De jonge ondernemer Mogus Heuvelmans
De jonge ondernemer Mogus Heuvelmans Foto: Wil Feijen

Maak kennis met Mogus, een ondernemer in de dop

Human Interest

Son en Breugel - Als je bij SBC aan de bar vraagt naar 'Appelsap' dan heb je kans een drankje te krijgen. De kans is echter groter dat de kantinejuffrouw je door verwijst naar een speler uit de B1. De bijna 17-jarige spits Moges Heuvelmans is, net als zijn idool Messi, tweebenig en heeft ook die enorme drang naar de goal.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen


Bijnaam
Iedereen binnen de club en zelfs de Boa's in het dorp kennen hem echter als 'Appelsap'. Op Instagram heeft hij zichzelf een paar jaar geleden die naam gegeven als uit de hand gelopen grap. Destijds wilde hij naar het gelijknamige popfestival in de Betuwe, maar is daar nooit aangekomen. De reden was simpel; hij moest voetballen en hij heeft een broertje dood aan het in de steek laten van ploeggenoten.

Warm gezin
Net als zijn grote broer is Moges op heel jonge leeftijd naar Nederland gekomen. Liefdevol zijn ze opgenomen in een gezin met twee andere kinderen. Beiden zijn ze oorspronkelijk afkomstig uit Addis Abeba, de hoofdstad van het bijzonder mooie Ethiopië. De bescheiden Moges is trots op zijn herkomst en dankbaar dat hij als klein kindje van twee jaar is geadopteerd door zo'n warm gezin. Hoewel de temperaturen in zijn geboorteland ook bepaald warm zijn is het leven daar voor velen bikkelhard.

Voetbalvereniging
De eerste zeven jaar heeft hij in Aalst-Waalre gewoond. In 2011 is het gezin naar Son verhuisd en zo moest 'Appelsap' hernieuwd op zoek naar vriendjes. Zowaar geen eenvoudige opgave als je als buitenstaander een plekje wilt veroveren in de groep. Als gevolg heeft hij vooral zijn eigen weg bewandeld zonder veel vriendjes om zich heen. Om toch meer naar buiten te gaan, adviseerde zijn moeder in 2012 om lid te worden van de voetbalvereniging; een gouden greep bleek later.

Brabants accent
Als onderdeel van een vriendenteam dat jaar in jaar uit bij elkaar bleef, heeft hij vriendschappen gesmeed die een hechte band scheppen. Mede omdat Moges een onvervalst Brabants accent heeft in combinatie met zijn donkere huid, wordt hij door sommigen de 'Braboneger' genoemd. Behalve zijn sociale kijk op de wereld is deze positieve gast in het dorp een graag geziene en opvallende verschijning.

Zelf aangeleerd
Inmiddels is het gezin uitgewaaid; zijn oudere twee broers en zus zijn het huis uit en Moges heeft daarmee het rijk alleen. Hoewel het stiller is geworden in huis is het nooit stil in het hoofd van deze ondernemende jongen. Zijn moeder speelt thuis op de piano maar ondanks dat een puber zoiets al snel irritant vindt heeft autodidact Moges zich het pianospel zelf eigen gemaakt. Inmiddels wordt hij daarin verder begeleid door een pianoleraar van Key for Music in Breugel.

Toekomst
Op het Summacollege in Eindhoven wil hij zich verder bekwamen in het vak Management binnen de richting Retail of Sport en bewegen. Daarnaast heeft hij bij de pizzeria in het dorp gewerkt en wist eigenaar Eddie hem te prikkelen om na te denken over de toekomst; het najagen van zijn dromen. "Wat wil je later worden mocht dat profcontract bij Real als vleugelspeler net niet rond komen?" Er is geen spoor van twijfel. Mogus antwoord meteen 'een eigen bedrijf beginnen'! Na stage gelopen te hebben bij Sonsport wil hij dolgraag iets binnen de sport opstarten. Ook zijn huidige stage bij de eerste divisie club FC Eindhoven zorgt ervoor dat zijn rugzak steeds voller komt met creatieve ideeën binnen de sport business.

Fietstocht door Ethiopië
Meermaals is hij met zijn ouders teruggekeerd naar zijn arme maar prachtige vaderland. Net als Moges is ook zijn vader erg sportief en sociaal bewogen in dit dorp. Via sponsorwerving organiseerde hij al vijf keer een fietstocht door Ethiopië voor sportieve fietsers die wel houden van een avontuurlijke rit. De opbrengst komt ten goede aan verlichting op zonne-energie; met name in het donkere Afrika een luxe waaraan het menig gezin ontbreekt.

Goede vriend Musé
Kortom de band met zijn roots wordt gekoesterd en blijft voortbestaan ondanks dat deze puber zijn draai helemaal heeft gevonden in ons kikkerlandje. Zo neemt hij jaarlijks met zijn goede vriend Musé deel aan het WK voor geadopteerde kinderen. Het betreft een voetbaltoernooi waarin diverse landenteams onderling uitmaken wie de 'Copa del Mundo' wint. Zijn maatje is gelijktijdig door een gezin uit Putte geadopteerd vanuit hetzelfde kindertehuis. Beide gezinnen hebben door de jaren een hechte vriendschap ontwikkeld en ondanks de afstand zijn beide jongens twee handen op een buik. Hun vriendschap en ondernemerschap hebben er zelfs voor gezorgd dat dit MuMo koppel snode plannen heeft voor een eigen kledinglijn. Binnenkort lezen jullie hier zeker meer over in DeMooiSonenBreugelKrant.