Wethouder Boersma overhandigd de cheque aan Rob van der Lee
Wethouder Boersma overhandigd de cheque aan Rob van der Lee Foto: Wil Feijen

Eerste afkoppelaar ontvangt dubbele subsidie en tuinbord

Algemeen Algemeen / Son & Breugel gemeente

Son en Breugel - Wethouder Jan Boersma heeft maandag 26 augustus een cheque van 600 euro voor de afkoppelsubsidie inclusief verdubbelaar uitgereikt aan Rob van der Lee.

Rob heeft, net als tientalen anderen, zijn huis aan de Boslaan 15a afgekoppeld. Daardoor loopt het regenwater niet meer in het riool maar terug de bodem in. Als eerste kreeg Rob van de gemeente Son en Breugel de daarvoor beschikbaar gestelde subsidie van 300 euro. Deze subsidie werd ook nog eens verdubbeld door Waterschap de Dommel, waardoor hij een bedrag ontving van 600 euro. Bij de overhandiging werd ook het eerste afkoppelbord in zijn tuin geplaatst.

Dubbele subsidie
De dubbele subsidie wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van Waterschap De Dommel voor maximaal 400 woningeigenaren die in 2019 subsidie voor het afkoppelen aanvragen. Het waterschap vindt het van belang dat inwoners zelf nadenken over een duurzame en groenere inrichting van de eigen leefomgeving en anders omgaan met water. Het waterschap en gemeenten denken graag mee. Door regenwater vast te houden voorkom je dat 'schoon' regenwater afgevoerd wordt naar de rioolwaterzuivering. Plus dat het regenwater zorgt voor aanvulling van de grondwatervoorraad. Daarnaast zorgt het voor een koelere leefomgeving bij warme dagen zoals we de laatste tijd veel kennen.

Aanpassingen
Voor de aanpassingen waren volgens Rob geen grote ingrepen nodig. "Het toeval wil dat een groot gedeelte rondom mijn huis uit grind bestaat, zoals de oprit. Hier kon ik dus vrij eenvoudig de afvoer van het regenwater op uit laten komen Hetzelfde heb ik ook gedaan bij een veranda in de tuin." Dat het grondwater al langere tijd erg laag staat kan Rob desgevraagd meteen bewijzen. In zijn tuin staat een originele oude waterput. "Deze waterput is waarschijnlijk nog geplaatst door de eerste bewoners van het huis. Normaal staat daar het jaar door een halve meter water in, nu staat hij al geruime tijd droog."

Een bord maakt het duidelijk
Afkoppelen is vaak niet meteen zichtbaar, daarom krijgen inwoners die geïnvesteerd hebben in het duurzaam opvangen van hun regenwater desgewenst een bord in hun voortuin. Hiermee hoopt de gemeente andere buren te stimuleren eens een kijkje te nemen om zelf inspiratie op te doen en ook mee te gaan doen.

Informatiebijeenkomst
Meer inspiratie kunnen inwoners opdoen op 10 september om 19.30 uur in sporthal De Bongerd. Daar wordt een tweede informatiebijeenkomst georganiseerd over het opvangen van regenwater op eigen terrein en de maatregelen die de gemeente neemt om de effecten van klimaatverandering op te vangen. Iedereen is daarbij van harte welkom.

Wethouder Boersma overhandigd de cheque aan Rob van der Lee
Wethouder Boersma samen met Rob van der Lee
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding