Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Wethouder en coalitie kop van jut tijdens raadsvergadering in 2018

Politiek

Son en Breugel - Op 20 december liepen de drie oppositie partijen weg uit de raadsvergadering. De VVD, Dorpsbelang en D66 verlieten de vergadering uit onvrede, doordat een ingediende motie over het project Beschermd Wonen niet werd behandeld. Volgens Kees Vortman (VVD) was dit niet zoals afgesproken en vastgelegd in het reglement van orde. De motie, ingediend door Dorpsbelang, VVD en D66 ging in grote lijnen over een verzoek aan de wethouder om bij de gemeente Eindhoven garanties af te dwingen, om het project voort te kunnen zetten na de gebleken financiële problemen.

Door: Adrie Neervoort en
Arjen Strik

Beschamende vertoning 
De vergadering was niet alleen door het weglopen van de oppositie opmerkelijk te noemen, maar ook door de harde en soms grove toonzetting van de discussie. Ondanks eerdere afspraken uit het verleden werd er door de raadsleden vaak op de persoon gespeeld. Opvallend was ook het gesteggel over de manier waarop een agendapunt 'wel of niet' op de agenda moest komen. Waar Dorpsvisie eerst duidelijk maakte, dat zij geen behoefte had aan het toevoegen van het agendapunt over Beschermd Wonen, kwam zij daar na een schorsing weer op terug. Om daarna tijdens de behandeling van dit extra agendapunt, te melden dat zij er niet inhoudelijk op in wilde gaan. Daarmee dus ook niet op de eerdergenoemde motie die bij het agendapunt hoorde.

Chaos en emotie een explosief mengsel
Door afwezigheid van de Burgemeester, die normaal de raad voorzit was Frans Meulenbroeks (DorpsVisie) zijn vervanger als voorzitter. Hij bleek niet in staat om de vergadering structureel en ordentelijk te laten verlopen. Door het veelvuldig onderbreken van de raadsleden o.a. door het uitschakelen van hun microfoon bracht hij zelf al de nodige chaos in de vergadering. Door de aanwezigheid van de aan het project Doorpakken Wonen verbonden mensen op de publieke tribune, waaronder een aantal zeer bewogen insprekers, was er sprake van veel emotie.
Een gevaarlijke combinatie chaos en emotie, zo bleek tijdens de raadsvergadering. Het aanwezige publiek werd gevraagd en ongevraagd onderdeel van de raadsvergadering en reageerde op de antwoorden van de raadsleden met applaus of hoorbaar hoongelach. De voorzitter van de raadsvergadering leek niet in staat om orde te houden. Bij pogingen dit wel te doen maakte hij, volgens Kees Vortman, de chaos alleen maar groter, door af te wijken van het reglement van orde. Deze mening deelden ook de andere oppositiepartijen. Uit onvrede en machteloosheid besloot de oppositie daarom uit de vergadering te stappen.

Weglopen uit frustratie en afkeuring                         
"Het uitoefenen van mijn taak als volksvertegenwoordiger werd mij door de voorzitter ontnomen, als fractie konden wij daarom niets anders doen dan opstappen", aldus Kees Vortman na het opstappen uit de vergadering. Eef van Turnhout (Dorpsbelang) reageerde tijdens de vergadering: "Ik zit nu 8 jaar in de raad en heb nog nooit zoiets vreselijks meegemaakt als vanavond. Vier huilende mensen (red: de insprekers) naast mij en op vorm en procedure wordt de zaak afgestemd en uitgesteld tot januari, zoiets accepteer ik niet, ik ga naar huis." Waarop Elly Brocken (Dorpsbelang) en Monique van Zwieten (D66) ook de raadszaal verlieten. Het weglopen uit een raadsvergadering is volgens de politieke norm ongehoord en gebeurt dan ook zelden. Feitelijk wordt het democratisch proces daarmee geblokkeerd. Maar het is ook het laatste middel om invloed uit te kunnen oefenen, net als bij een staking.

Onduidelijkheid over peildatum
Vooraf aan de raadsvergadering was er nog een in de haast ingelaste uitleg door de directeur Sociaal Domein van de gemeente Eindhoven over deze bezuinigen. Het was een meeting waar de lokale pers geen weet van had en de stichting Doorpakken Wonen door eigen initiatief, toevallig leek het meer, voor werd uitgenodigd. Een belangrijke mededeling uit deze technische uitleg was, dat de genoemde peildatum voor het budgetplafond, het maximale bedrag dat er aan subsidie wordt gegeven, niet juist was. Iedereen dacht dat deze datum op 1 juli was gesteld, maar tijdens de presentatie bleek deze datum op 20 augustus te liggen. Daardoor leek het financiële subsidie plaatje voor de huidige deelnemers in Son en Breugel een stuk beter en werd er een klein deel van de zorgen weggenomen. (Red: zie artikel pag.3)

Terug naar de raadsvergadering
Op de tribune in de raadszaal zaten ouders van jongeren die gebruik maken van het project Doorpakken Wonen in Son en Breugel en ook enkele bewoners zelf. Ook waren Maaike van Kempen en Hans Spooren, bestuursleden van de stichting Doorpakken Wonen, aanwezig. Zij zaten daar allen met een verwachting. De verwachting om nu eindelijk duidelijkheid te krijgen. Duidelijkheid over hoe de acute financiële problemen, waar het project beschermd wonen mee te maken kreeg door de bezuinigingen vanuit Eindhoven, opgelost zouden kunnen worden. Zij waren aanwezig omdat dat zij ervanuit gingen dat Beschermd Wonen een agendapunt zou zijn van deze raadsvergadering. Dit bleek echter niet het geval, het was een agendapunt 'onder voorbehoud'. Een item waar de raad nog over zou moeten stemmen bij aanvang van de vergadering.
De politiek had dus een verwachting gecreëerd niet alleen door een agendapunt onder voorbehoud op te voeren maar ook door een informatiebijeenkomst te beleggen voor aanvang van een raadsvergadering over een onderwerp dat onder voorbehoud op de agenda stond. Wethouder Frenken zou later hierover zeggen dat dit inderdaad allemaal wat ongelukkig gepland was.

Ontbrekende informatie
De oppositie wilde het agendapunt maar wat graag op de agenda. Mede doordat zij na de laatste commissievergadering, in november van wethouder Frenken niets hadden gehoord als het ging over de voortgang van dit project. Dit ondanks zijn toezegging dit wel te doen. Dus ook bij de oppositie was er de verwachting dat de wethouder duidelijkheid over de stand van zaken zou geven. Deze verwachting werd gevoed door de insprekers, die hevig geëmotioneerd hun verhaal deden, over wat Beschermd Wonen op dit moment voor hen betekende, maar vooral wat het stoppen voor de deelnemers en ouders zou betekenen. Ze gaven aan dat na jaren van onbegrip en ellende de jongeren die van Beschermd Wonen gebruik maken eindelijk stappen vooruit konden zetten samen met hun ouders.

Conclusie
De raadsvergadering liet de politiek in een andere vorm zien. Partijen gebruikten het onderwerp, bedoeld of onbedoeld, om hun onvrede over het coalitieakkoord nogmaals duidelijk te maken. De positie van Wethouder Frenken staat wat betreft de oppositie ter discussie. Ook de huidige coalitie staat onder druk. Van een nieuwe bestuursstijl waarbij de burger wordt betrokken, lijkt vooralsnog geen sprake. De laatste raadsvergadering van 2018 liet duidelijk zien er nog veel politieke onzekerheid is in Son en Breugel en 2019 een jaar kan worden met veel gekrakeel, zowel tussen de coalitie en oppositie als voor wethouder Frenken. Maar ook onzekerheid voor stichting Doorpakken Wonen. Een stichting die alleen maar een duidelijk antwoord wilde tijdens een vergadering en dat kon niemand hen geven.