Inspreker Wilbert Maximus, woordvoerder namens 80% van de mensen van de Doormanlaan
Inspreker Wilbert Maximus, woordvoerder namens 80% van de mensen van de Doormanlaan Foto: Wil Feijen

'Omwonenden zien Krommen Hoek liever vandaag dan morgen vertrekken'

Algemeen Algemeen / Son & Breugel School

Was het al moeilijk om te kiezen uit twee locaties waar mogelijk een nieuw gebouw komt voor de twee basisscholen De Krommen Hoek en De Regenboog, met een derde geopperde locatie wordt het er niet makkelijker op. Raadsleden waren verrast over de derde locatie (speeltuin De Molenwiek) die nu in beeld is gebracht door de gemeente. PlatOO was op zijn zachtst gezegd not-amused.

Redacteur: Ineke van Uden
Fotograaf: Wil Feijen

Tijdens de commissie burgerzaken vergadering stond het voorstel 'Plan van aanpak participatietraject locatiekeuze scholen Breugel' op de agenda. De bedoeling was dat raadsleden kennis zouden nemen van het plan van aanpak, maar de inbreng van de derde locatie en de inbreng van inspreker Wilbert Maximus maakte dat raadsleden toch wethouder Jos de Bruin overstelpten met allemaal inhoudelijke vragen.

Spandoeken
Weet u het nog? Twee jaar geleden zaten ouders van De Krommen Hoek met spandoeken in de raadzaal omdat ze wilden dat de locatie van De Krommen Hoek behouden bleef voor hun school. Op dat moment lagen er plannen om de twee scholen onder te brengen op de locatie midden in de Breugel Bruist kern. De nieuwe coalitie beschreef in haar coalitieakkoord dat ze inzetten op de locatie van de Krommen Hoek. PlatOO wilde de vaart erin houden en heeft - met mandaat van de raad - een plan opgesteld die uitgaat van de locatie Krommen Hoek. Volgens PlatOO - zo staat in het raadsvoorstel - kunnen personeel en ouders van kinderen van De Regenboog instemmen met de locatie bij de Krommen Hoek en betrekt PlatOO omwonenden in een werkgroep om oplossingen voor de verkeersproblemen aan te dragen.

Ontevredenheid
Wilbert Maximus maakte gebruik van het inspreekrecht tijdens een commissievergadering en gaf aan te spreken als woordvoerder namens tachtig procent van bewoners van de Doormanlaan. Hij gaf in ferme taal aan: "De boot is aan. Het overgrote deel van de Doormanlaan ziet de Krommen Hoek liever vandaag dan morgen vertrekken. Reden is de verkeersproblematiek die de aanwezigheid van een school in je straat met zich meebrengt, verkeersgedrag, veiligheid van de kinderen en de schades aan de auto's." De inspreker geeft vooral de teleurstelling aan dat omwonenden zich niet gehoord voelen door PlatOO.

Betrouwbaar?
Peer Spooren (CDA) had er moeite mee dat je als raad mandaat hebt gegeven aan PlatOO om met een plan te komen en dat je dan - als het plan klaar is - als gemeente met nog een verrassende nieuwe locatie komt: "Hoe betrouwbaar kom je dan over als gemeente." De politiek is behoorlijk verdeeld over de drie locaties die nu op tafel liggen. Maar alle partijen hebben instemmend het participatietraject ter kennisgeving aangenomen. En dat wil zeggen dat de gemeente inmiddels al weet vanuit een haalbaarheidsstudie dat de vestiging van de twee scholen op zowel de locatie Krommen Hoek als de locatie van De Regenboog ruimtelijk gezien haalbaar is. Omdat De Molenwiek als latere locatie in beeld is gekomen, zal daar nog nader naar gekeken moeten worden. De gemeente vindt het belangrijk 'om aan de voorkant' inwoners en belanghebbenden te betrekken bij de plannen zodat draagvlak ontstaat voor één van de locaties. Burgerparticipatie gaat hierin een belangrijke rol spelen. De politieke partijen waren allemaal al redelijk duidelijk welke locatie hun voorkeur had als schoollocatie. Krijgt het participatietraject een eerlijke kans of hebben de partijen hun piketpaaltjes al geslagen? Als de tijdlijn in het participatietraject loopt zoals gepland, dan zal eind december de raad een besluit nemen over de schoollocatie.