Afbeelding
Foto: ©Heemkundekring Son en Breugel

Oma's schoenendoos

Algemeen Heemkunde

Son en Breugel - Op de vorige foto in deze rubriek (foto 13646, 20 juni 2019), die als titel had 'Melk halen voor onderduikers bij Swinkels op Wolfswinkel in 1942', kwam een reactie van Gerard Swinkels. Hij herkende veel bekenden op de foto, zoals zijn oma Nelleke, ome Bert, tante Mien en enkele neven en nichten. Harrie Merks, de knecht, was later gemeentebode van Son en Breugel. De familie Deelen woonde in een van de twee huizen die toen stonden in de bossen waar nu de Panterlaan ligt maar meer nog de Bisonlaan in de meest noordelijke insteek. Die huizen waren van de CHV in Veghel of van de chemische bedrijven van de NCB (de Destructor). De vragen die de foto oproept kon Gerard ook niet beantwoorden, hij was pas twee jaar oud in 1942.

De foto van deze week komt ook uit 1942. Bertha van Rijssel-van der Heijden van Bokt 3 te Son is de koeien aan het melken. Het meisje dat bij de koe staat is Alie, een zogenaamd oorlogskind. Haar achternaam is niet bekend, wel weten we dat ze uit Rotterdam kwam. Ons vermoeden is dat Alie na het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 in Son terecht is gekomen. Bij het bombardement kwamen naar schatting 850 mensen om het leven en 2.000 mensen raakten ernstig gewond. Door de grote verwoestingen aan huizen werden ongeveer 80.000 mensen dakloos. Het laat zich raden dat het bombardement ook een grote impact had op kinderen. Het Rode Kruis en de kerken zetten hulpacties op touw om de getraumatiseerde kinderen onder te brengen in gastgezinnen in dorpen en op het platteland. Zo konden de kinderen weer tot rust komen. Al zal het ook voor Alie en het gastgezin in het begin wel even wennen zijn geweest. Het verschil in leefgewoontes, mentaliteit en taal moet groot zijn geweest. Maar zoals op de foto is te zien voelt Alie zich op Bokt al behoorlijk thuis. Tijdens de tentoonstelling ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding in september zal de Heemkundekring zeker ook aan dit aspect van de oorlog aandacht besteden.

U kunt de foto ook bekijken op de website van de Heemkundekring. Zoek naar nummer 20407 en u kunt de foto naar eigen wens uitvergroten.

Heeft u nog meer informatie over deze foto? Stuur uw reacties naar Frans Wilbrink, email: secretaris@hkksonenbreugel.nl, of bel naar 0499-473049.