Logo mooisonenbreugel.nl
Rini bij zijn aankomst in Santiago de Compostella   | Fotonummer: 7805ec
Rini bij zijn aankomst in Santiago de Compostella (Foto: Ingezonden)

Rini van de Ven loopt Pelgrimsroute

Son en Breugel - In de Doctor Berlagelaan hangt de vlag uit! De reden? De afgelopen maanden liep Rini van de Ven (64 jaar) vanuit Nederland de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Een route van ruim 2350 kilometer. Hiermee is een langgekoesterd plan uitgekomen.

Woensdag 20 februari begon de reis en startte Rini in het Brabantse Vessem met de eerste etappe. Na drie succesvolle dagen proeflopen begon hij op 17 maart vanuit Averbode aan het echte werk, op naar Spanje. De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (ook wel de Sint Jacobsroute genoemd) is een wandelroute naar het graf van de apostel Jakobus. Rini doorkruiste hiervoor België en Frankrijk en volgde vanaf de Pyreneeën de hoofdroute 'Camino Francés'. Waar mensen de route om verschillende redenen lopen, was het voor Rini als gepassioneerd wandelaar vooral een sportieve uitdaging.

De eerste veertien dagen liep Rini samen met een vriend. De overige 72 dagen alleen. In Frankrijk was dat, met het passeren van vele slapende dorpjes, vaak ook echt alleen. Regelmatig was hij de enige gast op overnachtingsplekken en zelfs de eerste passerende pelgrim van het jaar. De Franse taal heeft hij zo noodgedwongen goed kunnen oefenen. In Spanje werd het drukker. Naast een goede loper ontpopte Rini zich tot een enthousiaste schrijver. De achterblijvers konden vanuit hun luie stoel via zijn blog meegenieten van de mooie ontmoetingen tijdens zijn reis. De contacten met gastvrije en behulpzame mensen, maar ook de vele gesprekken met mede pelgrims hebben eraan bijgedragen dat de tocht zoveel meer werd dan een lange wandeling. Zoals Rini zelf beschrijft 'waar ik ben vertrokken als wandelaar, ben ik teruggekomen als Pelgrim'.

Waar menig ander na al die kilometers last zou krijgen van blaren en stiekem een keer de bus neemt, bleef Rini iedere dag fier aan de wandel. Tijdens voorlichtingsavonden werd getipt om geen volledige rustdagen te houden maar altijd in beweging te blijven. Voor Rini betekende dit 86 dagen lang gemiddeld zo'n 27 kilometer per dag lopen. De wekelijkse looptrainingen bij Wieloopthermae van Thermea Son hebben duidelijk zijn vruchten afgeworpen.

Op 8 juni kwam hij aan op zijn eindbestemming, wat een prestatie. En na een korte overweging om ook terug te lopen is hij gelukkig toch in het vliegtuig gestapt. Zijn gezinsleden zijn super trots op deze prestatie en benieuwd wat voor nieuwe plannen er gaan komen.

Meer berichten

Wat vindt u?

Doet u in deze tijd bewust uw boodschappen wat meer bij de lokale ondernemersReageren!
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>