Logo mooisonenbreugel.nl
Ria van Raalten-Hölscher met het eerste kookboek   | Fotonummer: 56b31c
Ria van Raalten-Hölscher met het eerste kookboek (Foto: Wil Feijen)
Algemeen

Als Edwin kookte, wilde iedereen komen eten

Son en Breugel - Edwin van Raalten was in Son en Breugel geen onbekende op het gebied van lekker koken. Als kok voor onder andere de eetavonden bij het HOi-Huis zat het altijd he-le-maal vol als Edwin in de keuken stond. Zijn specialiteit? De Oosterse keuken. Helaas kreeg Edwin vorig jaar april een ernstig ongeluk wat hem fataal werd. Eén van zijn laatste wensen was dat Ria, zijn vrouw, een kookboek met zijn recepten uit zou geven. Zodat al die mensen die zo genoten van zijn gerechten thuis zelf aan de slag konden gaan.

Redacteur: Ineke van Uden
Fotograaf: Wil Feijen

Dat kookboek komt er. Op dit moment worden 'de laatste puntjes op de i' gezet. Ria van Raalten-Hölscher wist niet dat haar man al zoveel gerechten op de computer klaar had staan voor publicatie. Floor Hendriks legt de laatste hand aan de vormgeving van het kookboek. Bij ieder recept komt een foto van het gerecht. Het is nog even een gepuzzel om alle foto's te vinden en om de juiste foto bij het juiste gerecht te plaatsen. Het boek is nog niet uit of al vijftig mensen hebben een exemplaar besteld. Omdat de gerechten zo geliefd waren - niet alleen bij het HOi-Huis, maar ook bij de workshops op Berkenstaete en in het Trefpunt op Zonhove - zal maandelijks een gerecht uit het kookboek in DeMooiSonenBreugelKrant geplaatst worden.

Eerste gerecht
Edwin is opgegroeid in Indonesië. Op zijn achttiende kwam hij naar Nederland om te studeren met het idee nadien terug te keren naar zijn geboorteland. Maar Edwin ontmoette Ria en bleef voor de liefde in Nederland. Ria weet het eerste gerecht wat Edwin in zijn studentenflat voor haar maakte zich nog goed te herinneren: zelfgemaakte kip in tomatensaus. Ria: "Edwin kookte graag voor mij. In die tijd ging ik ook weer studeren. De Sociale Academie. Edwin stimuleerde dat. Hij was behoorlijk geëmancipeerd voor die tijd. Hij stond ook veel in de keuken. Hij kookte vooral Indisch. Het rook dan altijd heerlijk in de straat. Dat trok mensen aan die mee wilden eten. Hij heeft zelfs een keer voor de hele straat Indisch gekookt." Toen Edwin met pensioen ging, legde hij zich toe op het schrijven van recepten. Hoe ouder hij werd, hoe minder zin hij kreeg aan koken, maar hij nam wel de tijd om recepten te ontwikkelen en op te schrijven. Indische en Chinese recepten.

Heerlijke recepten
Ria had Edwin een belofte gedaan vlak voor hij dood ging: "Dat kookboek zou er komen. Maar het eerste jaar na zijn dood lukte het me niet om eraan te werken. Toen ik her en der vertelde dat er een kookboek met Edwins recepten zou komen, kwamen ook direct de eerste bestellingen binnen. Mensen vragen geregeld 'is het kookboek al klaar?' Ik verwacht dat het boek begin september klaar is. Edwin was een bescheiden, slimme man. Had een engelengeduld. Kon dagen in de keuken bezig zijn om een recept te verfijnen. Pure hobby. Hij wilde er niet aan verdienen. Dat moest ik hem ook beloven. Ik zou 'zijn' kookboek uit gaan geven, maar niet met winstoogmerk. Gewoon, om iedereen te laten genieten van de heerlijke recepten die hij heeft geschreven."

U als lezer kunt dus meegenieten. Maandelijks komt in de nieuwe kookrubriek een recept van Edwin van Raalten. Om uw vingers bij af te likken. Selamat Makan! Oftewel: eet smakelijk!

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>