Tom van den Nieuwenhuijzen
Tom van den Nieuwenhuijzen Foto: Wil Feijen

Wethouder Van den Nieuwenhuizen kiest voor zichzelf

Politiek

Son en Breugel - Wethouder Van den Nieuwenhuizen stond woensdagmiddag 16 januari nog op de trappen in het gemeentehuis van Son en Breugel. Daar openende hij de foto expositie van fotograaf Sandra Kuijpers. Hij maakte er de aanwezige nog op attent dat binnen enkele maanden het gemeentehuis waar ze nu stonden werd gerenoveerd tot een heel nieuw, modern en duurzaam gemeentehuis. Terwijl hij die woorden sprak wist hij waarschijnlijk al dat hij daar dan niet meer werkzaam zou zijn, is nu bekend geworden.

Redacteur: Adrie Neervoort

Tom van den Nieuwenhuijzen, wethouder namens PvdA/GroenLinks in Son en Breugel, stopt per direct kon men vorige week vrijdag lezen in alle lokale kranten en andere media. Van de drie wethouders die deel uitmaken van het nieuwe college in Son en Breugel was hij tot op dat moment degene die de minste kritiek kreeg over zijn functioneren als wethouder. Daar waar zijn collega-wethouders regelmatig onder vuur lagen in het debat, wist Tom altijd onbeschadigd uit een debat te komen.

Drijfveren
Er knaagde toch iets bij de wethouder. Zelf zegt hij daarover na zijn vertrek: "Zoals u weet zijn er twee zaken die mij drijven in het leven. Het werken aan een duurzamere wereld, om onze planeet beter terug te geven aan de volgende generaties dan dat wij hem aantroffen en het strijden tegen de 'doe maar normaal' cultuur die zoveel mensen weerhoudt van het laten zien van hun ware talenten en identiteit. Ik zoek altijd een platform waar ik de meeste impact kan hebben op deze drijfveren. Het persoonlijke ontwikkeltraject dat ik de afgelopen periode heb doorlopen, heeft mij extra bewust gemaakt van het feit dat ik trouw moet blijven aan mezelf en mijn drijfveren."

Hij sloot af met de opmerking: "Gezien mijn twee hierboven genoemde drijfveren en mijn genoemde ontwikkeltraject kom ik tot de conclusie dat het wethouderschap van Son en Breugel mij niet meer past. Met pijn in mijn hart, maar met opgeheven hoofd bied ik u dan ook met dit schrijven mijn ontslag aan."

Plotseling vertrek
Na het plotselinge vertrek is het opvallend dat er geen negatieve reacties over hem te horen zijn. De reacties vanuit de politiek in Son en Breugel spreken van een 'gedreven, deskundig, maar vooral ook collegiaal en standvastig bestuurder'. Maar ook van een 'ambitieus persoon die aan het begin staat van zijn politiek carrière'. Tom van den Nieuwenhuijzen heeft zich sinds zijn komst in 2016 ingezet voor de inwoners van Son en Breugel. Ondanks dat de inwoners vraagtekens hadden bij de 'nieuwe' wethouder, veroverde hij door kennis en kunde en zijn persoonlijkheid een plek binnen de gemeenschap van Son en Breugel.

Niet meer passend
Door zijn besluitvaardigheid maar vooral de wijze waarop hij beslissingen en besluiten uit kon leggen, bereikte hij vaak de resultaten die volgens hem belangrijk waren voor Son en Breugel. Ook in de nieuwgevormde coalitie na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 waarvan zijn partij PvdA/GroenLinks deel van uitmaakte, stond zijn positie als wethouder niet ter discussie. Van den Nieuwenhuijzen geeft in zijn verklaring aan dat hij zijn werk als wethouder onmogelijk kon uitvoeren in een wijze die bij hem als persoon paste, in het huidige politiek klimaat van Son en Breugel.

Respect
Als dit de reden is dan verdient hij daarvoor veel respect. Bijna een voorbeeld voor anderen die kosten wat kost blijven zitten in de politiek en daarbij principes en idealen overboord gooien. Het huidige coalitieakkoord is slechts acht maanden oud. Daarin stond dat de bestuursstijl anders moest, één die recht deed aan het inhoudelijke debat in de raad en waarbij kennis en ervaring in de gemeenschap serieus werden benut. Maar ook werd daarbij duurzaamheid als een belangrijke ambitie genoemd. Zoals de gemeentelijke organisatie die in 2020 klimaat neutraal zou moeten zijn en de gemeenschap in 2030. Van den Nieuwenhuijzen was als wethouder verantwoordelijk voor onder ander, duurzaamheid en de nieuwe bestuursstijl en burgerparticipatie.

Opvolger
Maar het opstappen maakt hem ook vrij, hij heeft nooit ontkend wat zijn ambities waren. Ambities die politiek verder reiken dan Son en Breugel. Nu is hij politiek gezien een vrij man en dat schept natuurlijk ook veel mogelijkheden. Of hij deze mogelijkheden krijgt en of deze aanpakt zal de toekomst ons leren. Naar de opvolger in Son en Breugel is zijn partij PvdA/GroenLinks al op zoek.