Logo mooisonenbreugel.nl
Joke en Rene   | Fotonummer: 3da358
Joke en Rene (Foto: Ingezonden)
Algemeen / Son & Breugel

Oil for education, een opmerkelijke stichting

Son en Breugel - Oil for Education is een unieke stichting uit Son en Breugel. Deze stichting heeft als doel om door middel van de verkoop van olijfolie geld in te zamelen voor de allerarmste kinderen in Kenia, door ze beurzen te geven die het mogelijk maakt om opleidingen te volgen. De Stichting is een initiatief van het Sonse echtpaar Rene en Joke van Herwaarden. Net terug uit Italië vertellen zij op het terras van hun woning aan de Panterlaan over het hoe en waarom van dit mooie initiatief, 'Olijfolie voor scholing'.

Redacteur: Arjen Strik

Rene is 75 jaar en nog volop actief. Joke heeft haar eigen modebedrijf voor de wat grotere maatjes. Beiden zijn ze trekker van dit project. De stichting borduurt voort op de activiteiten van twee andere stichtingen die al meer dan vijftien jaar actief waren in Kenia, met name in Lodwar in het snikhete noorden van Kenia en in Sirimba nabij het Victoriameer. "Ik was destijds voorzitter van de stichtingen", licht Rene toe. "We hadden al meer dan vijftien jaar ervaring en al even zolang contact met de lokale projectleiders, dus alles ging op een heel betrouwbare en goed georganiseerde manier. Helaas moesten de stichtingen stoppen, maar het idee bleef aan mij knagen. We hebben het hier zo goed, dan wil je iets terugdoen."

Uitstekende kwaliteit
Joke: "Een paar jaar geleden besloten we, gedurende het jaar, wat langer in mijn favoriete Zuid-Italië door te brengen. We hebben een huis gebouwd in Salamina." De streek Puglia is bekend om zijn miljoenen olijfbomen en de erg hoge kwaliteit olijfolie die daar wordt geproduceerd. Het toeval wil dat op het land rondom hun woning wel zo'n tachtig bomen staan. "In 2016 werden door ons, eigenlijk een beetje voor lol, de olijven van een aantal bomen geplukt, geperst en gebotteld. Tot ieders verbazing bleek de olie van een geweldige kwaliteit te zijn. Zo ontstond het idee om hierin verder te gaan en de opbrengst van de olijfolie aan te wenden voor het goede doel. In de voorbije jaren hebben we al substantiële bedragen kunnen overmaken aan de onderwijsprojecten, vandaar de naam: Oil for Education", vertelt Rene gepassioneerd.

Opbrengst
Rene en Joke hebben enkele maanden geleden beide projecten in Kenia bezocht. Joke: "Als je dan ziet in welke omstandigheden kinderen daar leven, dan stimuleert dat weer erg om met dit werk door te gaan. Je wordt gesterkt in je geloof dat je ze structureel kunt helpen. Onderwijs maakt ze onafhankelijker en zelfstandiger en stelt ze beter in staat een bijdrage te leveren aan hun gemeenschap. De kennis ontbreekt gewoon. Ze hebben vakmensen nodig om het land op te bouwen. Alle opbrengsten van onze stichting gaan voor honderd procent naar de opleidingen. Geen strijkstokken dus en de opleidingen betreffen lagere school, middelbare school, vakopleidingen en ook hoger beroepsonderwijs en in enkele gevallen ook universitaire opleidingen."

Cadeau
"Vorig jaar hebben enkele bedrijven en kantoren zich gemeld die het een leuk idee vonden om de mooie flessen als eindejaar cadeau aan medewerkers of andere relaties te geven. We gaan ervan uit dat we ook in het tweede halfjaar weer aardig wat flessen kunnen verkopen. We staan daar natuurlijk weer helemaal voor open en roepen ook particulieren op een aantal flessen af te nemen, omdat het een origineel en leuk cadeau is om bij verschillende feestelijke gelegenheden te geven", licht Rene toe.

Olijfolie bestellen
Bekijk de website van de stichting www.oil-for-education.com. Op deze site staan regelmatig berichten over het project. De flessen zijn te koop bij de Wereldwinkel in Son en Breugel. Bestellen bij Rene van Herwaarden kan ook, via 06-53884610, langskomen op de Panterlaan 2 of een e-mail naar rene@ivanherwaarden.nl. Bestellen kan ook online via www.yoek.com, het bedrijf van Joke vanwaar de flesjes dan worden verstuurd. Gewone donaties zijn ook meer dan welkom op bankrekeningnummer NL91 INGB 0008 4647 36 ten name van Oil for Education.

Verloten
DeMooiSonenBreugelKrant mag drie flessen verloten onder de lezers van deze krant. Wil jij een fles met deze speciale olijfolie, stuur dan voor maandag 26 augustus (voor 17.00 uur) een email naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl. De prijswinnaars worden woensdag 28 augustus in deze krant bekendgemaakt.

 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>