Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Lezerspodium

Politiek

Son en Breugel - Zwembad Thermae moet open blijven!  Het CDA (Son en Breugel) is een groot voorstander van een zwemvoorziening in Son en Breugel. Zeker voor de ouderen, volwassenen en jongeren die fit willen blijven en voor het behalen van een zwemdiploma door kinderen. Maar tegen welke prijs willen we 'ons' zwembad openhouden? Het CDA neemt u mee in een aantal belangrijke beslispunten.

Het zwembad wordt redelijk druk bezocht, jaarlijks namelijk zo'n 50.000 keer. Uit de stukken van Thermae valt op te maken dat ruim de helft van de € 200.000,- in 2017 en 2018 gestoken is in nieuwe pompen, cv-ketels, ledverlichting en schilderwerk. Het zwembad en het zwemwater is van hoge kwaliteit. Een onderzoek van Synarchis (2018) stelt dat het zwembad van Thermae eigenlijk te groot is voor ons dorp, dat de toegangsprijzen aan de lage kant zijn vergeleken met andere zwembaden in de regio en dat de ondernemer best wel wat meer mag doen om de bezoekersaantallen te verhogen.

Wat mag een zwembad als belangrijke maatschappelijke voorziening eigenlijk kosten? Een zwemmer betaalt nu ca € 3,75 per keer. En dat is (soms flink) lager dan betaald wordt bij de zwembaden in de regio. Maar gaan ouderen en kinderen wel naar een zwembad in bijvoorbeeld Veghel of Eindhoven? Een snelle rekensom leert dat (€ 120.000 euro gedeeld door 17.000 inwoners) 'ons' zwembad elke inwoner per jaar €7 euro kost. Voor dit bedrag kunt u nog geen drie keer met de auto voor uzelf of met uw (klein)kind naar een regionaal bad. Een wekelijkse zwemmer is al snel enkele honderden euro's per jaar extra kwijt. We moeten dus zuinig zijn op onze lokale zwembadvoorziening!

Het CDA is duidelijk in haar keuze: het zwembad is een belangrijke voorziening in ons dorp. De gemeente draagt belastinggeld bij om deze (private) voorziening in stand te houden. De exploitant is verantwoordelijk voor een positieve bedrijfsvoering. Dit betekent dat we samen met de ondernemer resultaatdoelen moeten vaststellen. Hiervoor stellen we enkele strikte voorwaarden op. Allereerst een transparante boekhouding en een halfjaarlijkse verantwoording van de resultaten. Thermae moet ook meer ondernemerschap tonen. Dat betekent nieuwe doelgroepen binnenhalen en meer maatwerk abonnementen aanbieden. En dit allemaal met meetbare en controleerbare resultaatafspraken. Tot slot moet een duidelijke afbouw- en overdrachtsverplichting worden opgenomen, zodat we na vijf jaar en € 600.000 belastinggeld investeren niet met lege handen staan.
CDA Son en Breugel Ga voor meer informatie naar www.cdasonenbreugel.nl.