Afbeelding
Foto: Schijndel Hoortechniek

Initiatiefvoorstel verandert subsidietoekenning

Politiek

Son en Breugel - Het kan verkeren dat in de lokale politiek de partijen publiekelijk ruzie maken over hoe ze nu bestuurlijk verder moeten en dat zij vervolgens eensgezind achter de schermen gezamenlijk bezig zijn met een initiatiefvoorstel te maken voor het vereenvoudigen van het subsidiebeleid voor vrijwilligersorganisaties.

Redacteur: Adrie Neervoort

Direct na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zijn Don Pasanea (VVD), Stephen Philipi (Dorpsvisie), Henk Hulsen (CDA) Willem Buurke (PvdA/GroenLinks), Monique van Zwieten (D66) en Maarten van Beek (Dorpsbelang) gezamenlijk aan de slag gegaan om het oude subsidiebeleid van 2005 te herzien. Ondanks de geheel verschillende politieke agenda van de leden van de raadswerkgroep wisten zij het doel niet uit het oog te verliezen. Ook sprak de groep niet alleen over burgerparticipatie, zij pasten het ook direct toe. 

Eerlijk en eenvoudig
Met de doelstelling om een nieuw subsidiebeleid op te stellen dat transparant, eerlijk en eenvoudig moest zijn, gingen zij aan tafel met alle subsidieontvangers. Dit gebeurde onder andere tijdens twee bijeenkomsten vorig jaar in het Vestzaktheater. Een voordeel van deze bijeenkomsten was volgens Maarten Verbeek dat de vele vrijwilligersorganisaties met elkaar in gesprek gingen over de huidige subsidies. Zo ontstond er zelfs begrip voor elkaar over de verkregen subsidies.

Wel bleek tijdens de bijeenkomsten en andere gesprekken met de vrijwilligersorganisaties dat het aanvragen van de subsidies niet altijd even transparant was. Zo kon er een vorm van subsidie gegeven worden om een tekort aan te vullen, waarbij de verantwoording ontbrak. Het aanvragen van een subsidie moest anders vonden alle partijen die betrokken waren bij het overleg.

Van jeugdledensubsidie naar ledensubsidie
In het nieuwe subsidiebeleid ontvangen sportclubs straks subsidie op basis van het aantal leden en niet langer op basis van het aantal jeugdleden. Reden is dat de gemeenteraad het belangrijk vindt dat inwoners van alle leeftijden aan sport doen. 

Accommodatiesubsidie eenvoudiger
Ook de accommodatiesubsidie gaat veranderen. In de huidige regeling ontvangen sportverenigingen een vast subsidiebedrag voor de huur van een accommodatie en een variabele subsidie voor de zaalhuur voor jeugdleden. Dit brengt veel administratieve last met zich mee, zowel voor de aanvrager als voor de gemeente. In de nieuwe regeling ontvangen de sportclubs straks een vast bedrag per jaar voor de accommodatiehuur, gebaseerd op de totale huurkosten van de sportvereniging.

Ruime overgangsregeling 
Bijna alle verenigingen die nu subsidie ontvangen, gaan er in de nieuwe regeling op vooruit of de subsidie blijft gelijk. Slechts enkele organisaties gaan er financieel op achteruit. Zoals de kanovereniging, alzheimercafé, boksschool Xhofleer en toneelgroep Maan, maar daarvoor komt een ruime overgangsregeling. De raadswerkgroep subsidiebeleid heeft inmiddels met deze organisaties gesproken. De subsidieontvangers krijgen vanaf 2020 met het nieuwe proces te maken. De financiële gevolgen van de nieuwe regels zijn dan vanaf 2021 merkbaar. 

Donderdag 9 mei behandelt de gemeenteraad het initiatiefvoorstel tijdens de raadsvergadering.