Olga Braams
Olga Braams Foto: Ingezonden

Oud inwoonster Son en Breugel promoveert aan de Universiteit Utrecht

Algemeen

Son en Breugel - Olga Braams werd geboren op 21 februari 1979 in Son en Breugel. In 1998 behaalde zij het vwo-diploma aan het Eckart college te Eindhoven. In 2005 behaalde zij haar diploma neuropsychologie aan de Universiteit van Utrecht en binnenkort promoveert zij op 'Social matters before and after epilepsy surgery in children'.

Samenvatting
Sociaal functioneren is kwetsbaar bij kinderen met moeilijk behandelbare epilepsie. Aanvallen, medicatie, beperkingen in dagelijkse activiteiten en ziekenhuisafspraken, zijn slechts enkele van de vele gevolgen van epilepsie die deze kinderen en hun gezinsleden belemmeren in sociale activiteiten.

Wanneer epileptische aanvallen vanuit één bron in de hersenen ontstaan en wanneer dit deel van de hersenen geen belangrijke functies aanstuurt, zoals praten of bewegen, wordt epilepsiechirurgie (het operatief verwijderen van de epileptische bron) overwogen. Epilepsiechirurgie zou, als het tot aanvalsvrijheid leidt, de negatieve gevolgen van epilepsie kunnen verminderen en mogelijk leiden tot verbetering van sociaal functioneren.

Het onderzoek toonde aan dat er problemen zijn in de sociale ontwikkeling van kinderen met moeilijk behandelbare epilepsie en in het psychosociaal functioneren van hun ouders, zowel voor als na epilepsiechirurgie. Epilepsiechirurgie vormt geen extra risico op problemen in sociaal functioneren, maar zorgt ook niet voor volledig herstel. Toekomstplannen zijn gericht op betere informatievoorziening en begeleiding van ouders en kinderen om het sociaal functioneren na epilepsiechirurgie te optimaliseren.