Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: fd0863
Foto: Ingezonden

Wie, weet, wanneer en waar?

Son en Breugel - Bij de beschrijving van foto's hanteert de Heemkundekring het principe van de 4 W's: Wie en Wat staat er op de foto, en Waar en Wanneer is de foto gemaakt. Soms kunnen we niet alle vragen beantwoorden. Wilt u ons helpen?

Wij komen eerst nog even terug op de foto met de wrakstukken van een Lancasterbommenwerper in de Zandstraat (foto 13970). Toon Louwers uit Eindhoven schrijft ons hierover: "Op de site van het BHIC, onder de plaats Son en Breugel, vind je het verhaal over de twee vliegtuigen die botsten boven Best. Het waren twee Engelse Lancasterbommenwerpers. De ene met registratienummer PB181 van het 83e Squadron RAF verongelukte op het grondgebied van Best. De andere met registratienummer ND961 van het 97e Squadron RAF crashte op 08-02-1945 om 00.40 uur neer ten noorden van Best. Dit moet de Lancaster geweest zijn die gecrasht is in de Zandstraat. De piloot van het toestel was de Lt. C.W. McGregor. De zeven bemanningsleden van het toestel zijn allen bij de crash omgekomen en liggen bergraven op begraafplaats De Oude Toren in Woensel, waar veel militairen in de oorlog werden begraven. Het is heel bijzonder om foto's te zien van de verongelukte Lancaster in de Zandstraat."

Op de vorige foto in deze rubriek (foto 14218) waarop een groepje kinderen staat van de kleuterschool bij de Zusters van Liefde te Son, kregen wij twee reacties. De eerste kwam van Elly Verhoeven. Zij herkent zich als het meisje met de feestmuts. Elly was die dag jarig (25 juli 1958). Verder vermoedt zij dat het meisje vooraan links Ine Lavrijssen is en het meisje vooraan rechts Marjo Vervoort. Het meisje in het midden zou van een elektriciteitszaak in Son zijn. De namen van de jongens kent Elly niet. Mogelijk zijn het schipperskinderen van ouders die met hun schip in het kanaal lagen. Tot slot merkt zij op dat het huis op de achtergrond van Miet van Wijk geen VéGé-winkel was maar een Spar-winkel. De tweede reactie kwam van Marianne van der Putte-Verhoeven, de zus van Elly. Zij bevestigt in grote lijnen het commentaar van haar zus en voegt er nog aan toe dat het meisje in het midden van radio- en tv-zaak H. van Broekhoven kan zijn. De jongen met de feestmuts zou aan de Markt gewoond hebben en later betrokken zijn geweest bij jongerencentrum Oase. De VéGé-winkel bevond zich aan de andere kant van de straat ongeveer op de plek waar nu fietsenzaak Van den Berg aan de Nieuwstraat zit.

De foto van deze week is uit het jaar 1945 of 1946. Een aantal kinderen met oranje strikken, rood-wit-blauwe vlaggen en lampionnen is klaar voor de herdenking van de bevrijding die een of twee jaar eerder plaatsvond op 17 september 1944. De kinderen staan voor de ingang van het woonhuis van de familie Van Vroonhoven gelegen aan de Dorpstraat. Rechts van de voordeur is het huisnummer A129 te lezen. Vanaf 1948 zal het huis geadresseerd worden als Pastoor van Ravensteijnstraat 3. Op de achterste rij staan v.l.n.r.: Bets van de Laar, onbekend, Bab van Dinter, onbekend, onbekend en Paula van Vroonhoven. Daarvoor staan: onbekend, Laurens van Vroonhoven, Rinie en Annie van Broekhoven, en Karien en Henriette van Vroonhoven. In totaal betreft het dus twaalf kinderen waarvan er vier onbekend zijn. De namen van deze vier kinderen zouden wij graag willen weten. Misschien weet u ook van welk jaar de foto is (1945 of 1946).

U kunt de foto ook bekijken op de website van de Heemkundekring. Zoek naar nummer 12533 en u kunt de foto naar eigen wens uitvergroten.Weet u misschien meer over deze foto te vertellen? Of heeft u misschien nog correcties of aanvullingen, laat het ons weten.
Stuur uw reactie naar Frans Wilbrink, email: secretaris@hkksonenbreugel.nl, of bel naar 0499-473049.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>