Yorick Stam de verteller tijdens het bevrijdingsconcert op vrijdag 13 september
Yorick Stam de verteller tijdens het bevrijdingsconcert op vrijdag 13 september Foto: Ingezonden

Muzikaal talent tijdens het Bevrijdingsconcert

Algemeen Remember September 2019

Son en Breugel - Vijf jaar geleden vierde Son en Breugel de bevrijding met een geweldig Remember September concert. Dit jaar gaat het nog grootser worden. Vorige week heeft u in deze krant al het een en ander kunnen lezen over het Bevrijdingsconcert op 13 september. Het wordt een avond om te herdenken en te vieren. U wordt meegenomen in het verhaal van de bevrijding van Son en Breugel, ondersteund door muziek, zang en prachtige oude filmbeelden. Harmonie Pro Honore Et Virtute zal het muzikale gedeelte voor haar rekening nemen, samen met Theaterkoor Sincère. De overige deelnemers worden hieronder aan u voorgesteld.

Het verhaal van de bevrijding wordt verteld door Yorick Stam. Yorick Stam (1987) is liedjesschrijver, zanger en regisseur. In 2011 studeerde hij af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Door de jaren heen heeft Yorick met vele gezelschappen gewerkt op het gebied van muziek, toneel en opera. Een mijlpaal was de voorstelling Yorick zingt Shaffy uit 2010. In juni 2014 werd hij toegelaten voor de prestigieuze master Theaterzang/Singer-performer, aan de Theaterschool en het Conservatorium Amsterdam. Hier legde hij zich toe op het schrijven van eigen repertoire. En met succes: in 2016 studeerde hij af met het eigen, Nederlandstalige liedjesprogramma: HOOP. Met zijn prachtige stem neemt Yorick u mee naar 17 september 1944 en het verhaal van deze voor het dorp zo belangrijke dag vertellen.

Wanneer het verhaal bij de uiteindelijke bevrijding is aangekomen, is het ook op het Kerkplein tijd voor feest. Deze bevrijding wordt op uitbundige wijze gevierd. Het orkest begeleidt een zestal solisten die er samen met u een fantastisch feest van gaan maken. De eerste solist is George Blanken, bekend van diverse bands zoals Crazy Cadillac en Chicken George. Tijdens het Koningsconcert heeft George al met de harmonie opgetreden en dat gaat hij nu nogmaals dunnetjes overdoen.

Ook Tijn Luijben is van de partij. Tijn is 20 jaar oud en woont al zijn hele leven in Son en Breugel. U kent hem onder andere van Music in Blue en de zittingsavonden, waar hij optrad met Son's Got Talent. Tijdens het Bevrijdingsconcert brengt Tijn enkele nummers ten gehore met harmonie, terwijl hij zichzelf begeleidt op gitaar. Eveneens uit Son en Breugel afkomstig zijn de vriendinnen Evelien Slegers en Hanneke van Beek. Zij traden begin dit jaar op tijdens Lazy Sonnie Afternoon en gaan tijdens het Bevrijdingsconcert als duo enkele nummers ten gehore brengen.

Uit Venray komt Guus Vreugdewater. Muziek is zijn passie: Zingen, achter de piano of achter de knoppen van het mengpaneel. Guus zingt al 16 jaar als bariton bij het Venrays mannenkoor dat qua muziekgenre van klassiek tot Barber shop gaat. Samen met zijn dochter treedt hij regelmatig op en zo nu en dan ook als solist zoals nu tijdens Remember September. De laatste soliste is Femke Schmitz, afkomstig uit Eindhoven. Op 11-jarige leeftijd begon ze met zanglessen aan Art4U Veldhoven. Momenteel volgt ze de Bacheloropleiding lichte muziek zang aan de Fontys hogeschool voor de kunsten Tilburg.

Zowel de solisten, verteller, koor en muzikanten hebben er ontzettend veel zin in om voor u een geweldig Bevrijdingsconcert neer te zetten. Een unieke samenwerking van meerdere organisaties in Son en Breugel zorgt ervoor dat dit een spektakel wordt wat u niet mag missen. Kom dus allemaal op vrijdag 13 september naar het Kerkplein en maak dit mee. Aanvang is 20.30 uur, de toegang is gratis.

 

Evelien Slegers
Femke Schmitz
George Blanken
Tijn Luijben
Guus Vreugdewater
Hanneke van Beek