Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: e0a557
Foto: ©Veilig Verkeer Nederland
Algemeen / Son & Breugel

De scholen gaan weer beginnen

Son en Breugel - De zomervakantie is voor de leerlingen van de basisschool en voortgezetonderwijs in het zuiden van het land weer voorbij. De scholen beginnen op maandag 19 augustus weer. Veilig Verkeer Nederland laat de spandoeken 'De scholen zijn weer begonnen' in de gemeenten weer ophangen om de verkeersdeelnemers erop attent te maken dat er meer fietsers aan het verkeer deelnemen. Veilig Verkeer Nederland vraagt om alert te zijn bij het passeren van scholieren op de fiets en bij oversteeksituaties. In deze periode is het voor iedereen weer even wennen aan de drukte in het verkeer.

"Het einde van de schoolvakanties betekent ook meer drukte op de weg. Pas daarom extra goed op en rijd MONO. Of je nou in de auto stapt naar werk of gaat fietsen naar school, ga ongestoord onderweg!"; aldus verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen aan de vooravond van de start van VVN's campagne 'De scholen zijn weer begonnen'.

In de zomer rijden de helft minder auto's op de weg. Na de vakantie loopt dit weer op naar de 8 miljoen. Deze 'nieuwe' drukte zorgt in september voor een verdubbeling van het aantal verkeersslachtoffers onder 12-jarige fietsers*. Zij gaan voor het eerst naar het voortgezet onderwijs en fietsen een nieuwe en vaak langere route. Kinderen en jongeren zijn sneller afgeleid, schatten risico's minder goed in, zijn speels en impulsief en groepsdruk speelt een belangrijke rol. De hersenen zijn nog niet volledig ontwikkeld waardoor kinderen een beperkt ontwikkeld besef van gevaar hebben. Mede door gebrek aan ervaring vormen kinderen zeer kwetsbare groep in het verkeer. Als automobilist goed om te weten wanneer je ze ineens een rare manoeuvre ziet maken.

Lees hier de drie tips van Veilig Verkeer Nederland

Oproep aan ouders om kinderen lopend of fietsend te begeleiden
Tegelijkertijd doet Veilig Verkeer in het kader van de campagne 'De scholen zijn weer begonnen' de oproep aan alle ouders om de auto te laten staan. "Naast verkeerseducatie op school, waar Veilig Verkeer Nederland consequent hofleverancier is van hoogwaardig en praktisch gericht lesmateriaal, is verkeersopvoeding thuis net zo belangrijk. Ik roep daarom alle ouders op om de route naar school bij de start van het nieuwe schooljaar samen met hun kinderen naar school te fietsen of te lopen. Zo kunnen lastige verkeerssituaties worden geoefend zodat we de kans op ongevallen verkleinen. Het lopend of op de fiets begeleiden van je kinderen naar school moet de sociale norm zijn"; aldus VVN-directeur Evert-Jan Hulshof. 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>