Eric (l) en Wouter (r)
Eric (l) en Wouter (r) Foto: Wil Feijen

Eric en Wouter fietsen voor Join4Energy

Human Interest

Son en Breugel - Voor de tiende keer wordt dit jaar, op 15 juni, de actie Join4Energy, gehouden. Son en Breugelnaren Eric en Wouter Staal zetten zich voor deze stichting in en beklimmen deze dag de Mont Ventoux. Samen met alle andere deelnemers willen ze zoveel mogelijk geld inzamelen in de strijd tegen energiestofwisselingsziekten.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Stofwisselingsziekte
"Vier jaar geleden kwam Cindy, de moeder van de zieke Fenne (11 jaar) in de winkel in Veghel naar mij toe met een vraag of wij haar wilden helpen met een statiegeldactie voor haar dochter en de stichting Join4Energy", begint Eric (51 jaar) zijn verhaal. Fenne lijdt al vanaf haar geboorte aan de energiestofwisselingsziekte. 'Bij deze ziekte is de 'batterij' halfleeg, laadt niet op en loopt snel leeg. Bij de minst ernstige vorm hebben kinderen na 50 meter lopen het gevoel een marathon te hebben afgelegd. Zij zijn dan totaal uitgeput' is te lezen op de website van Join4Energy.

Verhaal Fenne
"Het verhaal over Fenne greep mij enorm aan", gaat Eric verder. Behalve de statiegeldactie besloot Eric dat hij meer wilde doen. "Samen met twee collega's wilden wij meefietsen met het team 'Non-stop naar de top voor Fenne'. Eric heeft na de editie van 2016 altijd contact gehouden met Cindy en haar dochter. In 2019 wordt voor de tiende keer dit evenement gehouden. "Opnieuw ben ik van de partij, dit keer met mijn zoon Wouter en uiteraard in het team voor Fenne.

Samen met zoon
Wouter (14 jaar) fietst voor de eerste keer mee. "Ik wil andere kinderen de kans geven om te kunnen spelen en sporten zonder snel moe te worden. Kinderen met de energiestofwisselingsziekte kunnen dit niet", vertelt de sportieve Wouter. "Afgelopen zomer hebben we met de auto de Mont Ventoux gereden. Ik weet wat mij te wachten staat. Het wordt geen 'appeltje-eitje', maar ik ga er helemaal voor", aldus de C1 voetballer van SBC. In de wintermaanden waren vader en zoon regelmatig te vinden in de sportschool voor conditie- en krachttraining. De laatste weken worden er wekelijks veel kilometers gemaakt op de racefiets. "We moeten 'zitvlees' kweken", lacht Eric. Wie denkt dat Wouter een ervaren wielrenner is, komt bedrogen uit. "Slechts enkele weken zit Wouter op de racefiets", vertelt Eric trots.

Hulp van collega's
Voor deze actie is veel geld nodig. Het doel van de stichting Join4Energy is het genereren van geld om het onderzoek naar een medicijn te versnellen en de kwaliteit van leven van de kinderen te verbeteren. "Als filiaalmanager van de Jumbo in Helmond heb ik twintig collega's van andere filialen bereid gevonden om met deze actie mee te doen. Zij hebben gedurende diverse maanden, een statiegeldbox in de winkel staan, waar het winkelend publiek het statiegeldbonnetje kan doneren", licht Eric toe.

Doneren
"Maar er is meer geld nodig. Speciaal voor deze editie heb ik een herinneringsspeldje laten maken, die voor € 5,00 te koop is, maar mensen kunnen ons ook altijd financieel steunen. De opbrengst van alle acties gaat voor 100% naar de stichting. Kijk hiervoor op www.join4energy.nl, klik op 'Helden Mont Ventoux' en zoek op Wouter of Eric Staal."