Logo mooisonenbreugel.nl
Frenk tijdens een van zijn parachutesprongen   | Fotonummer: 2b28be
Frenk tijdens een van zijn parachutesprongen (Foto: Ingezonden)

Parachutesprong boven Sonniuswijk tijdens Operation Market Garden 2019

Son en Breugel - Op de basisschool is zijn interesse gewekt voor de Tweede Wereldoorlog en dan met name de bevrijding op 17 september 1944. Op deze dag werd Son bevrijd door de actie Operatie Market Garden (OMG). Frenk Derks van de Ven heeft in de loop van de jaren een verzameling bij elkaar gespaard van attributen uit deze tijd. Jaarlijks besteedt hij veel aandacht aan Operatie Market Garden, vooral om de herinnering levend te houden.

Redacteur: Emmy Grit

Frenk (38 jaar) werd als kleine jongen geïnspireerd door het verhaal van Joe E. Mann. Joe diende als Private First Class (Pfc.) in Company H, 502nd Parachute Infantry Regiment, de 101e Luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger gedurende OMG in september 1944. Joe Mann stierf in Best door zich op te offeren voor zijn medesoldaten. "Dit verhaal heeft mij altijd aangegrepen", vertelt Frenk. "Hierdoor ben ik mij gaan verdiepen in de verhalen over de oorlog."

Tentoonstellingen
Frenk is jaarlijks aanwezig bij de herdenkingen van 17 september. "Tijdens deze herdenkingen heb ik regelmatig met veteranen gesproken die OMG hebben meegemaakt." Door deze ontmoetingen bleef de interesse over die periode bestaan. Samen met zeven anderen is Frenk onderdeel van 'Stichting Remember September 1944'. Deze stichting heeft als doel om Operation Market Garden levend te houden. "In 2004 heeft de stichting, in het kader van zestig jaar bevrijding, meegeholpen met een tentoonstelling die de gemeente Son en Breugel organiseerde." Vijf jaar later heeft de stichting een grote tentoonstelling georganiseerd in samenwerking met de Heemkundekring Son en Breugel vlakbij de hefbug over het Wilhelminakanaal. Op deze tentoonstelling werd onder andere uniek fotomateriaal tentoongesteld dat nog niet eerder te zien was. "Het is belangrijk om de kennis, het materiaal en de verhalen te delen met anderen, zodat de herinnering levend blijft."

Dropping parachutisten
OMG staat onlosmakelijk vast met de dropping van de Engelse, Poolse en Amerikaanse parachutisten die Nederland mede hebben bevrijd. Deze soldaten zijn altijd een voorbeeld geweest voor Frenk. Na het volgen van een parachutistencursus heeft Frenk inmiddels al enkele sprongen met een ronde koepelparachute mogen beleven. Dit is hetzelfde type waar de soldaten destijds mee sprongen uit de Dakota. "Mijn wens is om enkele parachutesprongen te maken uit een oude Dakota/C-47 op de originele dropzones van operatie Market Garden tijdens de herdenkingen." Vorig jaar leek die wens in vervulling te gaan. Helaas gooiden regen en wind roet in het eten." Dit jaar hoopt Frenk op een herkansing.

Vijf sprongen
Frenk is mede-organisator van het parachutespringen Market Garden 2019. In de week van de herdenking van 75 jaar bevrijding staan zes parachutesprongen op het programma. Op 16 september (Son), 17 september (Eerde), 18 september (Groesbeek), 19 september (Grave), 20 september (Wolfheze) en 21 september (Ginkelse Heide). De sprongen in Son, Eerde en Grave worden georganiseerd door 'Round Canopy Parachute Team Netherlands', de andere sprongen door 'Parachute Group Holland'. "Op 16 september neem ik, met een aantal andere parachutisten, deel aan de parachutesprong in Son. Als de weersomstandigheden mee zitten, landen we op Sonniuswijk, in de buurt van de Brouwerskampweg. Dat wordt een unieke ervaring", vertelt Frenk enthousiast. "Verder sta ik op alle andere data, behalve bij de sprong in Grave, klaar om in de Dakota te stappen en de sprong te maken."

Herdenken, vieren en doorgeven
Het thema van Remember September 2019 is herdenken, vieren en doorgeven. Frenk: "Het is niet vanzelfsprekend dat wij in vrijheid mogen opgroeien. Herdenken, vieren en doorgeven doe je met elkaar. Met de stichting Remember September 1944 dragen wij graag ons steentje hierbij aan. Dit doen wij door middel van het plaatsen van monumenten, tentoonstellingen, educatie en het onderzoeken van oude verslagen en foto's."

Mocht je meer willen weten over de stichting of parachutespringen, kijk op de facebookpagina RCPTNL of rememberseptember1944.

 

Emmy Grit
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>