De jongeren en hun ouders die al zo lang strijden voor een eigen plek
De jongeren en hun ouders die al zo lang strijden voor een eigen plek Foto: Wil Feijen

Pijnlijk. Ontwikkellocaties niet voor 'wonen met zorg'

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Wat zijn principe-akkoorden en handtekeningen nog waard als nadien blijkt dat plannen de prullenbak ingaan? In eerdere Breugel Bruist plannen en op de locatie van de Oude Werf aan de Breeakkerstraat lagen mooie plannen voor wonen met zorg. En wat is er nog van over? In het raadsvoorstel wat gaat over dertien ontwikkellocaties waar gebouwd gaat worden komt geen enkele keer wonen met zorg in voor.

Redacteur: Ineke van Uden
Fotograaf: Wil Feijen

We hebben het hier niet over een uitbreiding van het Beschermd Wonen project zoals aan de Heistraat en de Molenstraat. Maar al jaren wordt er in Son en Breugel geknokt voor een woonvorm voor mensen met intensieve zorg. Zorg vanuit de WLZ (Wet Langdurige Zorg). Eerder was er een ouderinitiatief MaiSon hierin actief. Dan praten we toch al over twaalf jaar geleden. MaiSon is opgeheven. Maar de nood van zo'n dertig jongeren (en ouders) was en is groot. Iedere keer is er even weer hoop als ergens bij een ontwikkellocatie 'wonen met zorg' genoemd wordt. Vorig jaar nog kondigde de gemeente op haar gemeente-themapagina aan dat de oude werf, locatie Breeakker, bestemd zou zijn voor wonen en zorg. Woonstichting 'thuis heeft voor deze locatie een principeverzoek ingediend en heeft er zelfs leges voor betaald. Helaas hebben zij daarop nooit een officiële reactie van de gemeente gekregen.

Achter gesloten deuren
Helaas, de plannen van vorig jaar werden door politieke ontwikkelingen controversieel verklaard. De raadscommissies hebben afgelopen half jaar achter gesloten deuren de ontwikkellocaties uitvoerig besproken. Het eindresultaat is dat de dertien ontwikkellocaties die 22 augustus in de raadsvergadering besproken worden, geen enkele keer het label 'wonen met zorg' heeft gekregen. En dat doet zeer. Maaike van Kempen en Hans Spooren: "We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat het belangrijk is dat deze doelgroep in het eigen dorp een woonvorm aangeboden krijgt. Het is tegenwoordig heel normaal dat mantelzorgers hun steentje bijdragen aan de zorg en welzijn van deze doelgroep. Dan moeten deze jongeren wel in het dorp waar ze ook hun vrijetijdsbesteding en dagactiviteit inmiddels hebben gevonden wonen."

Uitgangspunt
Voor Stichting Doorpakken Wonen is het een unieke kans om jongeren en ouderen met zorg met elkaar te verbinden. Een uitgangspunt wat overigens ook past binnen de woonvisie van de gemeente. Woonstichting 'thuis vindt het jammer dat er in het verhaal over de dertien ontwikkellocaties bij de oude werf niet meer gesproken wordt over 'wonen met zorg'. Anita Dahmen namens 'thuis: "Wij hopen echter dat er een andere locatie beschikbaar komt in het geval de locatie van de gemeentewerf niet doorgaat. Wij willen nog steeds heel graag voor deze doelgroep wonen met zorg ontwikkelen in Son en Breugel."

Nijpende situatie
Stichting Doorpakken Wonen wil niet tegenover de gemeente staan, maar juist samen optrekken met de gemeente om deze doelgroep ook een plek in ons dorp te geven. Nu bij de dertien locaties die 22 augustus besproken worden in de raadsvergadering geen enkele keer 'wonen met zorg' voorkomt, vragen ze inwoners van Son en Breugel om middels het tekenen van een petitie de raad wakker te schudden zodat deze doelgroep met een intensieve vorm van begeleiding niet vergeten zal worden. Voor sommige jongeren en ouders is de situatie thuis nijpend. In eerdere plannen is steeds de suggestie gewekt dat deze doelgroep ergens een plek zou krijgen.

Petitie tekenen
Stichting Doorpakken Wonen heeft een petitie opgesteld 'Locatie voor woonproject met intensieve zorg moet er komen!' Deze petitie staat ook op deze pagina afgedrukt. Als u de petitie steunt, vraagt Stichting Doorpakken Wonen om deze uit te knippen, in te vullen en voor 20 augustus in de brievenbus te doen bij een van de genoemde adressen. In week 34 zal de petitie overhandigd worden aan wethouder Van Liempd.

KLIK HIER VOOR HET TEKENEN VAN DE PETITIE