ontvangst 1e exemplaar 3000 jaar bewoning oostelijk noord-brabant
ontvangst 1e exemplaar 3000 jaar bewoning oostelijk noord-brabant Foto: Gemeente Son en Breugel

Aanbieding eerste exemplaar 3000 jaar bewoning oostelijk Noord-Brabant

Politiek

Son en Breugel / Eindhoven - Wethouder Jan Boersma nam maandag 25 februari als portefeuillehouder monumentenbeleid en archeologie namens de gemeente het eerste exemplaar van een belangrijk archeologisch naslagwerk in ontvangst. De aanbieding vond plaats tijdens een presentatie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Erfgoedhuis Eindhoven.

In het naslagwerk komt het resultaat samen van 850 (!) gravende archeologische onderzoeken in oostelijk Noord-Brabant die in de periode van 1997–2014 werden uitgevoerd.

De rode draad van deze wetenschappelijke onderzoeken is dat ze gericht zijn op de locatiekeuze en bewoningsdynamiek van bewoners in een periode van drieduizend jaar: tussen 1500 vóór Christus en 1500 na Christus.

Geen regio in Nederland waar zoveel gravend archeologisch onderzoek is uitgevoerd als in Oost Brabant. Ook in de gemeente Son en Breugel zijn diverse opgravingen gedaan, die hebben bijgedragen aan het beeld over de bewoning van onze streek door de eeuwen heen. Er is onder andere archeologisch onderzoek gedaan op Ekkersrijt: de huidige locatie van woonwarenhuis IKEA en het voormalige Beton Son-terrein. Daarnaast vond er archeologisch onderzoek plaats in het centrum van Son nabij café-restaurant Zwaan en de voormalige pastorie op het Kerkplein, alsook op het terrein van de voormalige tegelfabriek HIVA en nabij de rivier de Dommel.

Op 25 februari werd het verbindende naslagwerk over deze onderzoeken aangeboden aan een aantal wethouders uit de regio, waaronder wethouder Boersma uit Son en Breugel.

De archeologen die meewerkten aan Drieduizend jaar bewoningsgeschiedenis van oostelijk Noord-Brabant zoeken nu contact met heemkundekringen en gemeenten om aan de slag te gaan om de onderzoeksresultaten, en het verhaal erbij, te vertalen voor het grote publiek.

Wethouder Boersma neemt eerste exemplaar in ontvangst