De plastic bekers liggen wekelijks op straat (archieffoto)
De plastic bekers liggen wekelijks op straat (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Was dit niet een mooi voorbeeld voor burgerparticipatie?

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Eerder plaatste DeMooiSonenBreugelKrant een persbericht dat ons dorp in de race is voor de titel 'Schoonste winkelgebied van Nederland'. En ook plaatste deze krant een verhaal met als titel dat de gemeente Son en Breugel - door stilzwijgende deelname aan deze wedstrijd - 1650 euro over de balk smijt. Was dat een terechte conclusie? De gemeente had verstek laten gaan om op de gestelde vragen van de redactie antwoord te geven. Na het plaatsen van het verhaal in de krant kreeg de redactie alsnog een reactie van de gemeente. Verandert dat de zaak?

Redacteur: Ineke van Uden

Even een korte terugblik. Een beleidsmedewerker milieu heeft de gemeente Son en Breugel opgegeven voor de wedstrijd 'Schoonste winkelgebied van Nederland' voor drie locaties in het dorp. Kosten 550 euro per locatie, totaal 1650 euro. Eerder schreef de krant dat het vreemd is dat je niets hoort over deelname aan deze wedstrijd. Want als je met een wedstrijd meedoet, wil je toch winnen? Winnen in de zin van dat je de beste wilt zijn of winnen in de zin van dat je mensen bewust wil maken hoe er omgegaan wordt met zwerfafval.

Reactie gemeente
De afdeling communicatie van de gemeente laat alsnog weten: "Son en Breugel doet mee aan een benchmark 'Schoonste winkelgebied' die winkelgebieden met elkaar vergelijkt waar het gaat om netheid en zwerfafval. De gemeente doet hieraan mee om te leren waar we ongeveer staan. Onze gemeente ontvangt geld van het Rijk om dat onderzoek en andere projecten in het kader van zwerfafval te laten uitvoeren. De gemeente Son en Breugel wil meer over de beleving van winkelgebieden in ons dorp weten en dit onderzoek/benchmark is een manier om dat te doen."

Wedstrijd nodig?
Benchmark; een soort nulmeting dus. En als je dan vooraf er teveel aandacht aan geeft, dan beïnvloed je de uitslag en weet je nog niet waar je staat. Begrijpelijk dat de gemeente dan niet communiceert over deze wedstrijd. In die zin was het handig geweest om de redactie te vragen (nog) geen informatie over deze wedstrijd naar buiten te brengen, zodat het een echte nulmeting had kunnen zijn. Maar heb je deze wedstrijd en een factuur van 1650 euro nodig om te weten waar je staat? Als je door het dorp loopt, zie je de rotzooi op straat liggen. En als je de vele reacties op Facebook leest, weet je dat men zich er over het algemeen vreselijk aan stoort.

Zelf in actie komen
Even terug naar de laatste maanden commissie- en raadsvergaderingen waar het woord 'burgerparticipatie' regelmatig valt. De werkgroep 'bestuurlijke vernieuwing' in Son en Breugel formuleerde zelfs 'Betrek en maak nadrukkelijk gebruik van de kennis en ervaring van inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en verenigingen'. Heb je voor dit onderwerp echt een wedstrijd of meting van buitenaf nodig om te weten waar je staat? Of had je als gemeente/gemeenteraad ook de OVSB hierbij kunnen betrekken? Of een schouw door het centrum kunnen organiseren zodat ter plekke je input kunt vragen van winkelend publiek wat zij als mogelijke problemen ervaren en vragen of zij actief willen zijn in het aandragen van oplossingen voor dit afvalprobleem?

Burgerparticipatie
In het dorp hoor je geluiden dat men niet begrijpt waarom steeds bureaus van buitenaf worden ingehuurd. In de raad hoor je dat de lokale politiek de boer op wil om zo te horen wat er speelt en leeft. Dit was wellicht een mooi onderwerp geweest om burgerparticipatie vorm te geven. Zelf vorm te geven. En ook al heeft de gemeente een potje waar je deze benchmark van kunt betalen. Als je het niet aan dit onderzoek had uitgegeven, had je deze 1650 euro aan oplossingen om zwerfafval tegen te gaan kunnen uitgeven.