De oude ambachtenmarkt tijdens het Breugels Festijn (archieffoto 2018)
De oude ambachtenmarkt tijdens het Breugels Festijn (archieffoto 2018) Foto: Wil Feijen

Breugel gaat weer Bruisen op 7 en 8 september

Algemeen Evenement

Son en Breugel - De schilderijen van Pieter Bruegel bruisen van het leven. Dit jaar wordt zijn 450-jarige sterfdag herdacht. Zijn Bourgondische schilderijen van gigantische boerenfeesten vormen derhalve een thema van het Breugels Festijn. Een geweldig feest dat op 7 september en 8 september gehouden wordt in en om rond feestcafé 'De Bongerd' en De Boerderij in Breugel.

Redacteur: Arjen Strik

Een oergezellig festijn, dat barst van de activiteiten voor jong en oud, gericht op het rijke boerenleven en de mooie dingen van het 'dorpse' in de tegenwoordige tijd. Jaarlijks wordt deze festiviteit aangeboden aan de Sonse en Breugelse bevolking.

Boergondisch goed
Geert van den Eertwegh is al 15 jaar secretaris van deze club, die in 1999 ontstaan is doordat de kermis in Breugel stopte. "Er was behoefte bij de inwoners aan ouderwetse gezelligheid, vandaar dit initiatief. Het feest kreeg van ons een 'Breugels sausje', gelet op onze boerenkomaf. We pakken dit jaar weer gigantisch uit en het wordt deze editie weer 'Boergondisch' goed", aldus Geert. "Voorheen waren er twee evenementen in hetzelfde weekend. Het Breugels Festijn op het Pieter Brueghelplein en De Breugelse Rommeldag rond de Sint-Genovevakerk, Beemdstraat en Isidorusstraat. Vorig jaar hebben we beide activiteiten geconcentreerd op één locatie, rondom De Bongerd/De Boerderij. Het werd een geweldig en onvergetelijk succes met gigantisch veel bezoekers. Ook dit jaar zal het Breugels Festijn rondom en in De Bongerd/Boerderij plaatsvinden. Een locatie met veel mogelijkheden", valt Martony Gevers, uitbater van feestcafé De Bongerd, Geert bij.

In de puntjes geregeld
"Een groots feest. Het zijn maar twee dagen, maar als bestuur zijn we het hele jaar met de voorbereiding bezig. We hebben vele gesprekken met de gemeente, sponsoren en deelnemers. Alles kost veel energie en tijd, want het moet tot in de details kloppen. Ik ben voor een persoonlijke aanpak. Als je ze eenmaal je gezicht kennen krijg je veel meer dingen voor elkaar," vertelt Geert gepassioneerd.

Hoogtepunten
Er is echt een geweldig programma, zo stond onlangs te lezen in DeMooiSonenBreugelKrant en in de meegeleverde brochure. Geert somt nog even een aantal hoofdpunten op: "Op zaterdag hebben we een kindermiddag, met spelletjes en attracties en voor de ouders een Bourgondisch terras. In de avond is er een feestavond en een pubquiz. Met de onvergetelijke roem als hoofdprijs." De organisatie geeft aan dat er is nog plek voor enkele teams. Verenigingen, straten of vriendenclubs kunnen zich nog aanmelden. "Zondag is er de Brueghelse Rommeldag. De Astroïdenlaan is daartoe gedeeltelijk afgesloten. Centraal staan de garage- en zolderopruimingen. Particulieren kunnen bij ons nog een kraampje huren. Ook is er deze dag een BOERgondische mert met oude ambachten. Na afloop is er een verloting en kan men meezingen in het groots Breughels A-mee Z(w)ing café met Nancy van Heeswijk en vrienden."

Schilderij
Kortom een oergezellig feest van twee dagen waarin Breugel echt bruist. Kunstschilder Ferdinand Schonberger maakt ter plekke een heus schilderij, aan de hand van zijn indrukken van dit festijn. Dit wordt in de stijl van de oude meester Pieter Bruegel geschilderd.

Kijk voor meer informatie op www.breugelsfestijn.nl.

Kindermarkt tijdens Breugels Festijn 2018