Bewoonster Anne van de Molenstraat maakt gebruik van het inspreekrecht tijdens de raadscommissievergadering burgerzaken.
Bewoonster Anne van de Molenstraat maakt gebruik van het inspreekrecht tijdens de raadscommissievergadering burgerzaken. Foto: Wil Feijen

Problematiek beschermd wonen project nu wél op de agenda

Politiek

Son en Breugel - Frustratie bij raadsleden: Wethouder Frenken informeert (weer) te laatAls raadscommissieleden via de krant hun informatie moeten krijgen, dan doet de wethouder iets niet goed.

Wederom klaagden raadsleden dat het absurd is dat zij in de krant moeten lezen dat er problemen zijn ontstaan bij het beschermd wonen project aan de Molenstraat en Heistraat. Op de publieke tribune zat menigeen met kromme tenen te luisteren naar wethouder Frenken die probeerde uit te leggen dat de gemeente Eindhoven de zorg garandeert voor de 19 bewoners aan de Molenstraat/ Heistraat. Hij gaf aan dat de bewoners gewoon zorg blijven ontvangen en als dat niet door de huidige zorgaanbieder kan, dan komt er wel een andere zorgaanbieder. Maar je kunt toch niet volhouden dat de zorg kwalitatief niet naar beneden gaat als het budget flink krimpt?

Door: Ineke van Uden (GazetMedia)
Foto: Wil Feijen.

Doordat Eindhoven met een zorgbudgetplafond met als peildatum 1 juli 2018 komt, betekent dit dat de jongeren van de Molenstraat per 1 januari 2019 niet meer meegeteld worden. Zorgaanbieder RAC (Regionaal Autisme Centrum) krijgt dan alleen maar geld voor de jongeren die in de Heistraat wonen, waar ook nog een bezuiniging van 30 procent overheen komt. De zorgaanbieder moet ondanks het lagere budget - in verband met de zorgplicht - wel zorg blijven leveren aan ook de jongeren van de Molenstraat. Dan kan het toch niet anders dan dat de jongeren dit gaan voelen in minder begeleidingsuren?

Niet in actie
De gemeente Son en Breugel wist in september al dat er zorgbezuinigingsmaatregelen vanuit Eindhoven aan zaten te komen. Daar is niet op geanticipeerd. Als dan op 23 oktober het nieuws luid en duidelijk binnenkomt bij de gemeente, komt wethouder Frenken nog steeds niet in actie om eens langs de appartementencomplexen te gaan of om het gesprek met Stichting Doorpakken Wonen aan te gaan. Het was ook niet Frenken die de mededeling over dit probleem op de agenda van de raadscommissie burgerzaken zette. Het was dat Dorpsbelang vragen stelde n.a.v. een krantenbericht en het was de oproep van Monique van Zwieten (D66) die vroeg om dit punt op de agenda te zetten.
Op de middag voor de raadscommissie burgerzaken treffen Stichting Doorpakken Wonen en wethouder Frenken elkaar. Maar het lijkt of Frenken een andere beleving van het probleem heeft dan de betrokkenen en Stichting Doorpakken Wonen. Frenken lijkt zich minder druk te maken. Eindhoven garandeert toch dat de zorg gewoon doorgaat? En als het RAC er mee stopt, dan komt er wel een ander. Als Frenken de noodzaak van dit probleem in zou zien, dan zou hij op zijn minst de raadscommissieleden onderliggende stukken hebben toegezonden en zelf dit agendapunt hebben opgevoerd. Pasanea (VVD): "Het is triest dat we belangrijke informatie vooral uit de krant moeten halen. U hebt als wethouder al eerder beloofd om ons tijdig te informeren over belangrijke zaken. Doe er nu eens iets mee." Pasanea was zeker niet de enige die zijn verontwaardiging uitsprak dat de wethouder verzuimd om raadsleden tijdig te informeren.

Wethouder Frenken geeft in de raadscommissie burgerzaken aan dat er stevig is gepraat met de wethouder van Eindhoven die verantwoordelijk is voor het doorvoeren van deze bezuinigingsmaatregel: "Wij krijgen een technisch antwoord dat ze garanderen dat de zorg geleverd blijft en als deze zorgaanbieder stopt, er een andere zorgaanbieder komt. Dat is niet leuk om te horen, maar daar moet je mee dealen'.

Bezuinigingsmaatregelen
Op de vraag of de kwaliteit van zorg naar beneden gaat blijft John Frenken erg vaag. Maar een ieder kan op zijn klompen aanvoelen dat als je 19 bewoners in zorg hebt, maar voor een minder aantal een vergoeding krijgt, dat dat ten koste gaat van kwaliteit. En dan hebben we het nog niet eens over de voedingsgelden van 155 euro per bewoner per maand die ook gaan vervallen.
De commissieleden zijn het er unaniem over eens dat deze kwetsbare groep jongeren niet de dupe mogen worden van de bezuinigingsmaatregelen van Eindhoven. Er komt een extra raadsvergadering waar een voorstel besproken zal worden om eventueel juridische stappen te nemen als Eindhoven de zorg weigert te betalen.