Afbeelding
Foto: Ingezonden

Flappentap wordt geel en gaat geldmaat heten

Algemeen

Son en Breugel - De pinautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank worden geel en gaan geldmaat heten. Deze banken werken samen met Geldmaat aan een efficiënter, bankonafhankelijk netwerk van geldautomaten. Deze automaten krijgen hetzelfde gele uiterlijk en verschijnen in 2019 stapsgewijs in het straatbeeld.

Redacteur: Arjen Strik

Handje contantje sterft uit
Er wordt steeds vaker gepind om de boodschappen te betalen. Met digitaal betalen neemt de behoefte bij de consument aan contant geld sterk af. Er wordt nog maar 38% van de aankopen contant betaald en per jaar vermindert dit met 10%. Slechts één op de vier mensen betaalt nog contant. Toch hebben nog veel mensen moeite met pinnen, zoals ouderen en visueel gehandicapten. Tevens zijn er 2,5 miljoen laaggeletterden, die problemen ervaren met digitaal betalen. De Nederlandse Bank maak zich zorgen over de afname van het cash-geld. Zij waarschuwt dat een cash-loze maatschappij een gevaar is voor kwetsbare groepen zoals ouderen en wijst op de vergrijzing. "Digitalisering mag er niet toe leiden dat bepaalde consumenten achterblijven en mogelijk worden uitgesloten van het betalingsverkeer", zo waarschuwt DNB in het rapport 'Visie op Betalen 2018-2021'.

Geldmaat op basis van gebruik
Om contant geld op de lange termijn beschikbaar, bereikbaar, betaalbaar en veilig te houden, hebben de banken ABN AMRO, ING, Rabobank en GSN de handen ineengestoken om samen te werken aan een bankonafhankelijk geldautomatennetwerk. Janneke Rijpstra van Geldmaat vertelt: "Geldmaat is onafhankelijk en is ontstaan door de samenwerking met de genoemde banken. Geldmaat beheert nu al de geldautomaten van deze banken." Je ziet in een winkelgebied nu soms automaten van de drie verschillende banken vlakbij elkaar staan. Op basis van het aantal transacties en bezoekers in het gebied kunnen bijvoorbeeld twee automaten voldoende zijn. Het aantal transacties bepaalt mede op welke locaties de geldautomaten blijven staan. Natuurlijk met medewerking van bijvoorbeeld de ondernemer in wiens pand de automaat staat, met toegang aan de buitenzijde.?

Aantal transacties
Geldmaat staat voor kosteloos geld opnemen, beschikbaarheid en veiligheid. Bij het herindelen van de locaties wordt volgens de banken en Geldmaat gekeken naar het aantal transacties en het aantal bezoekers in een gebied. "Het huidige bereikbaarheidscriterium blijft gehandhaafd", aldus Janneke Rijpstra van Geldmaat.

Wat betekent Geldmaat voor Son en Breugel?
In Son en Breugel betreft dit twee externe geldautomaten van de Rabobank aan de Heistaat 6 en aan de Van Gentlaan 14. Daarnaast is er een geldautomaat van de ABN AMRO aan de Nieuwstraat 28. De ING heeft geen externe pinautomaat meer. De diensten van deze bank zoals het opnemen en storten van geld zijn beschikbaar in de vestiging van de Primera en opname van geld in de winkel van de Albert Heijn. De cash-automaten van de overige supermarkten vallen buiten deze nieuwe aanpak. De Jumbo is vanwege de vele ramkraken overigens al gestopt met het aanbieden van deze service. Wat Geldmaat voor Son en Breugel betekent is momenteel nog niet bekend. Uiteraard wordt u op de hoogte gehouden zodra hier meer duidelijkheid over bestaat.