Basisschool De Krommenhoek in Breugel
Basisschool De Krommenhoek in Breugel Foto: Wil Feijen

Onderzoek twee scholen op één locatie gestart

Algemeen

Son en Breugel - Er is een haalbaarheidsstudie gedaan rondom het samenbrengen van twee scholen in Breugel. Het projectteam Breugel Bruist! heeft de twee huidige locaties van De Krommen Hoek en De Regenboog onderzocht. Voor beide locaties geldt dat het binnen het bestemmingsplan mogelijk is om de benodigde vierkante meters voor twee scholen inclusief Kinderdagverblijf (KDV) in te passen. In de studie wordt een toelichting gegeven op de randvoorwaarden en uitgangspunten. Het college geeft het projectteam Breugel Bruist! de opdracht om meer informatie op te halen bij omwonenden van beide locaties. 

Locatie De Krommen Hoek
Op de locatie Krommen Hoek zal de bebouwing passend moeten zijn in de bestaande omgeving door het bouwen van een compact gebouw met aandacht voor de inpassing in en/of overgang naar het groengebied van de Dommel. Het verkeersaspect is een ander belangrijk aandachtspunt. Een onafhankelijk bureau heeft in mei 2019 een verkeersonderzoek gedaan op de twee locaties. Voor de locatie Krommen Hoek is met name van belang dat er voldoende aandacht is voor een goede verkeersafwikkeling en voldoende parkeerplaatsen om de school heen. Er zullen meer parkeerplaatsen gemaakt moeten worden en aandacht moeten zijn voor juist parkeergedrag. Het overleg met de buurt over het verkeer en parkeren is belangrijk om draagvlak te krijgen. Omwonenden van de Krommen Hoek ervaren nu al overlast van aan- en afvoer verkeer van de school door drukte in de straat en parkeren rondom de school. Er zal duidelijkheid moeten komen hoe deze ervaring van overlast opgelost kan worden door PlatOO, de gemeente en omwonenden. 

Locatie De Regenboog
Gelijktijdig is onderzocht of de beide scholen ook realiseerbaar zijn op de locatie van de Regenboog. Uitgangspunt voor een nieuw schoolgebouw op de locatie van de Regenboog volstaat met een inpassing in het dorps weefsel. Op deze locatie wordt een multifunctioneel gebruik van het speelterrein en de parkeerplaats als positief aandachtspunt genoemd evenals de te verwachten meerwaarde vanuit het project Breugel Bruist door samenwerking met partijen die ook in het centrum actief zijn. De verkeersafwikkeling en verkeersveiligheid en parkeerdruk is moeiteloos in te passen voor twee scholen plus kinderdagverblijf. Naar de toekomst toe blijft op deze locatie ook ruimte voor uitbreiding. 

Besluit door gemeenteraad
Zowel de discussie wat de beste locatie is voor nieuwbouw van de scholen moet gevoerd worden op basis van feiten en vanuit de grondgedachte waar het algemeen belang het beste mee gediend is. De notitie geeft de aanleiding voor de gemeente om verder in gesprek te gaan met PlatOO,  maar ook met omwonenden en andere belanghebbenden om te komen tot nieuwbouw van De Regenboog en De Krommen Hoek. PlatOO heeft een voorkeur voor de locatie van De Krommen Hoek De gemeenteraad zal op een brede afweging een besluit moeten maken. De verwachting is dat in het laatste kwartaal van 2019 de gemeenteraad een definitief locatiebesluit kan nemen.