Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Wim en Ria van Hout – van Loon 60 jaar getrouwd

Human Interest

Son en Breugel - Wim en Ria van Hout wonen sinds 2007 in Son en Breugel. Ze zijn beiden geboren in de Eindhovense wijk Tongelre. Zij hebben elkaar leren kennen via de EHBO van het Rode Kruis.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen


Voorgesteld
De zussen van Wim waren ook lid van Het Rode Kruis. "De jongste zus vond mij wel een heel aardig meisje voor Wim", vertelt Ria. "Zij vroeg of ik zin had om met haar te gaan zwemmen met invalide mensen. Ik kon helemaal niet zwemmen, maar ging tocht mee", aldus Ria. Na het zwemmen is Ria meegegaan naar hun huis en stelde ze Ria aan Wim voor. "Ik zag Ria in dat uniform van het Rode kruis en werd meteen verliefd", lacht Wim.

Muziekschool
Na twee jaar verkering zijn ze in 1959 op 26-jarige leeftijd getrouwd. "We hebben op verschillende plaatsen in Eindhoven gewoond en ik weet nog precies hoelang en waar we gewoond hebben", geeft Ria aan. De mooiste tijd was dat Ria en Wim als beheerdersechtpaar aangenomen werden bij de muziekschool in Eindhoven. "Hier was een dienstwoning bij en hier hebben we een ontzettend fijne tijd gehad", blikt Ria terug. "Wegens het fuseren van de muziekschool kwam hier helaas een einde aan."

Hobby's en werk
Wim had vroeger heel veel hobby's. "Ik was lid van de plaatselijke harmonie, de duivenvereniging en bij het kerkkoor. Toen ik zes jaar was, kwam de pastoor vragen of ik misdienaar wilde worden. Ik wilde liever bij het kinderkoor." En bij datzelfde koor is Wim tot een paar jaar geleden lid geweest. "Ik was daar voorzanger en nu hebben ze me erelid gemaakt", aldus een trotse Wim. Hij zingt nu nog graag een liedje van vroeger voor zijn Ria. Ook Ria was een bezige bij, zij was heel handig met kleding maken, haken en breien en hield van lezen wat ze nu ook nog doet. Samen kijken ze nu graag naar natuurfilms op TV. Wim heeft gewerkt als boekdrukker, krantendrukker en off-set drukker onder andere bij het ED. Ria heeft bij Phillips gewerkt in de periode dat de eerste TV's werden gemaakt.

Emotioneel
Wim en Ria hebben samen twee zonen gekregen. De oudste zoon woont met zijn vrouw in Son en Breugel. "Onze tweede zoon is helaas dood ter wereld gekomen", vertelt een geëmotioneerde Wim. "Ik heb gehoord dat er nu een nieuwe wet is gekomen dat onze zoon nog geregistreerd en erkend kan worden. Onze oudste zoon, Wim Jr., gaat dit verder uitzoeken. Hij wil dat zijn broer erkend wordt. Wim en Ria hebben een kleinzoon.

Berkenstaete
Ze wonen sinds twee jaar op Berkenstaete. Ria geeft aan dat ze erg moet wennen aan de drukte beneden, dus blijft ze graag met een boek op haar kamer. Wim gaat graag naar beneden om aan de activiteiten deel te nemen.

Lief en leed
"Ik ben heel blij dat wij dit samen mee mogen maken, dat wij 60 jaar getrouwd zijn. Ik had het nooit verwacht, wel gehoopt en ik heb er veel voor gebeden", vertelt Ria. Ze hebben samen veel meegemaakt. "Toen onze tweede zoon levenloos ter wereld kwam, ging het met mij heel slecht. Ook toen Wim met pensioen ging is hij in een heel diep gat gevallen." Het motto van Ria en Wim is 'lief en leed samen delen'. En als het dreigde fout te gaan, dan de dingen terughalen, kijken waar de fout zit, erover praten en opnieuw opstarten.

Op 24 april zijn ze 60 jaar getrouwd. De burgemeester komt hun feliciteren. "We gaan er samen een mooie dag van maken, met ons gezin en de nog enige zus van Wim."

MooiSonenBreugel feliciteert Ria en Wim met hun 60-jarig huwelijk.

Afbeelding