Koor Een van Zin
Koor Een van Zin Foto: Cor van de Graaf

Optreden Zangkoren 'Eén van Zin en Umoja

Algemeen

Vele mensen waren zaterdagavond 11 mei afgekomen op een gratis optreden dat de zangkoren Eén van Zin uit Son en Breugel en Umoja uit Eindhoven gaven. De aanvangstijd stond gepland op 20.15 uur, maar door de overweldigende belangstelling liep dit iets uit. De zaal van het theater was dusdanig gevuld dat er geen vrije stoel meer beschikbaar was.

Redacteur: Leo Hokke

Eén van Zin
Zangvereniging Eén van Zin, het oudste gemengde koor uit Son en Breugel (1875) werd geïntroduceerd door de voorzitter van dit koor Rinus Hoogwerf, tevens bariton in dit koor. Hij heette iedereen welkom in het gezellige Vestzaktheater. "In het concert van vanavond staat Afrika centraal. De gemengde zangvereniging Eén van Zin en het wereldmuziekkoor Umoja nemen u vanavond mee naar het werelddeel Afrika. De koren doen dit door middel van het zingen van allerlei Afrikaanse liederen, maar ook andere landen van onze prachtige planeet worden deze avond bezongen", aldus Rinus.

Umoja
Wereldmuziekkoor Umoja bestaat 32 jaar en is opgericht in 1987. Het koor zingt muziek uit alle werelddelen in vele talen. Veel van hun liederen worden ondersteund door een percussiegroep. Deze percussiegroep bespeelt Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse slaginstrumenten zoals de conga, djembé en de guiro. Het koor staat onder de bezielende leiding van Anneke Boogaard en is tevens de oprichtster van het koor. De naamgeving van het koor stamt uit het Swahili en betekent Eenheid.

145 jaar
De gemengde zangvereniging Eén van Zin viert volgend jaar haar 145-jarig jubileum en kent daardoor een lange geschiedenis. Van oorsprong een kerkkoor waaruit een mannenkoor is ontstaan en dat later is gewijzigd naar een modern gemengd koor. Eén van Zin heeft een gevarieerd repertoire: liederen uit het verleden, maar ook eigentijdse muziek wordt vertolkt. Sinds februari 2018 staat het koor onder leiding van dirigent Coen Swinkels en het wordt al sinds geruime tijd aan de piano begeleid door Rob van Heck.

Gelijkenis
De gelijkenis in de naamgeving van beide koren: 'Eenheid' en 'Eén van Zin' is louter toeval, maar geeft aan dat de missie van de zangers van de beide koren 'het met elkaar plezier beleven aan het maken van muziek' is. Dat plezier bleken zij deze avond te tonen en over te brengen op het publiek.

Liederen
Eén van Zin opende en sloot deze avond, Umoja zong een blok liederen voor én direct na de pauze. De betekenis van de liederen van Eén van Zin werd nader verklaard door de 'ladyspeaker' mevrouw Marianne van 't Hof, tevens hoge sopraan binnen het koor. Het publiek werd getrakteerd op een uitvoerige en met zorg samengestelde uitleg van de diverse liederen.

Oproep
Aan het einde van deze avond werd het publiek geattendeerd op de datum 17 september, waarop het gemengd koor Eén van Zin bij het monument van de parachutist en op het kampement van de Liberation Task Force optreedt met een projectkoor waarvoor, op tijdelijke basis, nog mannen worden gezocht.

Volgende optredens
Het eerstvolgende optreden van Umoja vindt plaats op het 'Fête de la Nature' op zondag 26 mei in het Groendomein 'Het Wasven' te Eindhoven. Op de websites van beide verenigingen vindt u nadere informatie over de optredens.

Onder een dankbaar en luid applaus en het overhandigen van bloemen werd er afscheid genomen van beide koren.

Koor Een van Zin