Logo mooisonenbreugel.nl
Remember September 2014 (archieffoto)   | Fotonummer: 34e898
Remember September 2014 (archieffoto) (Foto: Wil Feijen)
Muziek

Unieke samenwerking voor uniek evenement Remember September 2019

Son en Breugel - Nog slechts een paar weken en dan staat Remember September op de agenda. Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september staan drie dagen in het teken van herdenken, vieren en doorgeven. Drie dagen, drie verschillende evenementen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De organisatie is in handen van een aantal verenigingen, stichtingen en bedrijven.

Carnavalsvereniging De Krutjesrapers, Ons Dorp Live, Harmonie Pro Honore et Virtute, Breugels Festijn, Towerfestival, Oranjecomité, Heemkundekring Son en Breugel, gemeente Son en Breugel, Veteranen Son en Breugel, Foolen Audio en Light en Café-Restaurant De Zwaan hebben hun handen ineengeslagen en organiseren samen Remember September 2019. Iedere organisatie heeft zijn eigen verworven plek in Son en Breugel. Zij zijn op hun eigen manier actief met evenementen. "Speciaal voor het herdenken, vieren en doorgeven van 75 jaar vrijheid hebben wij onze krachten gebundeld", geven Freddie Louwers, bestuurslid van PHEV en Jasper van Zuuren, commissielid, aan.

Belevenis voor jong en oud
"Ieder draagt op zijn eigen manier een steentje bij aan dit unieke evenement, dat voor zowel jong als oud een speciale belevenis gaat worden" gaat Freddie verder. Tussen de kerk en de kerktoren wordt een groot podium gebouwd, dat drie dagen gebruikt wordt voor de muzikale invulling. Op het gebied van muziek staat vrijdag 13 september in het teken van het Bevrijdingsconcert door de Harmonie, zaterdag 14 september komt het Orkest Koninklijke Landmacht optreden en zondag 15 september staat het Towerfestival op het programma (lees hierover elders in deze krant). "Reserveer deze drie dagen alvast in je agenda en zorg dat je er niets van mist", aldus Freddie.

Voorbeeld The Passion
Voor de invulling van vrijdagavond heeft Harmonie PHEV gekozen voor een concert à la 'The Passion'. Het verhaal van de bevrijding wordt versterkt door speciaal uitgekozen muziek, songteksten en beeldmateriaal. Yorick Stam vervult de rol van 'verteller' op deze bijzondere avond. Het verhaal is mede tot stand gekomen door hulp van de Veteranen Son en Breugel en de vrijwilligers van de Heemkundekring Son en Breugel. "Het verhaal begint bij de landing van de parachutisten in Sonniuswijk tot de daadwerkelijke bevrijding", licht Jasper een tipje van de sluier op. Door een combinatie van het verhaal, bijpassende muziek, foto's én filmmateriaal, wordt het publiek op een indrukwekkende wijze meegenomen in het verhaal. Muziek uit de film 'Band of Brothers' zal deze avond onder andere te horen zijn, evenals songs van Vera Lynn.

25 liedjes
"Het eerste deel is erg leerzaam, zeker voor de jeugd. Door het tonen van oud beeldmateriaal wordt het verhaal over de bevrijding levendig gemaakt", gaat Freddie verder. Behalve muziek uit de oorlogsjaren wordt ook hedendaagse muziek gespeeld en gezongen, zelfs Nederlandstalige popnummers zoals 'Oceaan' van de populaire groep Racoon. De harmonie wordt ondersteund door een aantal lokale solisten en door theaterkoor Sincère. In het tweede gedeelte wordt de bevrijding gevierd. Dat komt terug in de gekozen muziek. "We nodigen het publiek uit om de liedjes mee te zingen en zelfs de voetjes mogen van de vloer."

Sfeer proeven
Op vrijdag 13 september begint het 'voorprogramma' om 20.30 uur op het Kerkplein. "Om in de stemming te komen wordt een kort filmpje telkens op het grote scherm gepresenteerd. Oud beeldmateriaal waarop de oorlogstijd uitgebeeld wordt, zodat de sfeer van de avond alvast geproefd kan worden. Op het Kerkplein worden ongeveer 300 stoelen neergezet." Kom op tijd en neem plaats op het Kerkplein en geniet van de eerste avond van Remember September 2019.

Oproep
De gehele organisatie roept alle inwoners van Son en Breugel op om Remember September 2019 samen te vieren, samen te herdenken en samen door te geven. "Je moet erbij zijn geweest om daags erna erover mee te kunnen praten. Als je dit mist, dan mis je heel veel!"

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>