Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Bill Huddleston Slater Mister SBC zonder rugnummer

Human Interest

Son en Breugel - Amateurvoetbal kan alleen bestaan door de inzet van vrijwilligers. Zij zijn de spil in de vereniging. Zo is Bill Huddleston Slater al bijna 50 jaar als vrijwilliger betrokken bij SBC, de plaatselijke voetbalclub waar hij zijn hart aan verpacht heeft. De nu 71-jarige Bill is daar sinds 1970 actief als vrijwilliger.

Redacteur: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen


Een onmisbare duizendpoot
Hij was 21 jaar toen hij bij kapper Van Osta (nu Parapetto) een oproep zag hangen waar SBC vrijwilligers vroeg. Hij had zelf nooit gevoetbald, maar werd gelijk aangesteld als jeugdtrainer. "Ik maakte een bliksemcarrière, na twee weken werd ik benoemd in het jeugdbestuur", zegt hij lachend. Bill is tot 1983 lid geweest van het jeugdbestuur. Vervolgens was hij tot 2003 lid van het hoofdbestuur. Het besturen zit hem blijkbaar in het bloed. "Van 1983 tot op heden ben ik lid van het seniorenbestuur. Dat ben ik nu aan het afbouwen, ik word ook een jaartje ouder." Er zijn meer wapenfeiten. Zo was Bill diverse jaren lid van de jubileum- en de tribunecommissie, was hij materiaalbeheerder, lid van de kantinecommissie, wedstrijdsecretaris, inzamelaar van de totogelden, was hij betrokken bij de totstandkoming van het clubblad. Maar ook was hij de bouwpastoor tijdens de verhuizing van SBC vanuit het centrum van Son en Breugel naar de huidige locatie Schuttersheide aan de Afrikalaan. Naast dit alles schrijft Bill nog korte wedstrijdverslagen van SBC1 voor het Eindhovens Dagblad. Door zijn activiteiten buiten de lijnen is hij uitgegroeid tot een echt clubicoon. Je zou hem kunnen omschrijven als mister SBC, maar dan zonder rugnummer.

Vijftig jaar voetbal
In de loop der jaren heeft Bill het voetbal zien veranderen. "Het spel is nog hetzelfde, maar de sponsoring is steeds belangrijker geworden. Het materiaal is veel professioneler en gelukkig hebben we drie kunstgrasvelden, anders konden we niet het hele seizoen competitie spelen. En we hebben een eigen kledinglijn." Hij vervolgt zijn verhaal: "De jeugd heeft tegenwoordig zoveel activiteiten, vroeger stond het voetbal centraal, nu is het een van de vele activiteiten. Het vrouwenvoetbal wordt steeds populairder, er zijn al twee elftallen actief binnen SBC." De digitalisering vindt Bill een uitkomst, vooral bij het verwerken van de wedstrijdformulieren en de ledenadministratie.

SBC maken we met elkaar
Kortom, Bill heeft als vrijwilliger een indrukwekkende staat van dienst. In 1981 werd Bill benoemd tot lid van Verdienste van voetbalvereniging SBC en sinds 2000 is hij erelid. In 1994 ontving hij de vrijwilligerspenning van de gemeente Son en Breugel en in 2009 heeft hij een Koninklijke Onderscheiding gekregen voor zijn bijzondere inzet voor de maatschappij. Zelf doet hij wat bescheiden over zijn inzet voor SBC als DeMooiSonenBreugelKrant vraagt waar zijn clubliefde vandaan komt. Bill: "Het is gewoon een mooie en levendige vereniging. We hebben 1100 leden en er zijn wel 200 vrijwilligers actief. SBC loopt als een rode draad door mijn leven. Het is een sociaal gebeuren, ik besteed er veel tijd aan. Sommige ouders denken dat als je kind op een sport zit dat alles vanzelf gaat, maar dat is niet zo. Vrijwilligers zijn de pijlers van de vereniging. SBC maken we met elkaar."