Angela aan het werk
Angela aan het werk Foto: Ingezonden

Angela als vis in het water bij PostNL

Algemeen

"Ik doe hier bijna alles." Angela (28) geniet als ze een rondleiding geeft langs haar werkzaamheden in het distributiecentrum van PostNL in Son. De Bestenaarse werkt in september drie jaar op deze plek en oogt als een vis in het water. "De werkzaamheden zijn divers en daardoor heb ik me kunnen ontwikkelen. Dit werk heeft me een ander mens gemaakt."

Tot 2014 werkte Angela bij een textielwinkel tot ze in dat jaar thuis kwam te zitten. Ze was toen 22 en begon vol energie met solliciteren. Maar na 100 sollicitatie was de moed haar behoorlijk in de schoenen gezakt. Omdat ze nog thuis woonde had ze geen recht op een uitkering. Toch klopte ze aan bij de gemeente voor hulp.

In eerste instantie leek ze niet geholpen te kunnen worden totdat de verantwoordelijke wethouder er werk van maakte. In mei 2016 mocht Angela in gesprek met WSD, het sociale werkbedrijf van onder andere de gemeente Best en Son en Breugel. "Wat een verlossing was het toen ik in september eindelijk aan de slag kon."

Structuur
Het werk bij het distributiecentrum in Son is zeer gestructureerd. "Om 6.00 uur starten we met de voorbereiding en om tien over zeven hebben we met z'n allen een kick-off. Dan krijgen we te horen hoeveel pakketten we gaan verwerken, hoe laat het pauze is en wat de verwachtte eindtijd is. Heel overzichtelijk." Structuur is precies wat Angela nodig heeft. "Dan weet ik waar ik aan toe ben. Als het plotseling anders is ben ik even de weg kwijt. Ik moet mezelf herpakken en dat heeft tijd nodig."

Goed in haar vel
Kunnen werken betekent veel voor Angela. "Het zijn sociale contacten, een praatje met iemand maken. Maar dat is het niet alleen. Het heeft ook een positief effect op mijn privéleven." Als voorbeelden noemt Angela dat ze weer gemotiveerd is en dat ze over dingen mee kan praten. "Je doet weer mee, het biedt afleiding en ritme." Een collega fluistert haar nog een belangrijk voordeel toe. "Ja, ik heb mijn vriend leren kennen op het werk. Als je goed in je vel zit, gebeuren er mooie dingen."