Logo mooisonenbreugel.nl
De koeien springend en bokkend richting het verse gras   | Fotonummer: 51468f
De koeien springend en bokkend richting het verse gras (Foto: Wil Feijen)
Algemeen / Son & Breugel

Lente in de bol

Kom jij er ook niet meer onderuit bij alles wat je hoort, voelt, ziet en ruikt? Het is 's morgens weer lichter, de vogeltjes zingen en steeds vaker komt het zonnetje door. Je weet wel, dat gele ding in de lucht! Heb jij ook de lente in je bol?

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen


Mooie tijd van het jaar
Niet alleen mensen verheugen zich op deze mooie tijd van het jaar, ook dieren staan al volop in de lentestand. Er wordt weer volop geflirt en gepronkt. Op de nesten zijn de vaste bewoners inmiddels terug. Soms eentje, die nog wacht op de terugkeer van zijn/haar vaste partner. Komt die niet (of later in het seizoen), dan is de kans groot dat deze plek is ingepikt door een nieuwkomer. Niet getreurd, veel vogels zijn meer gehecht aan hun nest dan aan hun partner.

Lentegevoel
Er wordt volop gepaard, vooral om de band tussen man en vrouw te versterken. En natuurlijk uiteindelijk om de eieren te bevruchten. Een prachtige bekroning van het lentegevoel. Misschien is Pasen 'het' moment.

Eindelijk naar de wei
Voor meteorologen begon de lente serieus op 1 april en voor astronomen zelfs al op 21 maart; groene knoppen aan de bomen, krokussen en narcissen langs de weg en een heerlijk frisse geur in de lentebries! Absoluut tijd om naar buiten te gaan en dat is precies waar de 70 melkkoeien van biologische boerderij De Hofstad op Olen woensdag 3 april zin in hadden.

Springend en bokkend
Melkveehouder Paul Schots (38), samen met zijn vrouw Lia en drie dochters, eigenaar van deze boerderij, gaf het startschot voor de koeien. Na pakweg vijf maanden in de stal mogen ze voor het eerst weer buiten het verse gras in duiken. Nadat de staldeuren openzwaaiden, zorgt oom Albert ervoor dat alles in goede banen loopt; met een stok dirigeert hij alle dieren de juiste richting in. Onder toeziend oog van wel honderd fans stormen de uitgelaten koeien al springend en bokkend de wei in. De fanclub bestaat vooral uit basisschoolleerlingen, buurtbewoners en geïnteresseerden die genieten van dit voorjaarsspektakel.

Wetenswaardigheden
"De leerlingen kunnen tegelijk rondkijken op de boerderij, bij de kalfjes, in de stallen of de ruimte waar iedere koe twee keer per dag wordt gemolken. De dieren produceren circa 20 liter per dag aan melk en slapen slechts 40 minuten per dag. De rest van de tijd wordt besteed aan eten, drinken, herkauwen, plassen en poepen", vertelt eigenaar Paul enthousiast. "De reden waarom de dieren slechts zeven maanden buiten staan, heeft vooral te maken met het ontbreken van voldoende eiwitrijk gras in de wei", aldus de boer.

Liters melk
Na het melken wordt de melk op een temperatuur van vier graden bewaard in een grote 6.700 liter melktank, die iedere drie dagen door Campina wordt geleegd. Op de boerderij kun je zowel de verse biologische melk kopen als biologische vleespakketten.

Informatief
Regelmatig komen hier basisscholen over de vloer voor leuke en leerzame praktijklessen, zoals het verzorgen van de dieren en het maken van kaas. Kijk hiervoor ook eens op www.klasseboeren.nl. Daarnaast is de prachtige langgevelboerderij prima ingericht om landelijk te kunnen vergaderen. Meer informatie vind je op www.dehofstad.com.

Klik hier voor meer foto's of bekijk het filmpje op de facebookpagina van MooiSonenBreugel.

Emmy Grit
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>