J.P. (John) Frenken (DorpsVisie)
J.P. (John) Frenken (DorpsVisie) Foto: Giti Entezami

Schaart Frenken zich nog wel achter het project beschermd wonen?

Politiek

Son en Breugel - Zo maken raadscommissieleden zich hard voor het project Beschermd Wonen aan de Heistraat en Molenstraat en zo laten ze hen ook net zo hard weer in de steek. Het was Dorpsvisie die in november aankondigde dat Son en Breugel juridische stappen zou moeten nemen als de bezuinigingen vanuit Eindhoven grote negatieve effecten zou hebben voor het Sonse project. Een conceptmotie werd ter plekke in elkaar geflanst. En het was Peer Spooren (CDA) die het had over een plan B wat voorhanden moest zijn. Raadsleden spraken in november af dat de problematiek van het beschermd wonen koste wat kost in december aandacht zou krijgen. Mooie woorden, maar een stuk minder daden.

Door: Ineke van Uden (GazetMedia)

Het aanwezige publiek bij de raadsvergadering van 20 december verwachtte een discussie over beschermd wonen en kon haar oren bijna niet geloven dat er een discussie ontstond of dit onderwerp wel op de agenda moest blijven. De onzekerheid over de financiële stromen nekt zowel de bewoners, de ouders als Stichting Doorpakken Wonen. En dat was goed te horen uit de verhalen die de insprekers emotioneel ten gehore brachten. Helaas gingen deze insprekers teleurgesteld naar huis. De raadsvergadering liep totaal uit de hand en een motie die - dit keer de oppositie wilde indienen - werd niet in stemming gebracht. Wethouder Frenken wilde in de geest van de motie zich wel hard maken voor het project aan de Molenstraat en Heistraat. Maar dan moet je wel het idee hebben dat de wethouder voldoende op de hoogte is van de materie en dat de wethouder zich voor 100% achter het project schaart zoals het nu geregeld is. En daar heeft menigeen zijn twijfels over.

Gevolgen bezuinigingen
Vanaf 1 januari moet het project het met 30% minder geld doen, valt het voedingsbudget van zo'n 150 euro per bewoner weg én door het invoeren van een budgetplafond zou de zorgaanbieder geen geld krijgen voor 19 bewoners, maar voor maar 14 bewoners. Wethouder Frenken gaf in de commissievergadering van november aan dat hij pittige gesprekken voert met de gemeente Eindhoven om dit project overeind te kunnen houden. Hoe die gesprekken plaats hebben gevonden en hoe hard John Frenken heeft geknokt blijft vooralsnog een vraagteken. De oppositie heeft al meerdere malen gevraagd om gespreksverslagen, maar tot nu toe nog steeds niets ontvangen.
Eén ding werd helder op de dag van de raadsvergadering 20 december. De peildatum voor het budgetplafond is niet 1 juli, maar 20 augustus. Een leek denkt dan direct dat daarmee het probleem van tafel is en dat zorgaanbieder RAC gewoon voor 19 bewoners betaald krijgt. Maar dat is nog maar de vraag. Het is sowieso gek dat als John Frenken harde gesprekken voert met Eindhoven over het trieste geval dat Son en Breugel de dupe is van een peildatum van 1 juli en dat in al die gesprekken niet door Eindhoven is aangegeven dat de peildatum helemaal niet 1 juli is, maar 20 augustus. Op zijn minst vraag je je dan af wat er in die gesprekken besproken is.

Probleem opgelost? Zo simpel is het niet
Doordat de peildatum van het budgetplafond nu op 20 augustus is vastgesteld is het nog niet logisch dat zorgaanbieder RAC ook van alle bewoners het geld ontvangt. Want de zorgaanbieder loopt zelf wel tegen een plafond aan in verband met contractafspraken met de gemeente Eindhoven. In praktijk zouden de zes bewoners waar nu geen geld voor komt, over kunnen stappen naar een andere zorgaanbieder. Probleem opgelost? Zo simpel is het niet. Het succes van dit project is nu net - en dat is altijd al de onderliggende visie geweest - dat alle bewoners dezelfde zorgaanbieder hebben. Dat versterkt de begeleiding en het maakt het gebruik van gezamenlijke activiteiten mogelijk. Activiteiten die de ooit zo geroemde 3 w's versterken. Niet alleen bewoners een woning aanbieden, maar ook aandacht hebben voor werken en welzijn. Doordat één zorgaanbieder alle uren bundelt is dit alles mogelijk. Zijn er meerdere verschillende zorgaanbieders; dan is dat effect vele malen minder.

'Laat de raad John Frenken de opdracht geven dat hij niet het RAC gaat inruilen voor andere zorgaanbieders'

Wethouder Frenken communiceert nu steeds dat het RAC zijn geld krijgt en dat hij keihard gaat sturen dat ze dezelfde zorg blijven leveren. Hans Spooren, voorzitter van Stichting Doorpakken Wonen heeft vooralsnog informatie dat het RAC aan hun plafond gehouden wordt en dat het probleem nog steeds op tafel ligt dat er maar geld voor 13 bewoners binnenkomt en dat er 19 bewoners wonen en zorg nodig hebben. Hans Spooren: "De raad is aan zet. De raad stuurt. Laat de raad John Frenken de opdracht geven dat hij niet het RAC gaat inruilen voor andere zorgaanbieders. Het project is tot nu toe zo geslaagd doordat er één zorgaanbieder aan zet is. Daar waren we het met de start van het project met z'n allen over eens. Nu deze bezuiniging op ons pad komen, moeten we deze visie niet loslaten. Dan haal je de kracht uit het project."