Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Frans en Marianne van Vugt 50 jaar getrouwd

Human Interest

Son en Breugel - Frans en Marianne van Vugt hebben een hele aparte uitnodiging gemaakt voor hun bruiloft. In de binnenkant van de uitnodigingskaart is een kort levensverhaal van het bruidspaar beschreven in het dialect.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Dialect
"Dit is een van mijn hobby's", vertelt Frans. "Het is niet speciaal Brabants Dialect, maar ik schrijf zoals ik het denk. Ik ben ook een boek aan het schrijven over mijn leven." Verder is vissen ook een leuke hobby van hem.

Vonk overgeslagen
Frans en Marianne woonden allebei in de 'Philipswijk' en gingen vaak naar het gemeenschapshuis 't Zaaltje. "Daar ging toen de jeugd naar toe om er TV te kijken, te sporten of te dansen. Gewoon gezellig onder elkaar", vertelt Marianne. "De buurt was zo 'hecht' onder elkaar, dat vreemde jongens en meisjes niet mochten komen. Hier is de vonk overgeslagen", blikt Marianne terug. "Na vier jaar verkering 'moesten' we trouwen", vult een lachende Frans aan. "Niet omdat Marianne zwanger was, maar omdat we onverwachts een huis konden kopen in Vlokhoven. Hier zijn ook onze twee zonen geboren."

Eigen bedrijf
"Vroeger moest je alles kunnen", gaat Frans verder. "Mijn beroep is eigenlijk constructeur van tabaksmachines. Maar omdat wij vaak verhuisd zijn en ik iedere keer ons huis zo opknapte dat het naar onze zin werd, leerde ik ook stukadoren. Het leek mij een goed idee om daarin verder te gaan. Toen ik op 53 jarige leeftijd, wegens omstandigheden, zonder werk kwam te zitten, ben ik mijn eigen stukadoorsbedrijf begonnen. En dat heb ik met veel plezier gedaan. Ben er eind vorig jaar mee gestopt."

Meehelpen
Marianne is hoofdzakelijk thuis gebleven om voor de kinderen te zorgen. "Ik heb wel veel geholpen op school en bij verschillende sportclubs. Ook draaide ik er mijn hand niet voor om, om Frans te helpen met sjouwen of voorlijmen bij zijn werk", geeft Marianne aan.

Hobby's
Marianne en Frans hebben veel hobby's. Marianne gaat drie keer in de week naar fitness, is lid van Scala en samen zijn ze lid van de P.V.G.E. Regelmatig gaan ze naar Oostenrijk en Duitsland om er te wandelen en te fietsen. Ze gaan samen ook graag uit eten. "Onze allergrootste hobby was verre reizen maken, nu doen we het wat rustiger aan", aldus Marianne.

Verre reizen
"Vanaf ons 45e levensjaar hebben we vele verre reizen gemaakt met ons tweeën en veel van de wereld gezien. Onze aller mooiste reis was China", herinnert Marianne zich. "Het is zo mooi als je samen op de Chinese muur staat en elkaar in de arm kunt knijpen en tegen elkaar kunt zeggen 'hier staan we toch maar mooi samen te genieten'."

Geven en nemen
Het motto van Mariannen en Frans is geven en nemen in een goed huwelijk. "Wij maken ons niet meer druk over dingen die wij toch niet kunnen veranderen", aldus Frans. "Zolang onze gezondheid het toelaat gaan we genieten met een grote 'G', van onze kinderen en drie kleinkinderen", vult Marianne aan.

Cruise
Vanwege hun 50 jarige bruiloft gaan Frans en Marianne met hun hele gezin, een cruise maken in de Middellandse zee. "En als we daarvan terugkomen is er een feest voor familie en vrienden bij La Sonnerie", zeggen ze glunderend.

Op 9 mei is de heugelijke dag, MooiSonenBreugel feliciteert Frans en Marianne met hun gouden huwelijk.

Afbeelding