De ervaren jeugdraadsleden met de nieuw geïnstalleerde jeugdraadsleden samen met burgmeester Hans Gaillard en griffier Ria de Ruiter
De ervaren jeugdraadsleden met de nieuw geïnstalleerde jeugdraadsleden samen met burgmeester Hans Gaillard en griffier Ria de Ruiter Foto: Wil Feijen
Foto's

Jeugdgemeenteraad met zeven nieuwe leden weer compleet

Algemeen Jeugdgemeenteraad

Son en Breugel - Met de installatie van zeven nieuwe jeugdraadsleden is de jeugdgemeenteraad van de gemeente Son en Breugel weer compleet. Donderdag 22 augustus stond de eerste vergadering na het zomerreces op de agenda. Na het welkom heten van burgemeester Gaillard, tevens voorzitter van de jeugdgemeenteraad, werden de nieuwe jeugdraadsleden officieel beëdigd. Dit werd gedaan door het afleggen van de gelofte.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

"Voor het vierde jaar wordt in de gemeente Son en Breugel gewerkt met een jeugdgemeenteraad", vertelt Steven Elders, grondlegger van de jeugdgemeenteraad. "Als vijftienjarige heb ik een voorstel ingediend via een burgerinitiatief in augustus 2015. Ik vind het belangrijk dat de jeugd ook vertegenwoordigd is in het dorp." Het voorstel werd destijds unaniem aangenomen en in het schooljaar 2016/2017 begon de eerste jeugdgemeenteraad. "De eerste raad bestond, net als dit jaar, uit zeven leerlingen uit groep 7 en zeven leerlingen uit groep 8. Van iedere school uit het dorp zijn er twee vertegenwoordigers."

Begeleiding
De jeugdgemeenteraad wordt begeleid door een zevental begeleiders, waarvan Aimee de jongste is. De dertienjarige geeft aan dat de jeugdgemeenteraad bezig is met serieuze onderwerpen zoals verkeersveiligheid. "Ik heb zelf twee jaar in de jeugdgemeenteraad gezeten en vind het leuk om deze nieuwe groep te begeleiden."

Oud en nieuw
De leerlingen die vorig schooljaar in groep 7 zaten en doorgestroomd zijn naar groep 8, nemen dit jaar wederom zitting in de jeugdraad. De nieuwe jeugdraadsleden zijn leerlingen uit groep 7, die voor de zomervakantie door hun school zijn gekozen als vertegenwoordiger. "Behalve dat de jeugdleden vergaderen en aan projecten werken, hebben ze ook nog een aantal officiële taken te verrichten", gaat Steven verder. "Zo zijn ze zijn bijvoorbeeld vertegenwoordigd bij de kranslegging op 4 mei bij het monument, spelen ze een rol op Koningsdag en mogen ze helpen tijdens de kranslegging op 17 september."

Mooie voorstellen
Burgemeester Gaillard geeft in zijn speech aan dat hij het geweldig vindt dat Son en Breugel een jeugdgemeenteraad heeft. "Er komen mooie voorstellen uit de verschillende commissies. Er zijn zelfs voorstellen die aan de gemeenteraad worden voorgelegd en zelfs uitgevoerd worden".

Drie werkgroepen
Na de installatie werden drie werkgroepen gemaakt en ingedeeld met de jeugdraadsleden. De begeleiders werden verdeeld over de werkgroep. De eerste werkgroep gaat zich bezighouden met het verkeer rondom de scholen. De tweede werkgroep houdt zich bezig met de verkeersveiligheid in het dorp, met name de gevaarlijke kruispunten en fietsoversteekplaatsen en de derde werkgroep heeft gekozen voor het onderwerp voorzieningen. Hieronder vallen onder andere de speeltuinen en de speeltoestellen.

Rapport
Afgelopen jaar is begonnen met de verkeersveiligheid rondom de scholen. "Dit project is nog niet helemaal afgerond, daarom gaan we hiermee verder", laat burgemeester Hans Gaillard weten. Een tweede onderwerp 'hangjongeren' is vorig jaar uitgewerkt door de werkgroep en hiervan is een rapport door de jeugdgemeenteraad gemaakt. Dit rapport is inmiddels overhandigd aan de gemeenteraad. "In oktober staat dit op de agenda van Commissie Algemene Zaken. Zo zie je dat de voorstellen er echt toe doen die de jeugdraadsleden uit Son en Breugel aankaarten."

Voorstellen en projecten
Zowel de burgemeester als de begeleiders kijken uit naar wederom een succesvol jaar. Zij spreken allen de wens uit dat er mooie voorstellen en projecten uitgewerkt worden. In DeMooiSonenBreugelKrant wordt u regelmatig op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen binnen de jeugdraad.

De jeugdgemeenteraad is vertegenwoordigd door:
Erik Beukers (gr. 7) en Lynn Schutjes (gr. 8) van basisschool De Bloktempel; Luc van Gerven (gr. 7) en Hanna Hessels (gr. 8) van basisschool De Harlekijn; Iza van Zon (gr. 7) en Noud Hilgerdenaar (gr. 8) van basisschool De Krommen Hoek; Sam Kranen (gr. 7) en River Vernes (gr. 8) van basisschool De Regenboog; Tijs Dijkstra (gr. 7) en Tyrsa Meesters (gr. 8) van basisschool De Ruimte; Robin Heemels (gr. 7) en Sophie Lombarts (gr. 8) van basisschool De Sonnewijzer; Faye van Hout (gr. 7) en Luuk van de Braak (gr. 8) van basisschool De Stokland.

 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding