Afbeelding
Foto: Ingezonden

Geef vrijheid door aan onze kinderen

Algemeen Remember September 2019

Son en Breugel - Achter de schermen wordt al maanden hard gewerkt aan de herdenking van onze bevrijding, 75 jaar geleden. Eind 1944 gaf de militaire operatie Market Garden het startschot voor de bevrijding van Zuid-Nederland. Onder de noemer Remember September 2019 wordt komende maand in Son en Breugel, met hulp van vele vrijwilligers, een bomvol en spetterend programma opgetuigd. De diverse commissies hebben voor jong en oud veel te bieden om naar te kijken, te bewonderen en te beluisteren.

Redacteur: Ivo van Hoek

Mede-organisator Arie Donck is als Bosnië/Afghanistan-veteraan namens de vereniging Veteranen Son en Breugel nauw hierbij betrokken. Vol passie legt hij uit wat er aankomende maand staat te gebeuren en benadrukt daarbij het belang van deze veldslag in de geschiedenis en daarmee ook voor de toekomst.

Geschiedenis herleiden
In samenwerking met de Heemkundekring worden op levensgrote spandoeken foto's getoond hoe Son en Breugel er uitzag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze zwart-witfoto's zijn zichtbaar op exact dezelfde plek als waar ze destijds geschoten zijn. Via een QR-code op het spandoek kun je vervolgens eenvoudig de achtergrond en de geschiedenis herleiden.

Lezing
Op 11 september, om 19.00 uur, vindt in sporthal De Bongerd in Son en Breugel een lezing plaats over de voorbereiding en uitvoering van Operation Market Garden. Op de hei in de Sonniuswijk hebben destijds de luchtlandingen plaatsgevonden van twee Amerikaanse Airborne regimenten.

Muziek
In het weekend van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september staan er drie muzikale evenementen op het programma. U heeft over het bevrijdingsconcert op vrijdag 13 september van Harmonie Pro Honore et Virtute en het Tower Festival alle informatie kunnen lezen in de editie van woensdag 21 augustus. Op zaterdagavond 14 september treedt het orkest Koninklijke Luchtmacht op.

Militaire voertuigen
Aan het Raadhuisplein zijn zaterdagmiddag 14 september militaire voertuigen van de 13de Lichte Brigade uit Oirschot te bewonderen. Daarnaast zal speaker en Bosnië-veteraan Fred van der Meer vanuit de kiosk een toelichting geven op de historische voertuigen die door de Nieuwstraat voorbijtrekken.

Dropping parachutisten
Maandag 16 september worden rond 14.00 uur, nabij de Brouwerskampweg, parachutisten gedropt op de originele plek waar in 1944 ook Joe Mann en zijn kameraden zijn geland.

Kunstwerk
Op 17 september zelf vindt ook een keur aan activiteiten plaats; in de middag zullen vanuit Lommel (B) via Valkenswaard en Eindhoven ongeveer 240 historische militaire voertuigen doorstoten tot aan de brug in Son. Aan de zuidkant van het kanaal, nabij de rotonde aan de Kanaalstraat, bouwt dit 30e legerkorps (Liberation Task Force) vervolgens zijn kampement op voor de nacht. In de avond wordt op deze rotonde een nieuw kunstwerk onthuld. Het kunstwerk 'Poorten van Hoop' symboliseert de vrijheid en is gemaakt door de kunstenaar Juul Rameau.

Officiële herdenking
Om 19.00 uur vindt aan de vijver bij het monument de officiële herdenking plaats van de bevrijding van Son en Breugel. Naast de burgemeester en ongeveer twintig Amerikaanse oorlogsveteranen uit 1944 zijn afgevaardigden aanwezig van de huidige 101 Airborne divisie, leden van een re-enactment groep in historisch militair kostuum en de Veteranen Son en Breugel. Bij deze plechtigheid wordt tevens een fakkel ontstoken. Aansluitend wordt deze fakkel 'als een lopend vuurtje' naar het Vestzak Theater gebracht. Bij dit historische pand, dat in de oorlog dienst deed als hoofdkwartier voor Generaal Tailor van de 101 Airborne divisie, wordt tenslotte de vredesvlam ontstoken. Overigens, de hele maand september is in het Vestzak een expositie te bewonderen van de militaire operatie Market Garden.

Colonne historisch voertuigen
In de ochtend van woensdag 18 september wordt het kampement, met de 240 historische militaire voertuigen, afgebroken op Bokt. In colonne trekken ze over de brug verder door het dorp met als historisch eindpunt de Ginkelse heide; net als Son destijds een dropzone voor parachutisten. Dit belooft een adembenemend spektakel te worden, net als precies vijfenzeventig jaar geleden.

Berkenstaete
Vrijdag 20 september wordt deze bevrijdingsmaand afgesloten in Berkenstaete door veteraan Leo Diesch. Tijdens die Remember September happening houdt hij een lezing, compleet met een ludieke militaire aankleding en legervoertuigen.

Battle Fiets Tour
Ten slotte wordt op 6 oktober de jaarlijkse Battle Fiets Tour gehouden door de Veteranen Son en Breugel. Hierbij krijgen de deelnemers uitleg over historische locaties in de gemeente waar tijdens de Tweede Wereldoorlog gevechtshandelingen hebben plaatsgevonden.

Laatste nieuws
U hoeft zich komende maand niet te vervelen. "Het blijft waardevol onze vrijheid door te geven aan de volgende generatie", aldus Arie. Volg voor meer informatie het laatste nieuws in DeMooiSonenBreugelKrant, de website van de krant, of de facebookpagina's rememberseptembersenb of veteranensonenbreugel.

 

Afbeelding