgrasvelden. Dit is noodzakelijk omdat de velden op het sportcomplex Schuttersheide (bespeeld door voetbalclub SBC) aan vervanging toe zijn. We praten hierover met wethouder Frenken.


Door: Adrie Neervoort
Foto: Wil Feijen


Eerder was er al door de gemeente een aanbesteding gedaan, daarbij ging het om de keuze voor zogenaamde infill-arme kunstgrasvelden. De leverancier had zich teruggetrokken, omdat deze rubber- en kurkloze grasmatten uiteindelijk niet goed bespeelbaar bleken te zijn en deze keuze niet aan de gestelde eisen van de gemeente konden voldoen. Tevens bleek ook het afvoeren van de oude matten een probleem. Dat werd duidelijk uit een recente documentaire van het programma Zembla. Het bleek dat het eigenlijk niet goed geregeld is met de verwerking van de oude kunstgrasvelden in Nederland. Onze krant schreef daar een onlangs nog een kritisch artikel over.

Noodgedwongen stilstand
Deze ontwikkelingen hebben tot vragen geleid door de raad aan, de verantwoordelijke wethouder John Frenken. De wethouder stelde aanvankelijk de raad gerust. Hij had immers een bedrijf gevonden die de kunstgrasvelden op de juiste manier kon verwerken. Het bleek later om het Nederlandse bedrijf Vink uit Barneveld te gaan. Dit was echter één van de bedrijven die negatief in beeld kwam bij Zembla.
Vink recycling in Barneveld, zegt dat de documentaire van Zembla een vertekend beeld geeft van de feiten. Vink heeft de kennis en de techniek om kunstgrasvelden te vervangen. Maar door het veranderen van de procedures en het aanschaffen van nieuwe machines die hiervoor nodig zijn, zou er een achterstand zijn opgelopen bij de verwerking.
Ook moet Vink zich houden aan afspraken die gemaakt zijn met de Provincie. De conclusie is dat ze wat recycling betreft hun grens hebben bereikt. Daarom heeft Vink tijdelijk haar deuren gesloten voor het aannemen van nieuwe (oude) kunstgrasvelden voor de verwerking. Deze noodgedwongen stilstand kan volgens woordvoerder Raymond Giesen van Vink recycling nog enkele maanden duren voor deze capaciteit weer beschikbaar is.
Het bovenstaande in ogenschouw nemende lijkt het vreemd dat de gemeente Son en Breugel dan toch een aanbesteding start voor het weghalen en recyclen van de oude kunstgrasvelden. Al eerder liet de wethouder weten dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor de verwerking, maar dat deze aansprakelijkheid ligt bij de aannemer die de opdracht krijgt. Deze aanname blijkt feitelijk onjuist is onze conclusie. De gemeente heeft wel degelijk een verantwoordelijkheid bij het stellen van eisen als het om het aan te nemen werk gaat. De gemeente moet handelen naar een aantal wetten, die hierbij gelden namelijk het Landelijk Afvalbeheer Plan (LAP) en de Wet milieubeheer.

Ook de huidige staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, is van mening dat het kunstgras op duurzame wijze moet worden verwerkt. Zij attendeert aan afspraken die hierover zijn gemaakt tussen gemeenten en verwerkers. Van Veldhoven verwijst hierbij ook naar het Landelijk Afvalbeheer Plan (LAP) waarin voorschriften zijn opgenomen voor de verwerking van afgedankte kunstgrasvelden.

In dit plan dienen de grasmatten te worden gescheiden in aparte materialen, zoals rubberinfill, zand en kunststoffen, die verwerkt moeten worden conform de daarvoor geldende minimumstandaard. Het zand en bepaalde soorten kunststoffen die in matten voor (kunnen) komen dienen te worden gerecycled. Andere delen, zoals rubbergranulaat en kunststof plakstroken, mogen ook worden verbrand met energieterugwinning. Het is de verantwoordelijkheid van provincies en gemeenten waar de afvalverwerker is gevestigd, om bij vergunningverlening rekening te houden met deze voorschriften.

Wethouder Frenken zegt zich bewust te zijn van de verantwoordelijkheid die de gemeente Son en Breugel heeft voor het goed verwerken van de oude kunstgrasmatten. Daarom zal de focus bij de aanbesteding voor een groot gedeelte liggen bij de verwerking van de oude grasmatten.
Echter de controle hierop ligt niet bij de gemeente Son en Breugel, maar bij de partij die de grasvelden gaat vervangen en dus ook afvoeren.

Behalve dat het afvoeren en verwerken van kunstgrasmatten onder de wet Milieubeheer valt, heeft de gemeente ook te maken met de wet bodembescherming.In j dit besluit bodemkwaliteit zijn allerlei zaken geregeld voor de bescherming van de bodem voor mens, plant of dier. Daarbij is tevens een oriënterend onderzoek naar het vermoeden van verontreiniging van toepassing. Deze wet loopt dan ook door in de waterwet, daarbij is de veiligheid van o.a. het grondwater bepaald. Ook woordvoerder Raymond Giesen van Vink recycling verbaast zich er over, dat veel gemeenten niet standaard een bodemonderzoek doen na het verwijderen van de oude matten.
Desgevraagd geeft Wethouder Frenken aan dat de gemeente Son en Breugel geen aanleiding ziet, om op dit moment een bodemonderzoek te doen op Schuttersheide. Waarom dit niet gebeurd kon hij niet vertellen.

Voor Sportpark Schuttersheide en dus voor SBC betekenen deze ontwikkelingen, dat het vervangen van de velden langer gaat duren dan wenselijk. Behalve de nieuwe wijze van aanbesteding, speelt ook nog eens het weer een rol bij vervanging van de velden. De winterperiode is de meest ongunstige periode. De voetbalcompetitie eindigt voor SBC medio juni 2019. Of de werkzaamheden voor de nieuwe competitie dan afgerond zijn, is nog maar de vraag. Naar het zich laat aanzien moet er voorlopig nog op de oude "versleten" kunstgrasvelden, worden gevoetbald.

Jasper van Zuuren van SBC heeft begrip voor de vertraging. "De eerste planning was om afgelopen zomer alles te vervangen met zogenaamde infill matten. Alleen is er toen door ons in samenspraak met de gemeente voor gekozen om voor de nieuwe zonder infill matten te gaan, dat waren op dat moment de meest duurzame kunstgrasmatten die er te verkrijgen waren.
Jammer genoeg ging dit niet door, omdat de leverancier zich terugtrok. Hierdoor is er toen veel tijd verloren gegaan.
Daarom kiezen we nu weer voor de keuze die we al hadden gemaakt voor de zonder infill matten in beeld kwamen, namelijk kunstgras met hollow TPE infill".

Het spelen op de oude velden zoals die er nu liggen is niet ideaal, bij het hoofdveld is de slijtage het meest zichtbaar, "daar blijven de vezels onder de voetbalschoen hangen, de velden zijn gewoon op na 10 jaar intensief bespeeld te zijn" volgens van Zuuren.

Jasper van Zuuren spreekt de wens uit, dat er snel een oplossing komt en is blij dat de gemeente de aanbesteding toch alvast in gang heeft gezet. Nog langer wachten is niet verantwoord naar onze leden toe, zij verdienen het om te voetballen op een deugdelijk veld.