De pleegouders links aan tafel met wethouder Frenken en Jessica Biewenga van de gemeente Son en Breugel
De pleegouders links aan tafel met wethouder Frenken en Jessica Biewenga van de gemeente Son en Breugel Foto: Wil Feijen

Wethouder vraagt aandacht voor pleegkinderen

Human Interest

Son en Breugel - Pleegouders; wat betekent dit voor je gezin? Ben je er wel voor in de wieg gelegd? Wat maakt het zo bijzonder om kinderen toch een fijne en veilige toekomst te geven? Waar loop je tegen aan met dwarse pubers, goedwillige hulpinstanties en bezorgde biologische ouders?

Samen met onze wethouder John Frenken zijn we uitgenodigd bij een warm en super gewoon gezin met twee kinderen van 5 en 10 jaar midden in een gezellige woonwijk te Son en Beugel. We zijn benieuwd naar hun antwoorden op bovenstaande vragen want in zekere zin hebben we te maken met een speciaal gezin.
Nadat het duidelijk was dat hun kinderwens en daarmee het opvoeden van biologische kinderen voor hen niet mogelijk was hebben deze pleegouders in 2011 uiteindelijk gekozen voor pleegzorg. In plaats van het doorlopen van een lange en kostbare adoptieprocedure kozen ze bewust voor een pleegkindje hier uit de regio. In December 2011 kon er na een screening, gedegen training en begeleiding een pleegzoontje van bijna 3 jaar bij hen geplaatst worden.

Na die intensieve voorbereidingsperiode van letterlijk 9 maanden was dit gezin een feit, maar het smaakte al snel naar meer. Aansluitend kon er een baby van 5 ½ maand bij hen worden geplaatst, een meisje. Voor beide kinderen geldt dat de biologische ouders op de achtergrond aanwezig blijven. Vaak betreft het ouders die om welke reden dan ook niet in staat zijn hun kinderen een stabiele basis te geven. In principe staan deze kinderen dan tot hun 21e jaar onder toezicht. Minimaal elke twee maanden is er vanuit Combinatie Jeugdzorg Eindhoven een evaluatie met het pleeggezin. Dit om de sociale en praktische veiligheid van de kinderen te waarborgen en om de ouders de juiste tools te geven.
Vanuit Jeugdzorg worden deze gezinnen dus intensief begeleid. In onze regio Eindhoven is zelfs sprake van ca. 500 pleeggezinnen. Maar ondanks de landelijke inzet van ca 20.000 pleeggezinnen is in tien jaar tijd het aantal kinderen die hiervan gebruik moet maken met twee derde toegenomen. Kortom er is structureel een tekort waardoor kinderen te lang in de crisisopvang verblijven, soms zelfs tot een jaar. Kinderen tussen de 8 en 12 jaar zijn net als baby's en kinderen tot 4 jaar moeilijk langdurig te plaatsen. Hierdoor komen deze kwetsbare kinderen vaak na diverse kortstondige plaatsingen toch in een woongroep terecht. Pleegouders zijn dus van onschatbare waarde én heel hard nodig.

Onze wethouder is als mens en bestuurder benieuwd naar waar je zoal tegenaan loopt of wat frustreert in de ambtelijke molen van hulpverleners? Het is duidelijk dat de onvoorwaardelijke liefde voor de kinderen altijd voorop staat bij deze ouders en dat ze over het algemeen blij zijn met de hulp die ze daarbij ervaren van hulpinstanties. Wel hameren ze erop dat openheid en transparantie in de communicatie tussen alle partijen cruciaal is voor succes. Omdat er sprake is van meerdere partijen die betrokken zijn bij de opvang ontkom je er niet aan dat zaken soms scheeflopen. In plaats van gefrustreerd raken zetten deze pragmatische ouders liever gezamenlijk de schouders eronder om dergelijke incidenten gezamenlijk op te lossen. Voor ouders en kinderen blijft met name de onzekerheid over de duur van een verblijf erg lastig om mee te dealen, vooral omwille van de hechting die er ontstaat. Bij een uit huis plaatsing is een voogd, al dan niet op de achtergrond, de organisator die zorgdraagt voor de olie in deze machine. John Frenken begrijpt als eindverantwoordelijke op het sociaal domein maar al te goed dat elk zandkorreltje ervoor kan zorgen dat die machine gaat haperen en de kwetsbare kinderen daarvan de dupe kunnen worden.
Behalve de zorg voor hun huidige twee pleegkindjes heeft dit gezin tijdelijk de warmte kunnen geven aan een aantal kinderen die kortstondig onderdak nodig hadden; de zogenaamde crisis opvang. Naast deze kort of langdurige pleegzorg bestaat er een derde interessante mogelijkheid om op specifieke dagen de zorg voor kinderen te bieden. Daarbij kun je denken aan de weekenden of tijdens vakanties, uiteraard in goed overleg. Deze "deeltijd" kinderopvang kan ideaal zijn voor bepaalde gezinnen, ook om gedoseerd te proeven aan het idee van pleegouderschap.
De ultieme droom van dit gezin gaat echter een stap verder; uiteindelijk willen ze dolgraag op een woonboerderij onderdak bieden aan meerdere pleegkinderen, dieren en een lunchroom runnen. Tot die tijd genieten ze vooral van het bieden van een stabiele omgeving voor hun pleegkinderen die helaas niet bij hun eigen ouders kunnen opgroeien. Ondanks dat er altijd beren op de weg lopen heeft dit positieve pleeggezin geen seconde spijt en ervaren ze die dankbare taak als een verrijking van hun leven.

Meer weten over pleegzorg?
www.pleegzorg.nl of supergewonemensengezocht.nl
Meer regionaal vind je op www.combinatiejeugdzorg.nl informatie over pleegzorg, inclusief filmpjes en ervaringsverhalen van (voormalige) Brabantse pleegkinderen, pleegouders en ouders.
De tip van deze enthousiaste pleegouders is om vooral eens vrijblijvend deel te nemen aan een informatieavond.

Tot slot zouden ze dolgraag in contact komen met andere pleeggezinnen hier in Son en Breugel. Je maakt toch veel mee, kunt elkaar tips geven of gewoon om samen gezellig een bakkie te doen. U kunt hiervoor een mail sturen naar onze redactie (redactie@demooisonenbreugelkrant.nl) en wij sturen het door naar dit liefdevolle gezin.