Het orkest De Klezkoppen met de Sonse Andreas Buijs
Het orkest De Klezkoppen met de Sonse Andreas Buijs Foto: Ingezonden

Sfeervol optreden Klezkoppen

Algemeen Muziek

Son en Breugel - Het orkest De Klezkoppen trad zaterdag 31 augustus op de Sonse kiosk onder grote belangstelling op. Dit jaar voor de vierde keer sinds 2008. Hoogste tijd voor een nadere kennismaking.

"De muziek die we spelen komt van oorsprong uit het oosten van Europa", zo vertelt Sonnenaar Andreas Buijs, de trombonist van het gezelschap. "De joden daar hadden uit eigen traditie een muziekstijl ontwikkeld, gebaseerd op de zogenaamde 'dorische' toonladders, ook wel bekend van het kerkorgel. Daarnaast is de muziek vaak in mineurstemming. Dat klinkt niet echt vrolijk, maar is het gek genoeg vaak wel. Als de joden een bruiloft vierden, kon dat soms dagen duren en daarbij was dan natuurlijk veel feestmuziek nodig. De rondreizende bruiloft muzikanten heten de 'klezmorim' en daar hebben we dan gelijk de connectie met de stijl naam van deze muziek: Klezmer."

Klezmermuziek is natuurlijk geen muziekstijl waarmee je op elk feestje terecht kunt. Ze moeten het toch vaak van de alternatieve inslag hebben. En dat maakt het dan ook wel weer heel leuk. Zo hebben ze op de festivals Cult en Tumult, Fabriek Magnifique, Parkfest en Kempenerpop mogen spelen. Op het laatste festival zelfs als voorprogramma van Anneke Grönloh. Ook op jazz en folkfestivals hebben ze hun klanken mogen verspreiden en natuurlijk op bruiloften, zoals het echte klezmorim betaamt. Op straat spelen is daarnaast nog een grote liefhebberij van hun.

Wie weet wat de toekomst van het orkest De Klezkoppen hun nog mag brengen, zijn ze dankbaar voor wat ze al hebben mogen beleven samen. Zoals ook zaterdag 30 augustus in Son bij de kiosk voor het volle terras van De Zwaan. Veel warme reacties uit het publiek op een hele warme laatste augustus dag. Een typisch 'Sonse' organisatie van stichting Back, oftewel, goed georganiseerd in een ontspannen sfeer, altijd weer fijn bij De Zwaan, de huiskamer van Son en Breugel.