Kapel Hooidonk
Kapel Hooidonk Foto: Wil Feijen
Foto's

Mirakelviering in Hooidonk

Algemeen Evenement

Son en Breugel - Nederwetten - De jaarlijkse Hooidonkviering vindt zondag 1 september plaats. De viering wordt gehouden in het kapelpark achter de eeuwenoude Hooidonkse watermolen in Nederwetten. Op deze historische plaats stond eens het klooster van adellijke nonnen waar op 4 september 1244, nu 775 jaar geleden, het 'Wonder van Hooidonk' plaatsvond. Op wonderlijke wijze werd vastgesteld dat het stukje hout van het H. Kruis dat men hier sinds de kruistochten bewaarde een gedeelte was van het kruis waaraan Christus was gestorven.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf : Wil Feijen

In de laatste uitgave, voor de zomervakantie, is een artikel gepubliceerd over de Hooidonkse watermolen. Een unieke dubbelmolen aan de Dommel met oude techniek gebaseerd op natuurlijke waterkracht. De watermolen ligt aan een onverhard pad aan de weg Nederwetten-Breugel. Als men dat pad na de watermolen wat verder afgaat, komt men op het Kloostereiland Hooidonk. Een bijzonder stukje grond dat al eeuwen tot de verbeelding spreekt. Terug in de tijd kijkend, werd in 1146 op deze locatie de priorij Hooidonk gesticht als slotklooster voor adellijke, rijke dames; de Kanunnikessen van Augustinus genoemd.

Bedevaartsoord
De priorij werd bekend door het 'Mirakel van Hooidonk'. Tijdens de inwijding van de stenen kapel op 4 september 1244 werd een splinter van het Heilig Kruis, door bisschop Bonifatius van Lausanne als test onder water gedompeld. Tot de verbazing van de aanwezigen zonk de splinter en vloeiden er bloeddruppels uit. Zieken die van het water dronken werden hierdoor genezen. Door deze wonderbaarlijke gebeurtenis groeide de priorij uit tot een waar bedevaartsoord. De splinter van het Heilig Kruis werd een reliek, die bekend werd als het 'Mirakel van Hooidonk'. Het mirakel trok veel pelgrims en wordt heden ten dage, begin september, nog steeds herdacht en gevierd.

Geestelijk verval
In de loop van de eeuwen verwierf het klooster een dubieuze reputatie door het al te vrijelijke gedrag van de zusters. Er werd zelfs destijds een onderzoekscommissie ingesteld door groothertog Alva, aangezien 'edelluyden en alle andere leecken persoonen vryelyck toeganck hebben tot haer om bancketeren, te slempen en dempen.' Besloten werd een muur om het klooster te bouwen en de zusters moesten zich weer kleden conform de kerkelijke regels.

Herdenkingskapel en kruiswegstaties
In 1649 werd het klooster opgeheven. Het complex werd langzamerhand afgebroken en als bouwmateriaal verkocht. Aan het einde van de achttiende eeuw was er weinig meer over van het klooster. In de nabijheid van de fundamenten van de oorspronkelijk stenen kloosterkapel werd in 1955 een herdenkingskapel geopend. In het processiepark dat daarna werd aangelegd, bevinden zich veertien kruiswegstaties en een beeld van Maria, patrones van Hooidonk. Een klein gedeelte van de splinter is na vele pogingen weer teruggekeerd in Nederwetten en ingebed in een monstrans. De kapel en het park hebben een grote landschappelijke waarde, vanwege de markante ligging aan de Dommel en als onderdeel van het beschermde dorpsgezicht Nederwetten.

1 september
Het wonder van Hooidonk wordt jaarlijks gevierd in het Heilig Kruispark. Begeleid door het St. Anna Gilde wordt in een processie de monstrans, met hierin de relikwie van het Heilige Kruis, van de H. Lambertuskerk naar het kleine kapelletje in het park gedragen. Tijdens de eucharistieviering in de open lucht worden de liederen, met ondersteuning van het koor, door de bezoekers massaal meegezongen. Dit jaar vindt de viering plaats op 1 september, aanvang 10.30 uur. Pastoor Hans Vossenaar zal voorgaan in de viering. Het thema van de viering is 'Verbonden met elkaar', dat verwijst naar de horizontale balk van het kruis wat symbool staat voor de onderlinge band van mensen.

Belangstellenden kunnen meer informatie vinden op www.parochienuenen.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding