Het schilderij van Floor Hendriks hangt van 15 juli t/m 15 september in het Rijksmuseum
Het schilderij van Floor Hendriks hangt van 15 juli t/m 15 september in het Rijksmuseum Foto: © Rijksmuseum

Kunstwerk Floor Hendriks hangt binnenkort in Rijksmuseum

Algemeen Algemeen / Son & Breugel Kunst

Son en Breugel - Het Rijksmuseum viert dit jaar 'Het jaar van Rembrandt' en nodigde iedereen uit om mee te doen aan een grootse zomertentoonstelling 'Lang Leve Rembrandt'. Dorpsgenoot Floor Hendriks zag deze uitnodiging en maakte een kunstwerk in de hoop dat haar schilderij in het Rijksmuseum zou komen te hangen. Meer dan achtduizend inzendingen kwamen binnen. Floor kreeg afgelopen week het bericht dat ze de finale heeft gehaald. Haar schilderij hangt van 15 juli tot en met 15 september in het Rijksmuseum.

Redacteur: Ineke van Uden

Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze op hun 17e al met een kunstwerk in het Rijksmuseum hangen. Floor kan dat wel. Het Rijksmuseum organiseert ter gelegenheid van het 350e sterfjaar van Rembrandt van Rijn een aantal Rembrandt-evenementen. En één van deze evenementen is dat er een Rembrandt tentoonstelling in het Rijksmuseum komt, gemaakt door creatievelingen uit 95 landen. Inzendingen van over de hele wereld. 15 juli opent de tentoonstelling. Niet zomaar een gekozen dag. 15 juli is de verjaardag van Rembrandt.

Getipt
Begin dit jaar tipten meerdere mensen Floor om mee te doen aan deze wedstrijd. Floor: "Mijn moeder, de tekenleerkracht van school en ook de rector van het Novalis College attendeerden mij op deze wedstrijd. Ik had toen nog maar één week om aan de opdracht te werken. Het kunstwerk moest iets te maken hebben met Rembrandt. Ik koos voor een portret. Een portret is typisch Rembrandt. Ik maakte een foto van mijn zusje Maaike en heb van haar - in Rembrandt zijn stijl - een portret gemaakt. Dat is een hele andere stijl dan wat ik normaal schilder. Een hele uitdaging."

Eindselectie
Begin juni heeft Floor haar portret naar het Rijksmuseum gebracht: "Honderden mensen mochten hun kunstwerk afleveren bij het Rijksmuseum waar een jury een eindselectie zou maken welke kunststukken tentoongesteld gaan worden. De medewerkers van het museum pakten ieders kunstwerk met handschoenen aan en behandelden jouw werk met zoveel respect. Alleen dat al eens mee te maken is een hele ervaring. Dat mijn portret is uitgekozen om ook daadwerkelijk in het Rijksmuseum te mogen hangen is natuurlijk erg leuk."

Opdrachten
Floor is creatief, daar bestaat geen twijfel over. Vroeger won ze vele tekenwedstrijden. Ze richt zich nu voornamelijk op fotografie en gaat na de zomervakantie starten op het SintLucas (vakschool voor creatief talent). Floor schildert ook prachtige schilderijen. Zo gedetailleerd, niet van een foto te onderscheiden. Haar werk hangt al op een paar adresjes in Son en Breugel en in haar agenda staan al een paar opdrachten voor derden gepland.

Creatieve carrière
Zullen we nog meer horen van Floor? Vast wel. Haar moeder, Esther Hendriks - Van Gogh is verre familie van Vincent van Gogh en Floor zelf hangt nu in het Rijksmuseum bij de tentoonstelling van 'Lang Leve Rembrandt'... Een betere start van een creatieve carrière kun je je niet bedenken.