Locatie woonwagencentrum Oranjetip
Locatie woonwagencentrum Oranjetip Foto: Wil Feijen

Nieuwe bewoners Oranjetip krijgen inspraak

Algemeen

Son en Breugel - Hoe komt het woonwagencentrum Oranjetip er in de toekomst uit te zien? Deze vraag wordt de komende weken beantwoord als Woonstichting 'thuis, samen met de beoogde bewoners van Oranjetip, een kijkje gaan nemen op verschillende locaties waar woonwagencentra zijn gevestigd. Zijn de wensen financieel haalbaar? Moeten er concessies gedaan worden in de afmeting of uitvoering en vanaf welke datum wordt het woonwagencentrum opnieuw ingericht?

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Herontwikkelen
Enkele jaren geleden zou woonwagencentrum Oranjetip in de Sonse wijk 't Zand 'herontwikkeld' worden, in het kader van het door de gemeente Son en Breugel in 2013 geformuleerde beleid ten aanzien van woonwagens. Het 'herontwikkelen' wil zeggen dat woonwagens zouden moeten verdwijnen, om plaats te maken voor 'gewone' eengezinswoningen. Woonwagens die leeg kwamen te staan, zouden worden verwijderd, evenals alle bijbehorende voorzieningen zoals gas, water en elektriciteit. Daarbij werd voorbijgegaan aan de wens van de bewoners van het kamp. Het genoemde beleid kwam neer op 'uitsterfbeleid' en was discriminerend.

Wel woonwagens
Bewoonster Toesja Schäfer van woonwagencentrum Oranjetip liet het hier niet bij zitten en stapte naar het College voor de Rechten van de Mens en naar de Nationale Ombudsman. Beiden oordeelden dat zowel de gemeente en Woonstichting 'thuis onderscheid maakten. Voor de gemeente Son en Breugel was dit aanleiding om het woonwagenbeleid, dat in 2013 werd vastgesteld, te wijzigen in het nieuwe beleid van 2018 waar wél ruimte is voor woonwagens. "Dit houdt in dat we acht nieuwe woonwagens op deze locatie gaan plaatsen", aldus Paulus Oerlemans, gebiedsregisseur van Woonstichting 'thuis in Son en Breugel.

Bijplaatsen acht woonwagens
Op de locatie Oranjetip staan op dit moment twee woonwagens, waarvan één wagen in eigen beheer en één versleten huurwagen. In totaal worden negen nieuwe huurwoonwagens op deze locatie geplaatst, waarmee het totaal op tien woonwagens komt. Het aantal woonwagens wijzigt niet in Son en Breugel. "Er zijn 49 standplaatsen, waarvan acht op dit moment niet in gebruik zijn, verdeeld over vier woonwagenlocaties. Door het bijplaatsen van acht woonwagens blijft het aantal 49 woonwagens", aldus Paulus.

Financieel voorstel
"Binnen enkele weken gaan wij met de beoogde bewoners een aantal locaties bekijken", geeft Paulus aan. "Om een goed beeld te krijgen wat de mogelijkheden zijn en de wensen van de bewoners is goed overleg wenselijk. "Voor ons is het nieuw dat wij inspraak hebben. Wij hebben voorbeelden van woonwagens mogen insturen en wij hebben inderdaad een brief ontvangen, dat we binnenkort verschillende woonwagens gaan bezichtigen", geeft Toesja aan in een reactie. Paulus vult aan: "Met alle verkregen informatie kunnen wij een financieel voorstel maken, om te kijken of alle wensen voor zowel de woonstichting als voor de bewoners uitvoerbaar en haalbaar zijn."

Maanden verstreken
Het duurt Toesja eigenlijk veel te lang. "Wij zijn inmiddels een jaar en drie maanden verder en er is nog niet veel gebeurd. Voordat de eerste woonwagens hier neergezet worden, gaat er weer een behoorlijke tijd overheen. De spanning loopt hier steeds verder op. Wij weten nog steeds niet waar we precies aan toe zijn", aldus Toesja.

Verzamelen gegevens
Een woonwagen heeft, in vergelijking tot een standaard rijtjeswoning, meer woonoppervlakte en heeft een kortere afschrijving. Hierdoor wordt het financieel een ander plaatje, wat uiteraard eerst goed doorgerekend moet worden. "Een woonwagen op wielen heeft een ander kostenplaatje dan bijvoorbeeld een chalet (woonwagen zonder wielen, red.)", vult Paulus aan. "Ons beleid is erop gericht dat we eengezinswoningen en woonwagens aanbieden tot en met de huursubsidiegrens (maximaal € 720,40). Als we alle gegevens hebben verzameld, moeten we hiermee aan de slag om dit waar te kunnen maken."

"We willen de nieuwe bewoners tegemoetkomen en hopen dat we zo snel mogelijk kunnen beginnen met het herindelen van de locatie Oranjetip", sluit Paulus af.